11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Σουηδία: Τα ασθενοφόρα θα μπορούν να παρεμβαίνουν στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου σε περίπτωση ανάγκης

    Πολλοί οδηγοί επιθυμούν να ακούν την αγαπημένη τους μουσική σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μέσα στο αυτοκίνητό τους. Είναι οι οδηγοί αυτοί οι οποίοι δε θα αντιληφθούν έγκαιρα ένα ασθενοφόρο που πλησιάζει από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου ή πιθανόν από έναν άλλον δρόμο και λόγω ενός έκτακτου περιστατικού θα πρέπει να του δοθεί προτεραιότητα.

    Το πρόβλημα αυτό της καθημερινότητας σε πολλές πόλεις έχει μαγνητίσει την προσοχή φοιτητών στη Στοκχόλμη, κάνοντάς τους να αναπτύξουν ένα σύστημα, το οποίο μπορεί να παρεμβάλλεται στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου, προειδοποιώντας για την επικείμενη προσέγγιση ενός οχήματος έκτακτης ανάγκης. Οι πρώτες δοκιμές του συστήματος αυτού, που φέρει τον τίτλο EVAM, θα ξεκινήσουν σύντομα και αν αποδειχθούν επιτυχείς, η ομάδα σκοπεύει να το καταστήσει εμπορικά διαθέσιμο. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι σχετικά απλός και περιλαμβάνει τη μετάδοση ραδιοκυμάτων από το ασθενοφόρο σε κοντινούς δέκτες FM που είναι εξοπλισμένοι με Radio Data System (RDS).

    ambulance-1200x0

    Το σήμα μεταβιβάζεται στη συνέχεια μέσω της μπάντας των FM στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου μαζί με ένα μήνυμα στην οθόνη. Μπορεί, ακόμη, να προβεί στη μείωση της έντασης της μουσικής αλλά και να αναπαράγει ένα ηχητικό μήνυμα μέσω των ηχείων ώστε να προειδοποιήσει τον οδηγό. Ο φοιτητής Mikael Erneberg, ένας εκ των σχεδιαστών του συστήματος ανέφερε σε δηλώσεις του: «Συχνά οι οδηγοί έχουν περιθώριο αντίδρασης λίγων λεπτών. Με το νέο σύστημα ο χρόνος αυτός αυξάνεται σε 10 με 15 δευτερόλεπτα».

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το σύστημα προειδοποίησης λαμβάνει, επίσης, υπόψιν την ταχύτητα των οχημάτων σε μια περιοχή, έτσι ώστε σε αυτοκινητοδρόμους για παράδειγμα, η μετάδοση του μηνύματος να γίνεται πολύ νωρίτερα. Όσον αφορά τα μειονεκτήματα του συστήματος αυτού, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εξοπλίζονται όλα τα οχήματα με RDS, με την ομάδα να θεωρεί πως θα λειτουργήσει στα δυο τρίτα των οχημάτων στους σουηδικούς δρόμους. Ακόμη, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός, πως οι οδηγοί δεν έχουν συνεχώς το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου ανοιχτό. Ωστόσο, τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο «έξυπνα», οπότε αυτά τα προβλήματα αναμένεται να λυθούν στο μέλλον.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles