13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Τα Best “Die by the Sword” games: Από το Ryse στο επικό For Honor!


    Καλά τα shooters δε λέμε, αλλά για μία μεγάλη μερίδα των gamers τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την έκρηξη αδρεναλίνης, την ένταση και τον δυναμισμό που μπορεί να χαρίσει απλόχερα ένα action / fighting game που εστιάζει στις επικές melee μάχες σώμα με σώμα που στηρίζονται στη χρήση αρχαίων και μεσαιωνικών όπλων. Ως γνωστόν, ξίφη, πανοπλίες, ασπίδες και τσεκούρια για αιώνες αποτελούσαν την προέκταση στο σώμα και στο χέρι του εκάστοτε πολεμιστή και ήταν τa μέσa εκείνa που είτε θα τον κρατούσαν στη ζωή, είτε θα τον οδηγούσαν στα… Ηλύσια Πεδία του Άδη.

    For Honor artwork 1

    Η βιομηχανία του gaming φυσικά από τότε που άρχισε να πραγματοποιεί τα πρώτα της βήματα στον κόσμο, ασχολήθηκε ουκ ολίγες φορές  με τη δημιουργία games που αντλούσαν τη θεματολογία τους από τις επικές μάχες του μεσαίωνα και της αρχαιότητας, άλλοτε χρησιμοποιώντας ιστορικά στοιχεία και άλλοτε φέρνοντας στο προσκήνιο περισσότερο το στοιχείο του fantasy. Τα παραδείγματα είναι κυριολεκτικά άπειρα και σίγουρα δεν μπορούν να παρουσιαστούν εύκολα όλα σε ένα άρθρο, ωστόσο με αφορμή την κυκλοφορία του εκπληκτικού action / fighting game: For Honor (μπορείτε να διαβάσετε το review μας εδώ) που για πρώτη φόρα φέρνει αντιμέτωπους Βίκινγκς, ιππότες και Σαμουράι (μιλάμε δηλαδή για το “όνειρο” κάθε geek), σκεφτήκαμε να πραγματοποιήσουμε ένα “μίνι top” με τα fighting games εκείνα όπου το ξίφος και το concept των μαχών σώμα με σώμα “μιλούν” στην ψυχή του gamer και στον παίκτη την ιδιαίτερη brutal αίσθηση του αρχαίου, μεσαιωνικού ή fantasy πεδίου της μάχης. Είστε έτοιμοι να κρατήσετε το σπαθί σας και να ορμίσετε στη… μάχη;

    8. Ryse: Son of Rome

    Ryse son of Rome 1

    To Ryse: Son of Rome μας μεταφέρει στην εποχή των μονομάχων, τότε που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειο της δύναμης της. Στο Ryse οι gamers αναλαμβάνουν το ρόλο του Ρωμαίου στρατιώτη Marius Titus, ο οποίος ταξιδεύει με τις Ρωμαϊκές λεγεώνες στην μακρινή Βρετανία για να εκδικηθεί τον άδικο θάνατο της οικογένειας του και όπως μπορείτε να φανταστείτε θα… σφαγιάσει όποιον δεν φέρει το λάβαρο του Senatus Polilusque Romanus. Το παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 2013 για το Xbox One και έναν χρόνο αργότερα ξεχώρισε για τα εκπληκτικά visuals του (η CryEngine έκανε παπάδες) και για την καταιγιστική δράση του, ενώ υπήρχαν αρκετές αιμοβόρες “execution” sequences (με τη μορφή των quick-time events) που έδιναν έναν πιο βίαιο τόνο στη μάχη. Από το Ryse δεν έλειπε και ένα co-op multiplayer, το οποίο έθετε τους gamers ενάντια σε waves εχθρών.

    7. Versus: Battle of the Gladiator

    versus-battle-of-the-gladiator_009

    Φανταστείτε μία κλειστή multiplayer online PvP αρένα στην οποία πέφτει το “ξύλο” της αρκούδας, προσφέροντας ένα άκρως διασκεδαστικό (και ανέμελο) αποτέλεσμα. Αυτό είναι και το κεντρικό concept του Versus: Battle of the Gladiator, ενός game που δεν είναι ευρέως γνωστό, ωστόσο τη “δουλειά” του την κάνει και με το παραπάνω! Αν και διαθέτει ένα πιο απλοϊκό σύστημα μάχης (με λειτουργία free-aim) σε σύγκριση με το For Honor, παρόλα αυτά μπορεί να σας χαρίσει αρκετές brutal στιγμές που θα καλύψουν όσους διψούν για λίγο παραπάνω… gore. Εστιάζοντας στη διαφορετικότητα των όπλων (θα συναντήσετε μπόλικα είδη και επίσης μία μεγάλη ποικιλία από armor parts) το Versus: Battle of the Gladiator που θα το βρείτε μέσω Steam για PC προσφέρει μία αρκετά ευχάριστη εμπειρία και προπάντων είναι δωρεάν.

    6. Pirates, Vikings and Knights II

    Pirates Vikings and Knights

    Πολλά χρόνια πριν το For Honor υπήρξε ένα παρόμοιο concept από το Pirates, Vikings and Knights II (Σαμουράι όπως βλέπετε δεν είχε). Οι ομοιότητες βέβαια του πετυχημένου Source-based Total Conversion mod  με τον τίτλο της Ubisoft μάλλον σταματούν στο mash-up τριών διαφορετικών φυλών από διαφορετικές ιστορικές εποχές , καθώς  το εν λόγω mod πρόκειται για ένα παραδοσιακό first-person action / fighting multiplayer game που εστίαζε περισσότερο στην καταιγιστική και γρήγορη δράση παρά  σε ένα deep combat system (όπως συμβαίνει με την περίπτωση του For Honor). Παρόλα αυτά, δεν παύει να εξακολουθεί να προσφέρει μοναδικά επικές στιγμές διασκέδασης…

    5. War of the Roses

    War of the Roses 1

    To War of the Roses της Paradox που κυκλοφόρησε το 2012 είναι ένα action game με έντονο το στοιχείο του hack ‘n slash, που διαδραματίζεται στον 15ο αιώνα περιγράφοντας τον Πόλεμο των Ρόδων που έλαβε χώρα ανάμεσα στον οίκο της Υόρκης και τον οίκο των Λάνκαστερ. Οι μάχες του άγριες και η δράση του καταιγιστική, προσφέροντας αρκετές επικές multiplayer στιγμές (με 4 διαφορετικά modes). Το War of the Roses είχε αρκετά customization options και οι gamers ξεκινούσαν με έναν basic footman, ωστόσο στην πορεία και εφόσον προόδευαν στον multiplayer κόσμο του παιχνιδιού, μπορούσαν να ξεκλειδώσουν άλλους τρεις ακόμα pre-made πολεμιστές. Δυστυχώς, παρά τις σχετικά θετικές κριτικές που είχε αποσπάσει το War of the Roses, η Paradox τράβηξε την πρίζα του από τους servers του το 2014 και έτσι χάθηκε για πάντα στη λήθη του χρόνου.

    https://youtu.be/peG7-GKRcWE

    4. Mount & Blade: Warband

    mount-blade-warband-25083

    To Warband εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2010 με τη μορφή multiplayer update στο αρχικό παιχνίδι. Ενώ το Mount & Blade ήταν ένα single-player action-oriented RPG, το stand-alone Warband από την μεριά του ανακάτεψε την τράπουλα, καθώς πρόσθεσε ένα multiplayer mode που αφαίρεσε όλα τα RPG στοιχεία από το παιχνίδι, δίνοντας απόλυτη ώθηση στις direct μάχες σώμα με σώμα. Με πλήθος multiplayer modes, 6 διαφορετικά factions, βελτιωμένα γραφικά και νέα animations, προσφέρει επικές μάχες με τη συμμετοχή 64 παικτών, ενώ παράλληλα έχει έντονο και το στοιχείο της στρατηγικής και του tactical gameplay. Το Warband δίνει μία καλή γεύση από medieval warfare σε ένα διαφορετικό ίσως προσανατολισμό σε σύγκριση με το For Honor που εστιάζει περισσότερο στα combat elements. Για αυτό και ήδη στο Steam Early Access βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και λίγο καιρό το Mount & Blade ΙΙ: Bannerlord το οποίο αναμένεται να είναι σαφώς πιο σύγχρονο και βελτιωμένο.

    3. Chivalry: Medieval Warfare

    Chivalry Medieval Warfare 1

    To Chivalry είναι ίσως ότι πιο κοντινό υπάρχει στο For Honor από την άποψη της γρήγορης ροής της δράσης, αν και το σύστημα μάχης που υιοθετεί βασίζεται περισσότερο σε μία run ‘n gun hack and slash φιλοσοφία παρά στην πιο ρεαλιστική και προσεκτικά μελετημένη λογική του For Honor, σίγουρα το Chivalry: Medieval Warfare που παίζεται σε first-person mode έχει τις διασκεδαστικές και… (έντονα) κάφρικες στιγμές του. Με 7 multiplayer modes, 4 διαφορετικά classes και με πλήθος από όπλα, ο τίτλος της Torn Banner Studios που βασίστηκε αρχικά σε ένα mod για το Half-Life2 (ονόματι Age of Chivalry) αποτελεί μία πραγματικά τεράστια επιτυχία έχει ήδη αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό (κυκλοφορώντας σε όλα τα major platforms), το οποίο ξημεροβραδιάζεται στους servers του, σφάζοντας ανελέητα!

    2. Dark Souls III

    Dark Souls 3 (Large)

    Αναμφίβολα, το Dark Souls III είναι ένα game-σταθμός στην ιστορία του gaming και θα ήταν πολύ δύσκολο το έπος του ξεχωριστού Hidetaka Miyazaki να μην συμπεριληφθεί σε ένα αφιέρωμα με τα καλύτερα “Die by the Sword” games (ασχέτως εάν και από άποψη θεματολογίας και ύφους διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα παιχνίδια που φιλοξενούνται στο αφιέρωμα). Η σκοτεινή ατμόσφαιρα, τα αλησμόνητα boss fights και τα ξεχωριστά visuals αναμφίβολα συνθέτουν ένα από τα best-sellers για το 2016 και έναν τίτλο που αποτελεί must-have για όλους τους gamers που σέβονται τον εαυτό τους. To στοιχείο βέβαια που έκανε το Dark Souls III, να σαρώσει δεν ήταν άλλο από τη μοναδική προσέγγιση του στον τομέα του combat και του χειρισμού. Αντί να βασιστεί σε μία brainless button-mashing λογική (όπως άλλωστε αρκετά action games), το Dark Souls III βρήκε την χρήση τομή ανάμεσα στις ενστικτώδεις αντιδράσεις και στις προσεκτικές κινήσεις, προσφέροντας ένα σύστημα μάχης που μπορεί να δυσκολεύει στην αρχή αρκετά, αλλά εάν το μάθεις όπως πρέπει στην πορεία μπορεί να αποδειχθεί πραγματική… απόλαυση!

    1. For Honor

    For Honor 4

    To For Honor αποτέλεσε την έμπνευση μας για το εν λόγω αφιέρωμα και σίγουρα θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα game που είναι μία “κατηγορία” από μόνο του. Ο Unique χαρακτήρας τού ενσωματώνει πολλά από τα στοιχεία που καταγράψαμε στους προαναφερθέντες τίτλους και το τελικό αποτέλεσμα που προσφέρει το τοποθετεί με άνεση στην κορυφαία θέση των “Die by the Sword” games. Ο “What If” φανταστικός του κόσμος κάνει πραγματικότητα το όνειρο χιλιάδων gamers που θα ήθελα να δουν αυτές τις τρεις φυλές να συγκρούονται μέχρι τελικής πτώσεως, ενώ αυτό που μένει σε όλους είναι η ανεπανάληπτη μάχη του, η οποία απαιτεί σωστό timing, γρήγορες αντιδράσεις και ορθές επιλογές στο mind game αλλά και σωστή κατανόηση του ξεχωριστού τρόπου χειρισμού. Μπορεί φαινομενικά να μοιάζει ως ένα ακόμη typical hack ‘n slash game, ωστόσο o τίτλος της Ubisoft Montreal (παρά τα όποια προβλήματα τεχνικής φύσεως που είχε στο launch του) προσφέρει υψηλό replayability και μία καταιγιστική και “βαθύτερη” συνολική εμπειρία παιχνιδιού που επιβραβεύει τους gamers που θα έχουν την υπομονή να το μάθουν σωστά και να γίνουν οι απόλυτοι masters of the… sword! Σίγουρα το For Honor είναι ένα game που θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια στο μέλλον και αποτελεί ένα αδιαφιλονίκητο “must-have” για κάθε φίλο του είδους…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles