17.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Οι 5 κορυφαίες κατηγορίες scam στο Facebook (& infographic)

    Η δημοφιλία του Facebook αλλά και η συγκέντρωση σ’ αυτό κάθε λογής ατόμων -από τους πλέον αρχάριους και όχι απαραίτητα μυημένους στη λογική που λειτουργεί το Διαδίκτο έως πρακτικά ένα μεγάλο κομμάτι των χρηστών του– έχει οδηγήσει πολλούς “απατεώνες” στο να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελεί έναν “εύκολο” σε αρκετές περιπτώσεις στόχο, ώστε να συγκεντρώσουν προσωπικά στοιχεία, κωδικούς πρόσβασης και άλλες πληροφορίες, με τη βοήθεια scams που λειτουργούν ως “δόλωμα”.

    facebook-scams

    Και, δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνο που πέφτουν θύματα τέτοιων πρακτικών με δυσάρεστες συνέπειες για τους λογαριασμούς τους. Η εταιρεία antivirus software, Bitdefender, δημοσιεύει τώρα τις πέντε πιο δημοφιλείς κατηγορίες scam στο κοινωνικό δίκτυο, ώστε να προσέχετε τι πρέπει να αποφύγετε.

    Η ομάδα των αναλυτών και των ψυχολόγων της εταιρείας ανέλυσε 850.000 περιπτώσεις Facebook spams σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία και Σαουδική Αραβία, βγάζοντας τα εξής συμπεράσματα για τις πέντε κορυφαίες κατηγορίες ανάμεσα σε αυτά.

    1. Scams τύπου “Μαντέψτε ποιος είδε το προφίλ σας”  45.50%
    2. Scams που έχουν σχέση με τη λειτουργικότητα του Facebook (π.χ. πατήστε εδώ για να κάνετε το Facebook… μοβ”) – 29.53%
    3. Scams που σχετίζονται με δώρα και προσφορές (π.χ. πατήστε εδώ για να κερδίσετε ένα… iPhone) – 16.51%
    4. Scams που αφορούν διασημότητες (π.χ. “Δείτε τη Rihanna γυμνή”) – 7.53%
    5. Videos που έχουν σχέση με διάφορες “κτηνωδίες” (που μπορεί να αφορούν π.χ. την κακοποίηση ενός ζώου κ.ο.κ) – 0.93%

    Δημιούργησε, μάλιστα, και ένα πολύ ενδιαφέρον infographic πάνω στην έρευνά της, που περιγράφει με παραστατικό τρόπο τα συμπεράσματά της, όπως και την ψυχολογία ενός “θύματος” ενός scam στο Facebook. Δείτε το και σκεφτείτε για ακόμη μία φορά πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όλοι στα social media – και όχι μόνο βέβαια. Ακόμη κι αν κάποια πράγματα, κάποιοι, μπορεί να τα θεωρείτε αυτονόητα, αυτό τελικά δε συμβαίνει με όλους…

    Bitdefender-infographic-Psychology-of-Facebook-scam-victims

    Δείτε εδώ και το σχετικό white paper της Bitdefender

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles