18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Υπάρχει διακόπτης για να κλείσει το Internet; Ο Sir Tim Berners-Lee απαντάει

    Δεν υπάρχει «διακόπτης που να κλείνει το Internet» λέει ο Βρετανός που επινόησε το παγκόσμιο διαδίκτυο. Κι ο λόγος που δεν συμβαίνει αυτό είναι γιατί είναι σχετικά πολύπλοκος ο τρόπος που συνδέονται μεταξύ τους οι χώρες και για να αποφασίσουν να διακόψουν το ίντερνετ.

    Το σχόλιο αυτό από τον Sir Tim Berners-Lee διατυπώθηκε μετά από ανησυχία για την πρακτική του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Hosni Mubarak που, προσπαθώντας να καταπνίξει την επανάσταση στη χώρα, «την απέκλεισε» για κάποιες μέρες από το παγκόσμιο διαδίκτυο. Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης του Tim Berners –Lee στο World Wide Web Foundation, της λίστας με τις χώρες στις οποίες το διαδίκτυο έχει την περισσότερη επίδραση.

    Κι εξηγεί: «Ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί το ίντερνετ είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα. Αυτή τη στιγμή, επειδή οι χώρες συνδέονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους, δεν υπάρχει ένα μέρος στο οποίο να μπορεί κάποιος να κατεβάσει ένα διακόπτη. Για να μπορέσουν να μπλοκάρουν το ίντερνετ, όλες οι χώρες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συντονιστούν και να συναποφασίσουν μία τέτοια κίνηση και να μετατρέψουν το αποκεντρωμένο σύστημα σε ένα κεντρικό. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ σημαντικό να αντιδράσουμε όλοι».

    Το σχόλιο του δημιουργού του παγκόσμιου διαδικτύου, έρχεται να συμπληρώσει τις δηλώσεις του συνιδρυτή της Wikipedia, Jimmy Wales που συχνά, αλλά και πρόσφατα έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τις προτάσεις που προωθούν, τόσο μέλη της Αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και της Βρετανικής, για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου για τους πολίτες τους.

    Ο ίδιος ο Tim Burners –Lee έχει πολλές φορές δηλώσει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες ελέγχου της διακίνησης στο διαδίκτυο και τις κατονομάζει «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ προειδοποιεί ότι «είναι εκπληκτικό το πόσο ελέγχεις κάποιον αν μπορείς να παρακολουθείς την δραστηριότητά του στο internet».

    Αναρωτιόμαστε: Θα τον ακούσει κανείς;

    (σ.σ. Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τα “καλώδια” που τροφοδοτούν την λειτουργία του παγκόσμιου διαδικτύου, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ)

    Πηγή: Guardian

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles