17.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    Amazon: Με απάτες «ψάρευε» συνδρομητές για το Prime – Εκατομμύρια τα θύματα στις ΗΠΑ

    Στις μέρες μας όλοι γνωρίζουν το Amazon Prime. Πριν από μερικά χρόνια όμως, ο μέσος Έλληνας έβλεπε τηλεόραση και στην καλύτερη περίπτωση κανένα DVD. Σταδιακά αναπτύχθηκε η συνδρομητική και το Netflix πραγματοποίησε δυναμική… απόβαση σχεδόν σε κάθε σαλόνι, προσφέροντας αχαλίνωτο binge watching χωρίς διαφημίσεις. Στα χρόνια της πανδημίας, είναι γεγονός ότι «πήξαμε» στις υπηρεσίες streaming και πλέον έχουμε τόσες επιλογές που δεν προλαβαίνουμε καν να ασχοληθούμε! Ο ανταγωνισμός στην κατηγορία είναι τεράστιος. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραβιάζονται τα όρια και να εξαπατώνται οι καταναλωτές στο «βωμό» του κέρδους!

    Ένα απαράδεχτο περιστατικό έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες. Ο «γίγαντας» του παγκόσμιου λιανεμπορίου, η Amazon, μηνύεται από τη Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς εξαπάτησε εκατομμύρια ανυποψίαστους καταναλωτές, εγγράφοντάς τους στη συνδρομητική υπηρεσία Amazon Prime χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Το «έγκλημα» φαίνεται ότι ήταν καλά στημένο. Η παραπλάνηση ξεκινούσε ήδη από το σχεδιασμό της ιστοσελίδας, όπου χρησιμοποιούνταν τα λεγόμενα «dark patterns» για να «ψαρέψουν» τα θύματα. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που χωρίς να το γνωρίζουν έγιναν συνδρομητές στο Prime και καλούνταν να πληρώσουν 139 δολάρια ετησίως (τόσο στοιχίζει η υπηρεσία στις ΗΠΑ), αποφέροντας σημαντικά έσοδα στην εταιρεία «κολοσσό».

    Ακόμα και στην περίπτωση όμως που καταλάβαιναν ότι κάτι δεν πάει καλά ή κάποιοι ήθελαν απλώς να διακόψουν τη συνδρομή, η «έξοδος» από την υπηρεσία ήταν σχεδόν αδύνατη. Για να ακυρώσουν τη συνδρομή έπρεπε να φέρουν εις πέρας μια περίπλοκη διαδικασία ατελείωτων βημάτων (κάτι σαν την Ιλιάδα για παράδειγμα), η οποία ήταν έτσι σχεδιασμένη ώστε να αποθαρρύνει οποιονδήποτε δεν ενδιαφερόταν πια για την υπηρεσία. Αναμένεται να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την εταιρεία, η οποία κατέχει ισχυρή θέση στο παγκόσμιο λιανεμπόριο και έκανε πρόσφατα το «άνοιγμά» της και στην κατηγορία του streaming με παραγωγές όπως το πρόσφατο Lord of the Rings: The Ring of Power.

    Διαβάστε επίσης:

    Με Logitech controller των 30 δολαρίων ο χειρισμός του εξαφανισμένου υποβρυχίου Titan

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles