18.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    ZTE S8Q 8” hands-on: Κίνηση «ματ»

    Μόλις την περασμένη Δευτέρα στα Digital Days μιλήσαμε για τη σημασία των tablets, το πόσο μπορούν να βοηθησουν το χρήστη (επαγγελματία ή μη) και το πως πλέον είναι συσκευές προσιτές σε όλους, με πολλά οικονομικά μοντέλα να κατακλύζουν την αγορά. Το νέο ZTE S8Q ήρθε μόλις σήμερα για να μας δικαιώσει πανηγυρικά.

    Το 8άρι tablet που δοκιμάσαμε είναι μια custom συσκευή, κατασκευασμένη από τη ZTE κατά παραγγελία της Cosmote, η οποία και τη διαθέτει στην ελληνική αγορά αποκλειστικά μέσω του δικτύου «Γερμανός». Το αναφέρουμε διότι με τη συνεργασία τους οι δύο εταιρείες κατάφεραν να μας δώσουν ένα πραγματικά φθηνό tablet, το οποίο όμως είναι ισορροπημένο, με πολλά χαρακτηριστικά για την κατηγορία του και δεν θα «βασανίσει» το χρήστη που θα προσπαθήσει να το αξιοποιήσει, το αντίθετο μάλιστα.

    zte-s8q-front

    Κατασκευή, σχεδιασμός, οθόνη

    Ξεκινάμε παρατηρώντας πως η κατασκευή του S8Q είναι αρκετά ανθεκτική, με το μαύρο ματ πλαστικό να κυριαρχεί γύρω της. Ωστόσο, αφήνει μια ωραία αίσθηση αφής και το κυριότερο, παρέχει άπλετο grip για να χρησιμοποιείτε και με το ένα χέρι άνετα, χωρίς φόβο να γλιστρήσει. Επιπλέον, παρά το ότι έχει οθόνη 8 ιντσών, το πλαίσιό της είναι αρκετά λεπτό στο πλάι, ενώ τα τυπικά περιθώρια έχουν αφεθεί πάνω και κάτω από αυτή. Το αποτέλεσμα είναι μια συσκευή που θυμίζει περισσότερο 7άρι tablet όταν το κρατάει ο χρήστης, και αυτό είναι φυσικά κάτι το επιθυμητό. Το πίσω μέρος δεν είναι αφαιρούμενο, εκτός από το μικρό, άνω τμήμα του, ώστε να μπορέσετε να τοποθετήσετε μια microSD κάρτα για επέκταση μνήμης. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε επίσης την έξοδο του ηχείου, η οποία δεν καλύπτεται όταν το tablet ακουμπά σε επίπεδη επιφάνεια, αντίθετα αυξάνεται η ένταση του ήχου με τον τρόπο αυτό, χάρη στην τοποθετησή του. Όσο την κάμερα, είναι ανάλυσης 2 Megapixels και μπορεί να κάνει λήψη 720p video.

    Στην πρόσοψη διακρίνεται μόνο η εμπρόσθια VGA κάμερα, φυσικά πλήκτρα δεν υπάρχουν. Τα πλήκτρα της έντασης και της ενεργοποίησης/απενεργοποίησης βρίσκονται στη δεξιά πλευρά και προς τα πάνω, είναι σωστά τοποθετημένα και παρέχουν καλό feedback. Οφείλουμε να χαιρετήσουμε, την προσθήκη ενός ισχυρού notification LED δίπλα στην εμπρόσθια κάμερα, με κόκκινο ή πράσινο φωτισμό ανάλογα με το είδος της ειδοποίησης, κάτι που όλες οι συσκευές θα έπρεπε να έχουν κατά τη γνώμη μας, αφού το κόστος του είναι ελάχιστο ενώ η χρησιμότητά του πολύ μεγάλη. Τέλος, στο πάνω μέρος βρίσκουμε το 3,5” audio-out και στο κάτω τη microUSB θύρα, δίπλα στο μικρόφωνο του S8Q.

    zte-s8q

    zte-s8q-rear

    zte-s8q-microsd

     

    Με βάρος 390 γραμμάρια το tablet δε θεωρείται ελαφρύ αλλά ούτε και θα σας κουράσει γρήγορα κατά τη χρήση του.

    Η οθόνη είναι 7,85 ιντσών και έχει τη σχετικά μικρή ανάλυση 1024×768 pixels, αλλά δεν αποτελείται από κάποιο απλό TFT LCD panel όπως θα περιμένατε. Το IPS panel που χρησιμοποιείται εξασφαλίζει ανώτερη ποιότητα απεικόνισης και γωνίες θέασης, σίγουρα είναι ακόμη ένα “bonus” για το S8Q, ειδικά αν αναλογιστούμε την τιμή του. Υποστηρίζει multi-touch χρήση με έως και 5 δάκτυλα, ενώ αυτόματη φωτεινότητα δεν υπάρχει οπότε θα πρέπει να αρκεστείτε στη manual ρύθμισή της. Το θετικό είναι ότι στη μέγιστη ρύθμισή της μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άνετα ακόμα και με τον ήλιο να «κοιτά» την οθόνη. Προσοχή χρειάζεται καθώς δεν προστατεύεται από κάποιο ανθεκτικό κρύσταλλο όπως ακριβότερες συσκευές της αγοράς, έτσι οι γρατζουνιές είναι στο πρόγραμμα αν μεταφέρετε πρόχειρα το S8Q.

    Hardware και software

    Στο εσωτερικό του tablet βρίσκουμε το τετραπύρηνο SoC της Mediatek (MT8125) το οποίο μπορεί να φθάσει τους πυρήνες του έως το 1,2 GHz, παρέχοντας αρκετά καλές επιδόσεις, σε συνδυασμό με το πολύ σημαντικό 1 GB μνήμης RAM. H GPU είναι η PowerVR SGX 544MP οπότε δεν περιμέναμε θαύματα και ταχύτατο 3D gaming, άλλωστε πρόκειται για μια low-budget συσκευή. Με όλα τα παραπάνω το S8Q καταφέρνει να «κινηθεί» άνετα, όποια κι αν αποφασίσετε πως είναι η χρήση του. Τo browsing είναι σβέλτο αν και φυσιολογικά παρατηρήσαμε μικρές καθυστερήσεις σε «βαριές» σελίδες, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει σε βαθμό που να καθιστά τη χρήση δύσκολη, ενώ η προβολή HD videos γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα menus εναλλάσσονται ταχύτητα και ομαλά, ενώ ακόμα και πολλές εφαρμογές στο παρασκήνιο δεν είδαμε τη συσκευή να «ζορίζεται». Δείτε το video για να πάρετε μια ιδέα για τις επιδόσεις και τη λειτουργία του S8Q, εμείς θα αρκεστούμε στο ότι για την κατηγορία του είναι ταχύτατο και σίγουρα βάζει τα γυαλιά σε πολλά, ακριβότερα tablets.

    zte-s8q-buttons

    zte-s8q-menu

    zte-s8q-menu2

    Φυσικά η συσκευή είναι Wi-Fi only και δε μπορεί να δεχθεί κάρτα SIM ούτε διαθέτει ακουστικό, αλλά περιλαμβάνει δέκτη GPS. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους χάρτες και να πλοηγηθείτε, αρκεί να έχετε σύνδεση μέσω φορητού hotspot στο internet. Ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης είναι 4 GB αλλά μπορεί να επεκταθεί ακόμη 32 GB μέσω microSD, όπως προείπαμε. Και υποστηρίζεται συνδεσιμότητα Bluetooth 3.0/4.0 LE, μέσω του οποίου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εξωτερικές συσκευές εισόδου (πληκτρολόγιο, ποντίκι).

    Στην έκδοση 4.2.2 του Android που τρέχει η συσκευή υπάρχουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που καθιστούν τη χρήση ευκολότερη. Δε βρήκαμε κάποιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο app, αν και το S8Q που είχαμε στα χέρια μας δεν ήταν η τελική έκδοση που θα βρείτε στα καταστήματα. Ωστόσο, εκτιμήσαμε τη «διπλή» μπάρα ειδοποιήσεων, που με swipe down από την αριστερή πλευρά εμφανίζει τις ειδοποιήσεις/ενημερώσεις ενώ από τη δεξιά τα quick toggle buttons (QuickSettings). Τα virtual πλήκτρα αφής στο κάτω μέρος της οθόνης δεν είναι τρία, ούτε τέσσερα, αλλά πέντε τον αριθμό: Tο πρώτο «κρύβει» όλη τη μπάρα με τα πλήκτρα, το δεύτερο είναι το γνωστό “back” και δίπλα του το “Home”, ακόμη πιό δεξιά έχουμε το πλήκτρο που ανοίγει τον task killer (με swipe up κλείνετε τις εφαρμογές) και το τελευταίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γρήγορα screenshots!

    zte-s8q-menu

    zte-s8q-benchmarks

    zte-s8q-menu3

    Άξια αναφοράς η Assistive Touch λειτουργία, γνωστή και από άλλες συσκευές που ίσως έχετε δεί στο παρελθόν, με ένα μικρό touch button που εφάπτεται στα πλάγια της οθόνης (σε όποιο σημείο θέλετε) και εμφανίζει 8 πλήκτρα χειρισμού: Τα 4 είναι στάνταρ (“hide”, “back”, “home”, “task killer”) ενώ τα άλλα 4 είναι συντομεύσεις για όποιο app εσείς θέλετε. Η λειτουργία αυτή προσθέτει πόντους στο χειρισμό του S8Q και βοηθά ιδιαίτερα όταν το κρατάτε με τα δύο χέρια σε landscape mode. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού ενεργοποίησης και απενεργοποίησης της συσκευής όποια ώρα και όποια μέρα ή μέρες θέλετε, αλλά και έξοδος σήματος της οθόνης σε άλλη οθόνη, ασύρματα.

    Multimedia, κάμερα και αυτονομία

    Αν αρέσκεστε στη θέαση videos και την ακρόαση μουσικής, το S8Q θα καλύψει τις βασικές ανάγκες σας. Η ανάλυση της οθόνης είναι μικρή μεν, αλλά η ποιότητα απεικόνισης είναι αρκετά καλή, μη ξεχνάτε τι είδους συσκευή αγοράζετε. Όσο για το ηχείο, σίγουρα δεν είναι κάποια κορυφαία λύση αλλά παρέχει σχετικά υψηλή ένταση με ανεκτή ποιότητα και στη “max” ρύθμιση. Επιπλέον το tablet έχει δέκτη ραδιοφώνου FM.

    Η κάμερα είναι 2 MP και μπορεί να κάνει βασικές λήψεις, με HDR αν το επιθυμείτε, ενώ ο σένσορας είναι σχετικά γρήγορος. Υποτυπώδες touch-focus και auto-focus αλλά μπορείτε επίσης να τραβήξετε στιγμιότυπα ενώ ταυτόχρονα κάνετε λήψη video και υποστηρίζεται εντοπισμός προσώπων αλλά και geo-tagging. Η εμπρόσθια κάμερα είναι VGA και μπορεί να πραγματοποιήσει λήψεις φωτογραφιών και video αλλά και video κλήσεις φυσικά.

    Καταλήγουμε με την αυτονομία του S8Q που οφείλεται στην μπαταρία πολυμερών λιθίου των 3600 mAh. Χάρη σε αυτήν η συσκευή αντέχει έως και πάνω από 5 ώρες χρήσης με Wi-Fi, είτε κάνετε browsing, είτε βλέπετε video/ταινίες, είτε απλά επεξεργάζεστε τα αρχεία σας ή κάνετε chat με τους φίλους σας.

    zte-s8q-buttons-camera

    Αναφερθήκαμε πολλάκις στην τιμή και την κατηγορία που κατατάσσεται το ZTE S8Q με βάση αυτήν. Όχι άδικα, αφού ο στόχος της συσκευής είναι να παρέχει μια πολύ οικονομική λύση στο μέσο χρήστη που δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις, αλλά δε θέλει να κάνει και παραχωρήσεις στις δυνατότητες και τη συνολική εμπειρία που θα του προσφέρει το tablet. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται στο έπακρο, αφού πραγματικά δε βρήκαμε κάποιο τομέα στον οποίο να υστερεί η συσκευή, εκτός ίσως από την απουσία αυτόματης φωτεινότητας/αισθητήρα φωτός. Διαρκώς μπαίναμε στην αναπόφευκτη διαδικασία σύγκρισης με άλλα, φθηνά Wi-Fi tablets της αγοράς και εν τέλει καταλήγαμε στο ότι πρόκειται για ίσως την πιό ολοκληρωμένη πρόταση σε αυτά τα χρήματα (129,9 €). Δεν έχει «φρού-φρού και αρώματα», ούτε εμφάνιση που να κλέβει καρδιές, αλλά κάνει ακριβώς αυτό που σχεδιάστηκε για να κάνει: Είναι ένα tablet-εργαλείο με μεγάλη οθόνη, χαμηλή τιμή και αρκετές δυνατότητες. Ιδανικό τόσο για όσους τώρα μπαίνουν στον κόσμο των tablets, αλλά και όσους απλώς ψάχνουν μια οικονομική, αξιόπιστη πρόταση.

    Περισσότερες πληροφορίες για το ZTE S8Q μπορείτε να βρείτε εδώ.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    30 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles