19.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Discord: Μίνι-Οδηγός για… αρχάριους!

    Την προηγούμενη εβδομάδα, όλοι ακoύσαμε/ διαβάσαμε για τις διαπραγματεύσεις στις οποίες μπήκε η Microsoft με το Discord (πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα) με στόχο την εξαγορά της δεύτερης. Οι φήμες μιλούσαν για ένα αντίτιμο ύψους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η αρχική αντίδραση όλων μας ήταν “γουάου”, αν και για πολλούς, η αμέσως επόμενη αντίδραση ήταν “τι στο καλό είναι αυτό το Discord που η Microsoft το θέλει τόσο;”. Αν είχατε κι εσείς αυτή τη δεύτερη αντίδραση, είστε στο σωστό σημείο! Επιτρέψτε μας να σας κάνουμε μια σύντομη εισαγωγή και περιγραφή του Discord.

    To Discord είναι μια VoIP (Voice over IP) πλατφόρμα άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων και ψηφιακού περιεχομένου, η οποία είχε σχεδιαστεί με στόχο τη δημιουργία κοινοτήτων. Οι χρήστες της μπορούν να ανταλλάσσουν ηχητικές κλήσεις, video calls, γραπτά μηνύματα, αρχεία κάθε τύπου στο πλαίσιο ιδιωτικών συνομιλιών ή ως μέλη κοινοτήτων, τις οποίες ονομάζουν “servers” (λέγονται servers, δεν είναι servers με την παραδοσιακή έννοια του όρου). “Server” λοιπόν ονομάζεται μια ομάδα από chat rooms και κανάλια τα οποία παραμένουν σταθερά, είτε λόγω διαρκούς χρήσης από τα άτομα που τα δημιούργησαν, είτε λόγω δημοφιλίας του θέματος. Η πλατφόρμα του Discord είναι συμβατή με Windows, macOS, Android, iOS, iPadOS, Linux αλλά και με web browsers, και τον Ιούλιο του 2019 αριθμούσε περί τους 250 εκατομμύρια χρήστες.

    Η ιστορία του Discord είναι πάνω κάτω γνωστή στο χώρο, και ιδιαίτερα στο χώρο του gaming, καθώς οι gamers είναι “υπεύθυνοι” για την ύπαρξή του! Ας εξηγήσουμε όμως… Ανέκαθεν οι σοβαροί gamers χρησιμοποιούσαν τον έναν ή τον άλλο τρόπο ώστε να μπορούν να επικοινωνούν in game και όσο παίζουν, με άλλους παίκτες στις multiplayer αναμετρήσεις τους. Και για λόγους βελτίωσης της gaming εμπειρίας τους, αλλά και γιατί οι συμπαίκτες τους ήταν οι φίλοι τους. Έτσι χρησιμοποιούσαν εναλλακτικές λύσεις όπως το Skype ή μια άλλη εφαρμογή το TeamSpeak, κανένα εκ των οποίων όμως δεν ήταν σχεδιασμένο για αυτή τη χρήση. Για καλή τύχη όλων των gamers κάποιος αντιλήφθηκε την ανάγκη τους (αλλά και την ανεπάρκεια των υφιστάμενων λύσεων) και έτσι, στις αρχές του 2015, ένα νέο “εργαλείο” εμφανίστηκε: το Discord. Και προς απόδειξη του consumer insight που βρισκόταν στο πυρήνα της ανάπτυξής του, το σλόγκαν του Discord, μόλις λανσαρίστηκε ήταν “It’s time to ditch Skype and TeamSpeak.” Εξ’ αρχής προσέφερε και υπηρεσίες κειμένου αλλά το ηχητικό/ φωνητικό κομμάτι ήταν το πιο δυνατό του χαρακτηριστικό – selling point.

    To Discord άρχισε να απογειώνεται όταν οι χρήστες άρχισαν να το χρησιμοποιούν με στόχο την κοινωνικοποίηση, ξεφεύγοντας από το στενά πλαίσια των online games ή των gaming forums. Χαρακτηριστικά, αν ρωτήσεις τους περισσότερους χρήστες ποιο είναι το αγαπημένο τους χαρακτηριστικό της πλατφόρμας, θα σου απαντήσουν όλοι το ίδιο: δεν απαιτεί καμία προσπάθεια και είναι άμεση. Δεν είναι σαν ένα call στο Zoom ή στο Skype, όπου απαιτείται οργάνωση ή link ή password. Κάθε κανάλι έχει το δικό του voice chat και μπορείς απλά να μπεις και να μιλήσεις με όποιον είναι ήδη συνδεδεμένος με ελάχιστη προσπάθεια. Για να δανειστούμε μια αναλογία που χρησιμοποιήσαμε και με το Microsoft Teams, είναι σαν να μπαίνεις σε ένα σπίτι όπου γίνεται πάρτι, κάθεσαι στον καναπέ και απλά να αρχίζεις να μιλάς με τους καλεσμένους. Εννοείται πως η παρούσα κατάσταση έχει πολλαπλασιάσει την δημοφιλία της πλατφόρμας.

    Fun fact about Discord:Τιμώντας μια μακρά παράδοση που θέλει την τεράστια επιτυχία να είναι το αποτέλεσμα μιας εξίσου τεράστιας αποτυχίας, έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι όπως έχουν παραδεχτεί και οι δημιουργοί του, Stan Vishnevskiy και Jason Citron, το Discord αρχικά ήταν ένα απλό chat feature, στο πλαίσιο ενός multiplayer game που είχαν σχεδιάσει, ονόματι Fates Forever, το οποίο έμοιαζε μεν με το League of Legends, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να γίνει εξίσου γνωστό.

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles