22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ποιος λέει ψέματα για το σκάνδαλο PRISM; (Μέρος 2ο)

    Πριν λίγες μέρες αναρωτιόμασταν ποιος λέει ψέματα για το σκάνδαλο PRISM. Από την μία ήταν η αποκάλυψη της παρουσίασης της NSA που έδωσε στη δημοσιότητα ο Edward Snowden και έλεγε σαφέστατα για το πότε οι διάφορες εταιρείες τεχνολογίας μπήκαν στο πρόγραμμα παρακολούθησης δεδομένων, και από την άλλη, οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν κατηγορηματικές ότι δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Τις προηγούμενες ημέρες, το Facebook και η Microsoft ανακοίνωσαν τον αριθμό αιτήσεων που είχαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ για να παραδώσουν στοιχεία πολιτών, αλλά και τον αριθμό των αιτημάτων αυτών που ικανοποίησαν. Τι σημαίνει αυτό;

    PRISM-operation

    Απολύτως τίποτα. Γιατί στην ουσία, με την δημοσιοποίηση των αιτημάτων της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας ή οποιασδήποτε τοπικής αστυνομικής αρχής, δεν απαντάται το ερώτημα αν η NSA, ή η CIA, παρακολουθούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες οποιουδήποτε χρήστη, με ή χωρίς την συνδρομή του Facebook, της Microsoft, της Google, της Apple και όλων των υπόλοιπων. Επίσης, δεν απαντά για τις περιπτώσεις που παρακολουθούνται οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες πολιτών που δεν είναι υπήκοοι των ΗΠΑ, ζήτημα που αφορά τον περισσότερο κόσμο που χρησιμοποιεί υπηρεσίες των παραπάνω εταιρειών.

    Η μάχη και ήττα της Yahoo! εναντίον του PRISM

    Η περίπτωση της Yahoo! που αποκαλύπτει η New York Times μας δείχνει πως δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Με δικαστική εντολή η Yahoo! υποχρεώθηκε το 2008 να παραδώσει στοιχεία αρκετών πολιτών στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Πριν το κάνει αυτό, είχε «παλέψει» δικαστικά, λέγοντας στο δικαστήριο ότι το αίτημα αυτό της NSA, αντίκειται στο Αμερικανικό Σύνταγμα περί της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Το δικαστήριο του 2008 δεν δέχτηκε τις αντιρρήσεις της Yahoo! και την ανάγκασε να προχωρήσει στην εκτέλεση της εντολής.

    Όταν η Marissa Mayer δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Yahoo! δεν συμμετέχει εθελοντικά σε κανένα πρόγραμμα παρακολούθησης πολιτών, είπε αλήθεια. Εθελοντικά δεν συμμετέχει. Συμμετέχει όμως υποχρεωτικά, πράγμα που μας κάνει άλλη μία φορά να σκεφτόμαστε πως παραπάνω από 2 πλευρές, δεν λένε όλη την αλήθεια για το σκάνδαλο PRISM, το πιο ακραίο σενάριο οργουελιανής φαντασίας που έχει βγει στα φώτα της δημοσιότητας από την απαρχή του ίντερνετ.

    Όσο για το επιχείρημα, «δεν έχω κάτι να κρύψω, οπότε δεν με νοιάζει», μη σκέφτεστε ότι είναι και τόσο καλή τακτική να αντιμετωπίσετε. Ποτέ μα ποτέ, δεν γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα γραπτά ή τις αναρτήσεις σας. Και καλό είναι να μην μάθετε.  Just saying…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles