24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    ZTE E8Q, E9Q hands-on review: 3G tablets για όλα τα βαλάντια!

    Προ ημερών είχατε δεί πρώτοι μέσα από το digitallife.gr την παρουσίαση του ZTE S8Q, του tablet των €129 με τετραπύρηνο επεξεργαστή και την 8άρα (7,85”) IPS οθόνη, που προσφέρει εξαιρετικό value for money. Η ZTE όμως (σε συνεργασία με την Cosmote) δεν σταμάτησε εκεί, καθώς πρόσφατα έδωσε στην αγορά άλλα δύο μοντέλα, με 3G συνδεσιμότητα (21Mbps/5.76Mbps) αυτή τη φορά, που κλείνουν προς το παρόν αυτή την οικογένεια συσκευών. Το E8Q και το E9Q. Πάμε να τα δούμε!

    DSC_0142 (Medium)

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Τα δύο tablets έρχονται σε ογκώδη, χάρτινα κουτιά, που τα προστατεύουν επαρκώς. Στα παρελκόμενά τους περιλαμβάνεται ένας φορτιστής των 2 Amperes με αποσπώμενο USB καλώδιο και ένα ζευγάρι ακουστικά-hands-free. Χρήσιμο, φυσικά, αφού και τα δύο μπορούν να δεχθούν και να πραγματοποιήσουν φωνητικές κλήσεις.

    Το ZTE E8Q διαφέρει κατά…ένα γράμμα από το S8Q, αλλά εξωτερικά είναι εμφανές πως πρόκειται για ένα διαφορετικό μοντέλο. Σε αντίθεση με την πλαστική κατασκευή του S8Q, στο E8Q χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον αλουμίνιο και στο πίσω μέρος, δίνοντάς του μια ποιοτικότερη αίσθηση. Επίσης, το καπάκι που αποκαλύπτει τις υποδοχές microSD και full-size SIM είναι διακριτό από την υπόλοιπη συσκευή και αφαιρείται/επανατοποθετείται εύκολα. Άλλη διαφορά είναι η νίκελ γραμμή περιμετρικά του πλαισίου που δίνει ακόμη μερικούς πόντους στην εμφάνιση. Διατηρούνται το εμπρός LED ειδοποιήσεων και η 0,3MP κάμερα, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει η κύρια 2MP κάμερα. Η microUSB θύρα είναι στο κέντρο του κάτω μέρους, ανάμεσα στις δύο εξόδους του ηχείου, ενώ τα τρία πλήκτρα power/lock και έντασης είναι και πάλι στη δεξιά πλευρά, παρέχοντας καλό feedback και αίσθηση, ενώ είναι «κρυμμένα» πίσω από το πλαίσιο. Τέλος, στο πάνω μέρος έχουμε το 3,5” audio jack. Οι διαστάσεις της συσκευής δεν έχουν αλλάξει και παραμένουν στα 200x136x8,4 mm, αν και το βάρος του είναι αυξημένο φυσιολογικά λόγω κατασκευής.

    zte e8q (Small)

    E8Q back

    E8Q

    E8Q camera

    E8Q sim

    E8Q buttons

    Το ZTE E9Q, με τη σειρά του, δεν είναι απλώς ένα…μεγαλύτερο E8Q. Δηλαδή έχει και αυτό 3G συνδεσιμότητα και η οθόνη του είναι 10 ιντσών (9,7” για την ακρίβεια), αλλά έχει μεγάλες διαφορές σχεδιαστικά. Η πρόσοψη δεν έχει τα λεπτά περιθώρια αριστερά και δεξιά που έχουν τα S8Q/E8Q, αλλά μεγαλύτερου πλάτους, με αποτέλεσμα να φαίνεται περισσότερο «τετράγωνο» από τα μικρότερα αδερφάκια του. Αυτό αποτυπώνεται και στις διαστάσεις του που είναι 242x188x9,5 mm, παραμένει ωστόσο λεπτό και καλαίσθητο. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο απουσίαζει το notification LED από την πρόσοψη, ενώ δεν υπάρχει ούτε ακουστικό όπως στο E8Q, παρά μόνο η 0,3MP κάμερα.

    Γυρίζοντας, όμως, τη συσκευή, το μυαλό κάνει άμεσα συνειρμούς με το…iPad. Ασημί αλουμίνιο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πλάτης, με την έξοδο του ηχείου να βρίσκεται κάτω και δεξιά, ενώ αυτό που ξεχωρίζει είναι το μαύρο πλαστικό στην κορυφή της πλάτης, που καλύπτει σχεδόν όλη εκείνη την πλευρά, κάνοντας αντίθεση. Πάνω σε αυτό βρίσκονται η κάμερα των 2MP και ένα μικρό πορτάκι που αποκαλύπτει τις υποδοχές microSD και SIM, όμως προσοχή γιατί είναι πανεύκολο να το χάσετε, αφού τίποτε δεν το κρατάει πάνω στη συσκευή αφού βγεί. Στο πλαστικό αυτό, του πάνω μέρους, έχει μεταφερθεί και η microUSB θύρα, ενώ και το 3,5” audio jack είναι εκεί. Συνολικά μας άρεσε πολύ η κατασκευή του E9Q, αφού η ZTE κατάφερε να κρατήσει το πάχος σε πολύ μικρά επίπεδα και παράλληλα να δώσει μια premium αίσθηση σε μια low-end συσκευή!

    zte e9q (Small)

    E9Q sim

    E9Q back

    E9Q buttons

    E9Q camera

    Hardware, εξοπλισμός και επιδόσεις

    Θετικό, μέχρι στιγμής, το πρόσημο για τα δύο ZTE, αλλά περνάμε στα…δύσκολα. Το S8Q κατάφερε να είναι πολύ αποκρίσιμο και ταχύτατο με τον τετραπύρηνο A7 στο 1,2 GHz και να παρέχει αποδεκτή ευκρίνεια μέσω της 8άρας IPS οθόνης του, αλλά το ίδιο ακριβώς hardware διατηρείται και στα E8Q, E9Q, οπότε μοιραία περιμέναμε να υπάρχουν επιπτώσεις, τουλάχιστον όσον αφορά το 10” tablet. Όλα ισχύουν και για τα δύο (και τα τρία, βασικά) μοντέλα, δηλαδή η quad-core CPU, το 1GB μνήμης RAM, η ανάλυση 1024×768 pixels της οθόνης, το επιταχυνσιόμετρο, το Wi-Fi 802.11 b/g/n, το Bluetooth και το GPS. Μόνη διαφορά, τα 8GB αποθηκευτικού χώρου του E9Q, σε αντίθεση με τα 4GB του E8Q και του S8Q. Η εταιρεία διατήρησε απαράλλακτα τα specs για να κρατήσει το κόστος χαμηλά και αυτό είναι απόλυτα θεμιτό. Κάπου εδώ πρέπει να…χωρίσουν οι δρόμοι του E8Q και του E9Q, αφού αν το πρώτο δεν επηρεάζεται από όσα προαναφέραμε, το δεύτερο ίσως προβληματίσει.

    Το E8Q λειτουργεί σχετικά γρήγορα, με ομαλές μεταβάσεις μεταξύ menus, τις εφαρμογές να τρέχουν απρόσκοπτα και να μη αντιμετωπίζει πρόβλημα lag στις περισσότερες περιπτώσεις. Σίγουρα, υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις σε κάποια σημεία που δεν είναι αποδεκτές για ένα 8άρι tablet των €300 π.χ., όμως το συγκεκριμένο κοστίζει €199. Επίσης, η IPS οθόνη παρέχει πολύ καλά επίπεδα φωτεινότητας, αρκετά καλή απόκριση στην αφή, ενώ υπάρχει και λειτουργία αυτόματης ρύθμισής της που κρίνεται ικανοποιητική. Θα θέλαμε και λίγο πιό γρήγορη εναλλαγή μεταξύ portrait και landscape modes, αλλά ας μη ξεχνάμε τι αγοράζουμε. Τρέξαμε τα AnTuTu και Vellamo benchmarks και μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στις φωτογραφίες.

    E8Q-2

    e8q-benchmarks

    Το E9Q, είναι μια άλλη ιστορία. Το chipset αρχίζει να τα βρίσκει σκούρα με τη μεγάλη οθόνη όταν απαιτείται και προβολή πολύπλοκων γραφικών, σε τυπική λειτουργία πάντως είναι πάνω-κάτω το ίδιο γρήγορο με το E8Q. Δυστυχώς, η ανάλυση (1024×768) παραείναι μικρή πιά για μια τέτοια οθόνη και οι επιπτώσεις στη λεπτομέρεια στα εικονίδια και τις γραμματοσειρές είναι εμφανείς, ακόμη και χωρίς zoom in. Επιπλέον, κατώτερη είναι και η φωτεινότητα του IPS panel, ενώ απουσιάζει η αυτόματη ρύθμισή της, έτσι θα σας δυσκολέψει λίγο αν το χρησιμοποιείτε υπό ήλιο και γενικά έχει κατώτερη ποιότητα απεικόνισης από το E8Q. Αν οπωσδήποτε θέλετε 10άρα οθόνη και 3G σε προσιτή τιμή, μπορείτε να την έχετε, αλλά θα πρέπει να κάνετε παραχωρήσεις. Η αμέσως επόμενη επώνυμη 10άρα πρόταση με 3G και ικανοποιητική ανάλυση βρίσκεται στα €300, οπότε γλιτώνετε ένα 70άρι περίπου, το αν αξίζει θα το κρίνουν η τσέπη σας και οι ανάγκες σας. Να αναφέρουμε, επίσης, πως και στα δύο tablets οι δαχτυλιές στην οθόνη είναι κοινό φαινόμενο, οπότε φροντίστε να έχετε καθαρά τα χέρια σας ή απλώς έχετε μαζί σας πανάκι καθαρισμού. Επίσης το glaring είναι έντονο.

    E9Q-2

    e9q-benchmarks

    Λειτουργικό, interface, software

    Ό,τι διαβάσατε στο review του ZTE S8Q, ισχύει και για το E8Q. Ίδιο Android OS (4.2.2), ίδιο interface, ίδια virtual πλήκτρα αφής στο κάτω μέρος (5), ενώ διατηρείται και η Assistive Touch λειτουργία που εμφανίζει επιπλέον πλήκτρα αφής στο κέντρο της οθόνης με ένα άγγιγμα, για πιό βολική χρήση με τα δύο χέρια και περισσότερες συντομεύσεις. Έξι shortcuts μπορούν να τοποθετηθούν στην κάτω μπάρα, εκατέρωθεν του πλήκτρου του μενού και διατηρείται η γνωστή, «διπλή» γραμμή ειδοποιήσεων/γρήγορων ρυθμίσεων. Παρόντες είναι οι χάρτες και η πλοήγηση της Google και η δυνατότητα σύνδεσης με Bluetooth περιφερειακά (π.χ. πληκτρολόγιο, ποντίκι κ.λπ.), από τα βασικά εργαλεία παραγωγικότητας, όμως, απουσίαζει μια σουίτα τύπου Office.

    e8q-menu

    Το ZTE E9Q είναι μάλλον πιό «φτωχό» και σε αυτόν τον τομέα. Στο κάτω μέρος υπάρχουν μόνο 3 virtual πλήκτρα αφής (back, home, task manager) αντί για 5, όμως στην κεντρική μπάρα μπορούν να χωρέσουν έως 8 συντομεύσεις. Τα μενού του είναι όλα σαφώς πιό «χοντροκομμένα», με μεγαλύτερα εικονίδια και απουσιάζει το assistive touch που θα ήταν πολύ χρήσιμο εδώ, όπως και κάποιες άλλες δευτερεύουσες εφαρμογές. Βρήκαμε, πάντως, μια εφαρμογή γρήγορης δημιουργίας backup των προσωπικών δεδομένων του χρήστη στην κάρτα microSD που δεν υπάρχει στο E8Q. Χάρτες και πλοήγηση εννοείται πως υπάρχουν (μαζί με το GPS), ενώ και τα δύο tablets έχουν FM ραδιόφωνο.

    e9q-menu

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Οι δύο κάμερες είναι ίδιες με του S8Q, μια των 0,3MP στο εμπρός μέρος και μία των 2MP στο πίσω, χωρίς flash. Όπως θα καταλάβατε, δεν έχει αλλάξει κάτι, έτσι είναι ικανές για τις απολύτως βασικές λήψεις φωτογραφιών και video (HDR, pinch-to-zoom, geotagging, 720p video) και video-κλήσεις, δεν περιμέναμε και κάτι περισσότερο άλλωστε.

    Το ηχείο του E8Q αποδίδει σχετικά καλά, με μέτρια ένταση αλλά καθαρό ήχο. Το ηχείο του E9Q μπορεί να είναι τοποθετημένο στην πλάτη του αλλά είναι αισθητά ισχυρότερο, χωρίς να χάνει σε ποιότητα και χωρίς να καλύπτεται όταν το tablet ακουμπά σε μια επίπεδη επιφάνεια. Σε κάθε περίπτωση ο μέσος χρήστης καλύπτεται από την απόδοση του ήχου των δύο συσκευών.

    E8Q front

    E8Q usb

    Όσο για την αυτονομία τους, το E8Q εξοπλίζεται με μια μπαταρία των 4.000 mAh που του προσφέρει την ίδια διάρκεια λειτουργίας με το S8Q (3.600 mAh), καθώς λόγω 3G καταναλώνει λίγη ενέργεια περισσότερη, να περιμένετε, λοιπόν, γύρω στις 5 ώρες χρήσης με μέτρια προς υψηλή φωτεινότητα. Το E9Q, από την άλλη, έχει σαφώς μεγαλύτερη μπαταρία (6.000 mAh) αλλά η μεγάλη οθόνη του είναι ενεργοβόρα, περιορίζοντάς το στις 4,5 ώρες χρήσης περίπου με τη μέγιστη φωτεινότητα (που είναι απαραίτητη τις περισσότερες φορές).

    E9Q front camera

    E9Q speaker

    Εν τέλει, τα δύο μοντέλα της ZTE συνεχίζουν να προσφέρουν πολύ καλό λόγο απόδοσης/τιμή, αλλά όχι όσο το S8Q. Στα €199 το E8Q έχει μια αρκετά καλή 8άρα οθόνη και αυτονομία, 3G συνδεσιμότητα και ένα χρηστικό interface, ενώ παραμένει μικρό σε διαστάσεις για την κατηγορία του. Είναι μεταξύ των 2-3 φθηνότερων 4πύρηνων αντίστοιχων tablets και αποτελεί μια πραγματικά τίμια πρόταση. 30 ευρώ παραπάνω, στα €229, το E9Q είναι το φθηνότερο 10άρι 3G tablet αλλά υστερεί σε κάποιους τομείς και προτείνεται μόνο αν ψάχνετε την οικονομικότερη δυνατή λύση με αυτά τα χαρακτηριστικά. Δείτε και το video review για να αποκτήσετε μια πιό σφαιρική άποψη για τα δύο tablets, τα οποία διατίθονται αποκλειστικά από την αλυσίδα καταστημάτων του ΟΤΕ.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    12 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles