20 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Κορωνοϊός και Σινεμά: $5 δισεκατομμύρια χάνει η βιομηχανία του κινηματογράφου

    Ο Κορωνοϊός COVID – 19 έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του, ακόμη και το σινεμά. Εξαίρεση, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να είναι η βιομηχανία του κινηματογράφου. Οι κινηματογράφοι στην Κίνα, που είναι από τους σημαντικότερους «παίκτες» για την πορεία των blockbuster ταινιών στο box office, είναι κλειστοί.

    Τα έσοδα όλων των προγραμματισμένων ταινιών για το πρώτο 6μηνο του 2020 «πέφτουν πολύ έξω» από τις αρχικές προβλέψεις λόγω της απουσίας του κινεζικού κοινού.

     

    κορωνοϊός σινεμά
    Κορωνοϊός και Σινεμά: Κινέζοι με μάσκες και προωθητική αφίσα για την ταινία Μουλάν. Η πρεμιέρα της ταινίας που θα βγει στις 26/3/2020 αναμένεται να «κόψει» πολύ λιγότερα εισιτήρια λόγω των κλειστών κινεζικών σινεμά.

     

    Το 2019, είχαμε ρεκόρ στο παγκόσμιο box office με έσοδα $31.1 δισεκατομμυρίων. Φέτος, όμως η έξαρση του κορωνοϊού δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να βρεθούν σε αίθουσες με πολύ κόσμο. Ως αποτέλεσμα οι νέες κυκλοφορίες δεν «κόβουν» εισιτήρια. Η επιδημία έχει ήδη «βάλει φρένο» την πορεία των νέων κυκλοφοριών του 2020, γεγονός που ήδη ρίχνει τα ετήσια έσοδα στα τάρταρα.

     

    Για αρκετούς μήνες ακόμη οι αίθουσες των σινεμά θα είναι άδειες, μία κατάσταση που προβληματίζει τα στούντιο παγκοσμίως. 

     

    Το κοινό της Κίνας είναι πολύ σημαντικό για τον κινηματογράφο. Αποτελεί το 2ο παγκοσμίως σε κατανάλωση blockbuster ταινιών μετά από αυτό της Αμερικής. Μετά την έξαρση του ιού, 70.000 κινηματογράφοι έχουν βάλει λουκέτο προσωρινά.

    Την περίοδο των εορτασμών της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς (φέτος ήταν από τις 24 Ιανουαρίου 2020 μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2020) οι κινέζοι δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν ταινίες στο σινεμά, όπως συνηθίζεται στις άδειές τους. Τα έσοδα των κινηματογράφων σε όλη την χώρα ήταν μόνο $4.2 εκατομμύρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των γιορτών του 2019 όπου τα έσοδα ανήλθαν περί του $1.76 δισεκατομμυρίου.

     

    Οι υπολογισμοί κάνουν λόγο ότι με αυτούς τους ρυθμούς, ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι σε λίγους μήνες θα ανοίξουν ξανά οι κινηματογράφοι, η απώλεια για το παγκόσμιο box office θα είναι περί τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

     

    Κορωνοϊός και Σινεμά: Πολύ μεγάλο το πλήγμα για το box office 

     

    Για πολλές από τις παγκόσμιες κυκλοφορίες όπως το Aquaman του 2018, η προβολές τους στην Κίνα είναι που τις βοήθησαν να «σαρώσουν» στο box office. To Αquaman έφτασε τα $1,14 δις σε έσοδα, από τα οποία τα $335 εκατομμύρια ήταν μόνο στην Κίνα.

    Παρομοίως, το «Μαχητές των δρόμων 8» (“The Fate of the Furious”) είχε έσοδα $392.8 εκατομμύρια μόνο από την περιοχή της Κίνας, περισσότερα και από αυτά που έκανε από το κοινό της Αμερικής.

    Έτσι, για τις μεγάλες παραγωγές είναι πολύ μεγάλες οι απώλειες χωρίς το κοινό της Κίνας.

     

     

    Ούτε τα «Παράσιτα» δεν τα κατάφεραν 

     

    Η Νότια Κορέα έχει το 5ο σημαντικότερο κοινό. Τα 5.000 κρούσματα (μέχρι τώρα) κοροναϊου έχουν οδηγήσει σε 80% μείωση τα κέρδη στους κινηματογράφους.

    Περί τα τέλη Φεβρουαρίου, είχαν προγραμματιστεί ειδικές ασπρόμαυρες προβολές της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του Κορεάτη Bong Joon Ho, «Παράσιτα». Λόγω κορωνοϊού, η πρεμιέρα αναβλήθηκε μέχρι η κρίση να κατευναστεί.

    Με τα νέα 476 κρούσματα κορωνοϊού που σημειώθηκαν την μόνο την Δευτέρα 2/3/20 και τον γρήγορο ρυθμό που κινείται ο ιός, αναμένεται άλλα 4,500 σινεμά να κλείσουν μέχρι νεωτέρας.

    Παρομοίως, σε όλη την Ιταλία περίπου οι μισοί κινηματογράφοι δεν πραγματοποιούν προβολές μετά από την έξαρση του ιού στην Λομβαρδία. Μετά τα αρχικά κρούσματα τα έσοδα του σινεμά έπεσαν 44%.

    Τεράστιες παραγωγές του Χόλυγουντ όπως το «Ντουλίτλ», το «Sonic», το «Τζότζο», το «Ιστορία Γάμου», το «1917» και οι «Μικρές Κυρίες» περιμένουν πως και πως να ανακάμψει η κινεζική βιομηχανία ώστε να δουν τα έσοδά τους να αυξάνονται.

    Μέχρι και η επερχόμενη νέα ταινία James Bond, “Νο Time to Die” θα αναβάλει την πρεμιέρα της για το καλοκαίρι. Η κίνηση αυτή γίνεται με την ελπίδα ότι μέχρι θα έχουν ανοίξει τα κινεζικά σινεμά.

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles