16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    O παγκόσμιος χάρτης της λογοκρισίας στο Internet

    Ανάλογα με τη χώρα που ζει κανείς, έχει ή δεν έχει πρόσβαση σε υλικό που βρίσκεται αναρτημένο στο διαδίκτυο, για λόγους, «πολιτικής», «ηθικής» και συνήθως «για το καλό του». Δείτε τον παγκόσμιο χάρτη της λογοκρισίας στο internet, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα.

    internet-censorship-world-map (1)

    Σε κάποιες χώρες του κόσμου, η πρόσβαση σε υπηρεσίες και περιεχόμενο στο διαδίκτυο, αποτελεί δικαίωμα, το οποίο είναι αναγνωρισμένο και από τα Ηνωμένα Έθνη. Για κάποιες άλλες χώρες όμως, αποτελεί προνόμιο καθώς, οι περισσότερες τοπικές κυβερνήσεις εφευρίσκουν τους δικούς τους νόμους και διαδικασίες για το τι «πρέπει» να βλέπει ο τοπικός πληθυσμός στο διαδίκτυο και, τι όχι. Συνήθως οι αιτιάσεις της λογοκρισίας στο διαδίκτυο αφορούν την «νομιμότητα» και την «ασφάλεια» των χρηστών.

    Με αφορμή αυτή τη νομιμότητα, σε πολλές χώρες αυτού του κόσμου, απαγορεύεται το downloading των torrents με τους παρόχους του διαδικτύου να έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση σε καταλόγους torrents. Με αφορμή μία «άλλη» νομιμότητα, παρακολουθείται ή ποινικοποιείται η χρήση των κοινωνικών δικτύων. Με αφορμή την ασφάλεια, θεσπίζονται κανόνες για απαγόρευση στην πρόσβαση σε πορνογραφικό ή πολιτικό υλικό.

    Σε αυτό το Infographic από το WhosHostingThis.com θα δείτε την λογοκρισία που υπάρχει στο διαδίκτυο, σε όλο τον κόσμο. Ναι, θα δείτε κι ένα ενοχλητικό «γκρι» στην θέση της Ελλάδας. Ένα ενοχλητικό γκρι που είναι αποτέλεσμα περιορισμών και διώξεων σε χρήστες των κοινωνικών δικτύων… Κάθε φορά που υπάρχει μία απόφαση για έναν Παστίτσιο, ή ένα συντάκτη της Wikipedia, τόσο πιο κοντά θα φτάνουμε σε απολυταρχικά καθεστώτα, στο ζήτημα της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

    internet-censorship-world-map

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles