15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Τον μεγαλύτερο κομήτη που βρέθηκε ποτέ αποκάλυψε το τηλεσκόπιο Hubble

    Είναι γνωστό ότι η NASA ποντάρει πολλά σχετικά με την ανακάλυψη των μυστηρίων του σύμπαντος στο υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο James Webb, όμως το Hubble μέχρι σήμερα μας έχει δώσει πολύτιμες εικόνες και συνεχίζει να το κάνει.

    Πρόσφατα, η διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα 5 φωτογραφίες, που αποκαλύπτουν το γιγάντιο κομήτη C/2014 UN271 (ή αλλιώς “Μπερναντινέλι-Μπερνστάιν”) που επιβεβαιώνουν ότι αποτελεί το μεγαλύτερο κομήτη που βρέθηκε ποτέ.

    Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο κομήτης έχει στερεό πυρήνα διαμέτρου περίπου 80 μιλίων (129 χιλιομέτρων), δηλαδή 50 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο κομήτη. Η μάζα του εκτιμάται σε 500 τρισεκατομμύρια τόνους, 100.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη ενός τυπικού κομήτη και κινείται με ταχύτητα περίπου 35.400 χιλιομέτρων την ώρα.

    Βρίσκεται σήμερα μακριά από τη Γη, ενώ η κοντινότερη απόσταση του από τον πλανήτη μας αναμένεται να είναι τα 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα που θα πλησιάσει το 2031. Ο κομήτης εκτιμάται ότι προέρχεται από το παγωμένο Νέφος Όορτ, την πιο μακρινή περιοχή του ηλιακού συστήματος, όπου τριγυρνάει ένας τεράστιος αριθμός κομητών και υπολογίζεται ότι χρειάζεται περίπου τρία εκατομμύρια χρόνια για να διαγράψει μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Είναι γεγονός! Δείτε το ρομπότ που καθαρίζει μπανάνες χωρίς να τις συνθλίβει

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles