12.9 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
More

  Playstation Network: δράματος συνέχεια

  Χωρίς τέλος φαίνεται η συνέχεια της ιστορίας με τα προβλήματα του Playstation Network, καθώς η Sony μάλλον θα χάσει τη διορία που είχε δώσει στον εαυτό της για επαναλειτουργία του δικτύου μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Σήμερα μάλιστα έστειλε (επιτέλους) μία ενημερωτική επιστολή σε όλα τα μέλη του PSN, κάνοντας μία σύνοψη του θέματος, και συμβουλεύοντας… τα αυτονόητα. Όλοι οι χρήστες δηλαδή πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τις συναλλαγές των πιστωτικών καρτών τους, να αλλάξουν τον κωδικό τους στο PSN, και να μη δίνουν τα στοιχεία τους σε οποιονδήποτε τα ζητήσει, είτε μέσω email ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Μπορείτε να διαβάσετε την εν λόγω επιστολή στη επίσημη ιστοσελίδα της Sony, ενώ καλό θα είναι να διαβάσετε και τις σχετικές ερωταπαντήσεις για το όλο θέμα.

  Ο George Hotz έκανε και αυτός κάποιες δηλώσεις από την πλευρά του, επιμένοντας ότι δεν έχει σχέση με την καταστροφική επίθεση στο δίκτυο της Sony, μάλλον ως απάντηση στους εξοργισμένους gamers που δεν τον πίστεψαν την πρώτη φορά. Συγκεκριμένα έγραψε στο blog του ότι δεν θα έκανε κάτι που θα του δημιουργούσε (πάλι) προβλήματα με το FBI, και ότι «παίζοντας» με την ασφάλεια των συσκευών και με homebrew software δεν είναι το ίδιο με τις επιθέσεις σε servers και την κλοπή δεδομένων. Απευθυνόμενος στους άγνωστους πραγματικούς υπεύθυνους, είπε ότι αμαυρώνουν την εικόνα της κοινότητας των hackers, ακόμα και αν ο στόχος τους είναι οι «αντιπαθητικοί» της Sony. Στρέφοντας το λόγο του προς την ιαπωνική εταιρεία, είπε ότι δεν φταίνε οι προγραμματιστές της, ρίχνοντας αντίθετα το φταίξιμο στα διοικητικά στελέχη της Sony. Διευκρινίζει ότι κήρυξαν πόλεμο στους hackers, κορόιδευαν την πιθανότητα να διεισδύσει κάποιος στο «οχυρό» τους, γκρίνιαζαν συνέχεια για την πειρατεία, και προσλάμβαναν περισσότερους δικηγόρους, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζονταν καλύτερους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας. Κλείνει σχολιάζοντας ότι δεν είναι καλή ιδέα να τα βάζεις με την κοινότητα των hackers.

  Επιστρέφοντας στο στρατόπεδο της Sony, η εταιρεία υποστηρίζει τώρα ότι τα δεδομένα που περιέχουν τις πληροφορίες των πιστωτικών καρτών είναι κρυπτογραφημένα, και δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι τέθηκαν ποτέ σε κίνδυνο. Αντίθετα, τα δεδομένα με τις υπόλοιπες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονόματα και διευθύνσεις, είχαν τύχει μικρότερης προστασίας. Υποστηρίζει ότι οι προειδοποιήσεις που εξέδωσε προς τους χρήστες ήταν απλά προληπτικές. Σε κάθε περίπτωση, θα ζητήσουμε από τους ανθρώπους της Sony να μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε όλες τις επιφυλάξεις μας, ειδικά όταν «παίζονται» τα χρήματα μας. Η εταιρεία επισήμανε ότι δεν θα ανεβάσει το PSN αν δε βεβαιωθεί πρώτα ότι είναι απόλυτα ασφαλές, όσο χρόνο και αν απαιτήσει αυτή η διαδικασία. Πάντως οι εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της Sony, μέχρι τώρα τουλάχιστον. Οι Master Card, American Express και Wells Fargo, δηλώνουν ότι δεν έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα σε συναλλαγές καρτών που σχετίζονται με λογαριασμούς συνδρομητών του PSN.

  Στο μεταξύ, τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται στον Kaz Hirai, διευθυντή του τμήματος consumer electronics της Sony, περιμένοντας να δουν πως θα διαχειριστεί αυτή την κρίση. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να επεκτείνει το PSN ως μέσο διάθεσης περιεχομένου και για άλλες πλατφόρμες, όπως οι τηλεοράσεις και τα Bluray players της εταιρείας. Ένας αναλυτής της αγοράς δήλωσε ότι σχεδόν όλη η δουλειά του Hirai βασίζεται σε διαδικτυακές λειτουργίες. Υποστηρίζει ότι η στρατηγική της Sony να δώσει στα προϊόντα της δικτυακή υπόσταση είναι σημαντική στην πορεία της εταιρείας, και μία τέτοια δυσλειτουργία θα της δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά. Η διαχείριση της κρίσης θα επηρεάσει επίσης την πιθανότητα προαγωγής του στη θέση του προέδρου της εταιρείας, για την οποία είναι υποψήφιος. Σήμερα πάντως, η μετοχή της Sony έπεσε κατά 4,5% στο Τόκυο, τιμή που αποτελεί το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ της εταιρείας μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Ιαπωνία.

  Δημήτρης Θωμαδάκης
  Δημήτρης Θωμαδάκης
  The Matrix cannot tell you who you are

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles