15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Star Trek: Lower Decks – H ανατρεπτική animated σειρά που φέρνει τα πάνω-κάτω στο σύμπαν του Star Trek!

    Η αδυναμία μας στο sci-fi είναι ξεκάθαρη. Η αγάπη μας για το Star Trek είναι επίσης εμφανής. Για το Star Trek έχουμε ξαναγράψει (πιο πρόσφατα εδώ, με την ευκαιρία της αναγγελίας της 2ης σεζόν του Star Trek Picard και εδώ, για την έτερη νέα σειρά που προστέθηκε στο Star Trek roster, το Star Trek Discovery, η οποία ήδη βρίσκεται στην 3η σεζόν της).

    Αλλά για το Star Trek: Lower Decks δεν σας έχουμε πει ακόμα τίποτα. Και θα απορήσετε γιατί. Το πιο πιθανό είναι ότι πολλοί δεν ξέρουν καν περί τίνος πρόκειται, καθώς είναι ένα animated series, και η τελευταία φορά που το Star Trek είχε animated version ήταν to 1973, με το Star Trek: The Animated Series, το οποίο διήρκησε μόλις ένα χρόνο (22 επεισόδια, 2 season), και λειτούργησε σαν “γέφυρα” για την έναρξη του Star Trek cinematic universe το 1979 (και, επίσημα, δεν ανήκει καν στο επίσημο canon του franchise). Επίσης, πέρα από το animated format το Star Trek: Lower Decks έχει μια επιπλέον ιδιαιτερότητα: τρολάρει.

    Και για να αποφύγουμε την παρεξήγηση, το Star Trek: Lower Decks είναι μια ειρωνική αυτοκριτική όλων των τηλεοπτικών κλισέ και πρότυπων που το κλασσικό Star Trek είτε υιοθέτησε, είτε εφηύρε το ίδιο. Σκεφτείτε πώς θα ήταν κάποιος σας ζητούσε να γράφατε μια χιουμοριστική εκδοχή της ζωής σας ή αν κάποιο ιστορικό γεγονός το περιέγραφε ένας αρθρογράφος από το Wired ή το δικό μας “Κουλούρι”. Αρχικά η ιδέα δεν ακούγεται ιδιαίτερα καλή, σωστά; Ευτυχώς οι παραγωγοί της διάσημης σειράς ήξεραν καλύτερα από εμάς…

    To Star Trek: Lower Decks αποτελεί μέρος του λεγόμενου “rebooted Star Trek TV universe” το οποίο εκπροσωπούν τόσο το Discovery, όσο και το Picard, και ο στόχος του εξ αρχής ήταν να λειτουργήσει σαν “palette cleanser” ανάμεσα στην πρώτη δόση (Discovery) που, πραγματεύεται το παρελθόν του Star Trek ξαναγράφοντάς το εν μέρει, και τη δεύτερη δόση (Picard) που αποπειράται να αποτυπώσει το παρόν/ μέλλον του Star Trek. Κοινώς, ανάμεσα σε 2 ΠΟΛΥ σοβαρά instalments του franchise, ας βάλουμε μια παρωδία!

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το άτομο πίσω από την επιτυχία αυτού του “ανίερου” δημιουργήματος είναι ο Mike McMahan, πιο ευρύτερα γνωστός ως ένας από τους βασικούς υπεύθυνους του πασίγνωστου Rick & Morty (trailer της 5ης σεζόν της γνωστής σειράς εδώ). Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι παρότι την ξεκάθαρα χιουμοριστική διάθεση και τον χαρακτήρα παρωδίας που έχει η σειρά, καταφέρνει να τηρεί όλους τους “κανόνες” του franchise και συνεπώς να συμπεριλαμβάνεται στο canon. Για την ακρίβεια, οι σεναριογράφοι του Star Trek: Lower Decks φρόντισαν να “μορφωθούν” από τους ειδικούς, πριν ξεκινήσουν να γράφουν μια παρωδία ενός από τα πιο ιστορικά frachise στην ιστορία του sci-fi και του κινηματογράφου γενικότερα.

    Έκαναν έρευνα, και ποιος θα ήξερε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον όλα τα αστεία και τα “ελαττώματα” μιας σειράς, αν όχι οι πλέον φανατικοί της θαυμαστές; Έγιναν μέλη σε online fora, μπήκαν σε groups και chatrooms και φρόντισαν να αναδείξουν όλες τις αδυναμίες που ξέρουν μόνο οι πλέον φανατικοί της σειράς. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν ταυτόχρονα να “αποκαθηλώσουν” τον μύθο, με σεβασμό πάντα, αλλά και να τον ενισχύσουν, κλείνοντας το μάτι σε όλους τους Trekkies, καθώς για να μπορείς να τρολάρεις σωστά, οφείλεις να έχεις βαθιά γνώση του αντικειμένου.

    Εν κατακλείδι, το Star Trek: Lower Decks καταφέρνει να ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα σε μια σειρά που σέβεται το origin της, ενώ το κοροϊδεύει κατάφορα, και είναι ταυτόχρονα ιδανική και για την “παλαιά φρουρά” Trekkies, αλλά και για τον πιο “’άσχετο” με το αντικείμενο, καθώς είναι stand-alone concept. Η σειρά Star Trek: Below Decks έχει ήδη ανανεωθεί για 2η σεζόν, η οποία αναμένεται να είναι στον αέρα τις αρχές του 2021 και αναμένεται μία ακόμα animated σειρά με τίτλο Star Trek: Prodigy. Εμείς παρακολουθώντας το Lower Decks, γελάσαμε με την ψυχή μας και κάτι μας λέει ότι το ίδιο θα κάνετε και εσείς… 

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles