18.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Τα πάντα για το Signal που συζητούν όλοι! Γιατί θεωρείται το πιο ασφαλές messaging app!

    Είναι γνωστό ότι πρόσφατα η γνωστή εφαρμογή: WhatsApp, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, καθώς η είδηση που ήθελε τους υπευθύνους της να «μοιράζονται» τα δεδομένα με το Facebook άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Παράλληλα, η όλη συζήτηση που άνοιξε ήταν κατά πόσο το WhatsApp αλλά και τα υπόλοιπα messaging apps που χρησιμοποιούν οι χρήστες προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια στις συνομιλίες τους. Εδώ λοιπόν είναι που έρχεται το Signal, μια εφαρμογή, η οποία δικαιολογημένα το τελευταίο χρονικό διάστημα γνωρίζει τεράστια άνθηση, εκτοξεύοντας τα νούμερα της (σε αυτό συνέβαλλε και η προτροπή του γνωστού Elon Musk, ο οποίος εξήρε την ασφάλεια που προσφέρει)!

    Το Signal για πολλά χρόνια αποτελούσε την top messaging app για τους users που τους άρεσε να δρουν περισσότερο στο παρασκήνιο, όπως είναι για παράδειγμα hackers, ακτιβιστές κ.ά. Το Signal εμφάνισε μια τεράστια αύξηση στα νούμερα του στη περίοδο των μεγάλων διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στις Η.Π.Α. με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd. Ο φόβος ότι τα περισσότερα «παραδοσιακά» social media παρακολουθούνται εντατικά από τις αστυνομικές αρχές, έστρεψε ουσιαστικά τους διαδηλωτές στο Signal, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολο να παρακολουθηθεί από τις αρχές. Έκτοτε βέβαια τα νούμερα του έχουν εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο!

    Η τεράστια επιτυχία του Signal οφείλεται στις ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας που παρέχει στους users, καθώς αν και μοιάζει όπως όλα τα υπόλοιπα messaging apps που υπάρχουν αυτή τη στιγμή (μπορείτε να κάνετε κλήσεις ή να στείλετε text messages και άλλα αρχεία), ωστόσο είναι ένα από τα λίγα messaging apps που διατηρούν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους. Κάνοντας χρήση end-to-end encryption, πράγμα που σημαίνει ότι μόνον οι χρήστες μπορούν να δουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων τους (και όχι η εταιρεία). Επίσης, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα messaging apps, το Signal δίνει στα χέρια των users πολλά customization options, όπως για παράδειγμα είναι η αυτόματη διαγραφή μηνυμάτων σε συγκεκριμένο time frame, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Signal δεν συλλέγει καθόλου τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών (το μόνο που δίνετε είναι ο τηλεφωνικός σας αριθμός).

    Μάλιστα, οι δημιουργοί του Signal αυτή τη στιγμή εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη servers, οι οποίοι θα προσφέρουν κωδικοποίηση (άρα και μεγαλύτερη ασφάλεια) των τηλεφωνικών αριθμών που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της εφαρμογής (κοινώς δεν μπορεί κανείς φορέας να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα της εφαρμογής). Το γεγονός άλλωστε ότι τo Signal ανήκει σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δεν έχει σαν στόχο να αυξήσει τα κέρδη του, είναι αρκετό για να συνεχίσει να προσφέρει «ασφαλείς και private» υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν διαθέτει την παραμικρή «διαφήμιση», πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει η διάθεση για να «ακολουθεί» η εφαρμογή τις κινήσεις και τις προτιμήσεις του χρήστη.

    Το Signal επιβιώνει οικονομικά μέσω ανεξαρτήτων δωρεών και ανεξάρτητων επενδυτών, ενώ πίσω από την ανάπτυξη του βρίσκεται ο ιδρυτής του WhatsApp, Brian Acton, ο οποίος δώρισε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σκοπούς της δημιουργίας του Signal Foundation, της αρχής που ουσιαστικά τρέχει τη γνωστή εφαρμογή. O Brian Acton, όταν το Facebook εξαγόρασε το WhatsApp αποφάσισε να αποχωρήσει από την εταιρεία που δημιούργησε και αυτό γιατί τα πιστεύω του ήταν εντελώς αντίθετα με εκείνα των υπευθύνων του Facebook.

    Εάν λοιπόν ψάχνετε για μια καλή εναλλακτική πρόταση στο WhatsApp, στο Viber ή στο Facebook Messenger, τότε το Signal αποτελεί μια ιδανική λύση που θα σας κάνει να έχετε πάντοτε το κεφάλι σας ήσυχο!        

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles