13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    To report «Startups in Greece 2018» αποτυπώνει τι άλλαξε φέτος στο ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας

    Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), δημιούργησε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ένα εκτενές report, το οποίο καταγράφει στοιχεία σχετικά με τα startups στην Ελλάδα – έναν τομέα που συγκεντρώνει συνεχώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον χάρη στην εισροή περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων. Στόχος είναι, φυσικά, το report να συνεχίσει να δημοσιεύεται σε ετήσια βάση, παρέχοντας χρήσιμα συμπεράσματα για την ελληνική startup σκηνή και την ανάπτυξή της μέσα στα χρόνια.

    1Startups-in-Greece-2018-main

    Το φετινό report παρουσιάζει το πρόγραμμα EquiFund -που συνδυάζει ευρωπαϊκούς, εθνικούς αλλά και ιδιωτικούς πόρους- και θα αποτελέσει το βασικό μηχανισμό χρηματοδότησης και ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού οικοσυστήματος τα χρόνια που ακολουθούν, καθώς και τα ποσά που έχουν ήδη επενδυθεί σε αυτό το πλαίσιο, από ποια funds και σε ποια startups.

    Κάνοντας αναφορές στα ποσά, αξίζει να σημειώσουμε ότι σχεδόν 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια σε ελληνικά startups και εταιρείες μέσω του EquiFund, ενώ, εντός του 2018, συνολικά 14 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί μέσω του μηχανισμού, ενισχύοντας καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες.

    Το προφίλ των νέων ελληνικών startups

    Για πρώτη φορά φέτος, το Found.ation συνεργάστηκε με το Velocity.Partners VC, ένα από τα funds του EquiFund, για να αναλύσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά των ελληνικών startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης τους (στάδια pre-seed και seed), να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να εντοπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην αναζήτηση χρηματοδότησης και να χτίσει το προφίλ τους. Σκοπός της έρευνας είναι να καταδείξει όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά κυρίως τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ανάπτυξη και χρηματοδότηση.

    2Early-Stage-Startups-copy

    Σύμφωνα με το report, το 70,8% των ελληνικών startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους έχουν έδρα στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιπες σε Ευρώπη ή Αμερική, ενώ αξίζει να αναφερθεί το (δυστυχώς) χαμηλό ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν (σε ποσοστό μόλις 12,5% επί του συνόλου). Το 58,8% των εταιρειών αυτών απαρτίζονται από 2 έως 4 άτομα, το 33,5% από 5 έως 9, το 5,6% από 10 έως 19, το 1,6% από ένα άτομο (self-employed), ενώ μόλις το 0,5% αφορά μεγαλύτερες εταιρείες με προσωπικό από 20 έως 49 άτομα. Επιπλέον, το 53,9% δίνει έμφαση στον τομέα των B2B υπηρεσιών, ενώ οι τρεις κορυφαίοι τομείς δραστηριοποίησης περιλαμβάνουν βιοεπιστήμες, lifestyle/κοινωνική δικτύωση/ψυχαγωγία και τουρισμό/φιλοξενία.

    Όσο για τους τρεις κορυφαίους λόγους για την άρνηση της χρηματοδότησης, αυτοί είναι η μη συμφωνία με τις θέσεις των επενδυτών, το μικρό μέγεθος αγοράς και η δυσκολίας επέκτασης σε άλλες, καθώς και το αδύναμο μοντέλο εσόδων.

    Τα κορυφαία ελληνικά startups

    Σύμφωνα με το report, τα ελληνικά startups συνεχίζουν να διεκδικούν και να επιτυγχάνουν όλο και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, με παραδείγματα όπως της Workable και της Softomotive να αποτελούν δυνατά case studies ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα στη χρονιά που διανύουμε, οι 10 πιο επιτυχημένες εταιρείες συγκέντρωσαν περισσότερα από 116 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις.

    Επιπλέον, έχουν έχουν ανανεωθεί οι λίστες με τα πιο επιτυχημένα ελληνικά startups, τόσο αυτών που έχουν λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση εντός του 2018 αλλά και συνολικά, όσο και αυτών που έχουν επιτύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς.

    Έτσι, σύμφωνα με τη λίστα, τα 10 ελληνικά startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέσα στο 2018 είναι τα εξής:

    1. Workable
    2. Softomotive
    3. Viva Wallet
    4. Blueground
    5. Hellas Direct
    6. Pollfish
    7. Balena (Resin.io)
    8. METIS
    9. Centour Analytics
    10. Home Made

    Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη λίστα με τα 10 startups τα οποία έχουν λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το 2018 αναφέρουν ότι 5 στα 10 έχουν γραφεία στις ΗΠΑ, ενώ έχουν 51 έως 100 εργαζόμενους. Όσον αφορά το κομμάτι των επενδυτών, κατά τη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε, το 86% των χρηματοδοτήσεων προέρχεται από venture capitals (και το 99,8% των συνολικής αξίας των επενδύσεων), ενώ το 76% προέρχεται από την τοπική αγορά.

    Type-of-investors-copy

    Τα 10 ελληνικά startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση όλων των εποχών είναι τα εξής:

    1. Persado
    2. Workable
    3. Hellas Direct
    4. Softomotive
    5. Blueground
    6. Metamaterial Technologies
    7. Balena (Resin.io)
    8. Viva Wallet
    9. Book ’n’ Bloom
    10. Pollfish

    Τέλος, παρουσιάζεται και μία λίστα με τις 10 μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικών startups όλων των εποχών που είναι οι εξής:

    1. Beat (Taxibeat) – 2017
    2. Innoetics – 2017
    3. Avocarrot – 2016
    4. E-food – 2014
    5. Crypteia Networks – 2014
    6. Quizdom – 2017
    7. Antcor – 2014
    8. AbZorba Games – 2015
    9. BugSense – 2013
    10. Click Delivery  – 2015

    Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το report (μόνο στα αγγλικά), κατεβάζοντάς το από τη διεύθυνση http://thefoundation.gr/startup-report/.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles