19.6 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
More

    Τα φαβορί του Μουντιάλ

    Λίγες μέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής, τα στοιχήματα έχουν πάρει φωτιά. Ποια είναι τα φαβορί της διοργάνωσης; Ας δούμε ποιες χώρες πηγαίνουν στην αφρικανική ήπειρο με στόχο να φτάσουν στην κορυφή…

     

    Ισπανία
    Μήπως ήρθε η ώρα της;

    Από απόλυτοι losers μετατράπηκαν -μέσα σε ένα… Euro- σε απόλυτο φαβορί ακόμη και της κορυφαίας διοργάνωσης στον πλανήτη. Οι Φούριας Ρόχας μπαίνουν με άλλο αέρα στα τελικά του Μουντιάλ, μετά την πανηγυρική κατάκτηση του Euro πριν δύο χρόνια, η οποία φαίνεται να ξόρκισε το χαρακτηρισμό των losers που τους απέδιδαν για χρόνια. Έχοντας στο ρόστερ της μερικούς από τους σπουδαιότερους παίκτες του πλανήτη, όπως ο «άγιος Ίκερ» Κασίγιας της Ρεάλ, τα αστέρια της Μπαρτσελόνα Κάρλες Πουγιόλ, Τσάβι, Αντρές Ινιέστα και -ο προσφάτως αποκτηθείς- Νταβίντ Βίγια, καθώς και ο Σεσκ Φάμπρεγκας, η Ισπανία είναι πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία της. Αν και ο Φερνάντο Τόρες καταφέρει να ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του και να δώσει κανονικά το «παρών» στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, η «φαρέτρα» της θα έχει τόσα «βέλη», που ακόμη και ο ικανότερος αντίπαλος θα δυσκολευτεί να της αντισταθεί.

    Βραζιλία
    Μόνιμο φαβορί!

    Σιγά μη δεν ήταν η Βραζιλία φαβορί! Η ομάδα των 5 Παγκόσμιων Κυπέλλων ξεκινάει κάθε Μουντιάλ με τον τίτλο του φαβορί και όχι άδικα… Εν έτει 2010, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και πάλι και να προσφέρει το θέαμα που μόνο αυτή ξέρει να δίνει στο κοινό, έχοντας στο «οπλοστάσιο» της κορυφαίους ποδοσφαιριστές, όπως ο -«Μαδριλένος» πλέον- σούπερ σταρ Κακά, ο Ρομπίνιο, ο Λουίς Φαμπιάνο, ο Ντάνι Άλβες, ο Μαϊκόν, αλλά και ο «δικός μας» Ζιλμπέρτο Σίλβα με τον αέρα του νταμπλ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όσο για το «lifestyle idol» της ομάδας, τον Ροναλντίνιο, δεν κατάφερε να πείσει τον τεχνικό της ομάδας Κάρλος Ντούνγκα να τον πάρει μαζί του στη Νότια Αφρική.

    Αγγλία
    Φαβορί αλλά…

    Η ομάδα που είναι πάντα φαβορί, τις περισσότερες φορές όμως δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των φιλάθλων της, δίνει για ακόμη μία φορά ελπιδοφόρο «παρών» σ’ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Με τους φαν να τρομάζουν κάθε φορά που πονάει το μεγάλο της αστέρι ο Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος -για κακή τους τύχη- έχει αρκετούς τραυματισμούς λίγο πριν το Μουντιάλ, η Αγγλία ανεβάζει για ακόμη μια φορά τον πήχη ψηλά, αν και έχει να πανηγυρίσει Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1966. Με μεγάλους παίκτες στη διάθεσή του, όπως οι Στίβεν Τζέραρντ, Φρανκ Λάμπαρντ, Τζον Τέρι, αλλά και μεγάλες απουσίες όπως αυτή του Ρίο Φέρντιναντ (που τραυματίστηκε λίγο πριν την έναρξη) και του -πάντα χρήσιμου- Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Ιταλός τεχνικός Φάμπιο Καπέλο θα έχει όλο το «χρυσάφι» στα πόδια του από την αγγλική ομοσπονδία αν καταφέρει να γυρίσει στο νησί με την κούπα στις αποσκευές του.

    Αργεντινή
    Ένας Μέσι φέρνει το Μουντιάλ;

    Αρκεί η παρουσία του καλύτερου παίκτη αυτή τη στιγμή στον κόσμο για να φέρει στην Αργεντινή το Κύπελλο; Την ώρα που όλοι αναρωτιούνται αν ο Λιονέλ Μέσι θα μπορέσει -μετά τα 6 κύπελλα που κατέκτησε πέρυσι με την Μπαρτσελόνα- να αποκτήσει και ένα με την Εθνική Αργεντινής, οι αμφισβητήσεις στο πρόσωπο του προπονητή της Ντιέγκο Μαραντόνα συνεχίζονται. Οι Albiceleste, βλέπετε, δεν έπεισαν στα προκριματικά -τερματίζοντας 4οι στη ζώνη της Νοτίου Αμερικής- το ίδιο και ο «Ντιεγκίτο» που δε χαίρει της εκτίμησης που είχε ως παίκτης, όταν έρθει η ώρα να μιλήσεις για τα προπονητικά του καθήκοντα. Παρ’ όλα αυτά, μία Αργεντινή είναι πάντα φαβορί και παίκτες όπως οι Αγουέρο, Τέβεζ, Μιλίτο, Βερόν και Ματσεράνο θα κληθούν να τη φτάσουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά.

    Γερμανία
    Στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί;

    «Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί» είχε πει κάποτε ο Γκάρι Λίνεκερ. Τα χρόνια έχουν περάσει βέβαια, και η Εθνική Γερμανίας δε φαντάζει πλέον τόσο ανίκητη, παρ’ όλα αυτά παραμένει μία από τις αναμφισβήτητες δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με πολύ καλά πλασαρίσματα στα τελευταία Μουντιάλ και εντυπωσιακή πορεία στα προκριματικά του παρόντος Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με την -τεράστιας σημασία- απουσία του “αρχηγού” Μίκαελ Μπάλακ  να προβληματίζει, οι Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, Μίροσλαβ Κλόζε, Φιλίπ Λαμ και Λούκας Ποντόλσκι, καθώς και νέα «αστέρια» όπως οι Μεζούτ Οζίλ και Τόμας Μίλερ, είναι κάποιοι από τους παίκτες των «πάντσερ» που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής φέρνοντας και πάλι τη Γερμανία στην κορυφή. Θα τα καταφέρουν;

    Ιταλία
    Θα υπερασπιστεί τον τίτλο της;

    Δε θα μπορούσαμε να μη βάλουμε στα φαβορί τη χώρα που κατέκτησε το προηγούμενο Μουντιάλ, έστω και αν και θα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο για τη Σκουάντρα Ατζούρα να επαναλάβει τον προ τετραετίας θρίαμβό της και στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Με τον Μαρσέλο Λίπι (τον άνθρωπο που έδωσε στη χώρα το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο) να επιστρέφει στο «τιμόνι» της, η Ιταλία δε φαίνεται να εντυπωσιάζει με το ρόστερ της, με τους «παλιούς» Τζανλουίτζι Μπουφόν, Φάμπιο Καναβάρο, Τζενάρο Γκατούζο και Αντρέα Πίρλο (που τραυματίστηκε πριν λίγες μέρες και είναι αμφίβολη η συμμετοχή του) να φαίνονται λίγοι για να της προσφέρουν μια καλή πορεία. Παρ’ όλα αυτά, ο εύκολος όμιλος στον οποίο βρίσκεται, καθώς και τα 4 Παγκόσμια Κύπελλα στις «πλάτες» της (περισσότερα έχει μόνο η Βραζιλία), κάθε άλλο παρά εύκολο αντίπαλο την καθιστούν για κάθε μία από τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles