26.1 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
More

  Letsfree.org: Ας απελευθερώσουμε το Internet μέσω κινητού

  Αυτό είναι το σύνθημα μιας ομάδας Βραζιλιάνων. Το φωνάζουν δυνατά και το εφαρμόζουν στην πράξη, ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο με σκοπό να διαδώσουν και να προωθήσουν τεχνολογίες που διευκολύνουν τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των λαών της γης στο Internet μέσω κινητού τηλεφώνου.

  Οι έξι θιασώτες της τεχνολογίας ξεκίνησαν για μια περιπέτεια: θα διασχίσουν δεκάδες χώρες κάνοντας το γύρο του κόσμου πάνω σε ένα ιστιοφόρο υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα ενθαρρύνει τον κόσμο και θα καταστήσει δυνατό να συνδεθούν όλοι οι άνθρωποι στο Internet, χωρίς χρέωση, κάνοντας χρήση του κινητού τους τηλεφώνου και τη βοήθεια της τεχνολογίας Bluetooth.

  Χρήση κινητού για πρόσβαση στο Internet

  Υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους πάνω από 4 δισεκατομμύρια έχουν ήδη στην κατοχή τους ένα κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, απ’ αυτούς μόνο ένα μικρό ποσοστό χρησιμοποιεί τη συσκευή για να συνδεθεί στο Διαδίκτυο. Όχι μόνο εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι χρήστες στο να κατανοήσουν τη διαδικασία, αλλά και λόγω του αυξημένου κόστους της υπηρεσίας που είναι πολύ πιο ακριβή από το συμβατικό Internet. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω δεδομένα και το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο για την ψηφιακή ενσωμάτωση των λαών τους, μια ομάδα 15 ερευνητών διεξήγαγε τα τελευταία δύο χρόνια μια μελέτη με καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημίων στις πόλεις Rio Grande, Campinas και Rio de Janeiro της Βραζιλίας. Αντικείμενο της μελέτης αυτής ήταν η διερεύνηση ενός πιο εύκολου τρόπου πρόσβασης στο Internet μέσω των κινητών τηλεφώνων από όλους τους ανθρώπους, χωρίς καμία χρέωση, επιτυγχάνοντας απόλυτα στην απελευθέρωση αυτή. Παρακινημένοι από το πάθος των νέων, οι οποίοι υιοθετούν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από την ηλικία των έξι ετών, στα πρώτα ακόμη στάδια της εκπαίδευσής τους, οι ερευνητές επεδίωξαν να επωφεληθούν από τη δύναμη της νεολαίας και του Διαδικτύου για να δημιουργήσουν εκατομμύρια σημεία πρόσβασης για τα κινητά τηλέφωνα.

  Εκστρατεία για τη δωρεάν πρόσβαση

  Το ιστιοφόρο MESSENGER των 20 περίπου μέτρων και 25 τόνων, με δυνατότητα διανυκτέρευσης 10 ατόμων, δε θα διαθέτει μόνιμο πλήρωμα διότι θα επιβιβάζει σε κάθε πόλη διαφορετικά άτομα για να βοηθήσουν στη διάδοση της ιδέας αυτής σε ποικίλες γλώσσες και πολιτισμούς. “Στόχος αυτής της εκστρατείας είναι να δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινότητα στο Internet με δωρεάν πρόσβαση από τα κινητά τηλέφωνα, ενώ παράλληλα θέλουμε να προωθήσουμε σημαντικά θέματα για την ανθρωπότητα, όπως η ψηφιακή ενσωμάτωση και η προστασία του πλανήτη”, σχολιάζει ο Ανδρέας Μπλαζουδάκης, εμπνευστής της δράσης και οπαδός του κινήματος δωρεάν Internet μέσω κινητού τηλεφώνου. Στο Rio de Janeiro, η δράση έχει ήδη πάρει μορφή με πάνω από 200 άτομα που έκαναν τους υπολογιστές τους σημεία πρόσβασης κινητών στο Internet. Πρώτα στρατεύτηκαν τα Internet Cafe, όπου συχνάζουν καθημερινά κυρίως νέοι που δεν έχουν πρόσβαση στο Internet ούτε καν μέσω Η/Υ και το χρησιμοποιούν για να ανταλλάσσουν μηνύματα με τους φίλους τους και για άλλες προσφιλείς στους νέους εφαρμογές, πληρώνοντας από 1 έως 2 R$- Reais (περίπου 0.5 Euro) την ώρα.

  Το LetsFree στην Ελλάδα

  Την ιδέα της προώθησης της ελεύθερης πρόσβασης στο Internet, μέσω κινητού τηλεφώνου, με τη χρήση της τεχνολογίας Bluetooth, παρουσίασε η ομάδα του κινήματος LetsFree, σε συνέντευξη τύπου, στο Ινστιτούτο Θερβάντες, στην Αθήνα, καθώς οι εμπνευστές της θέλουν να δώσουν ένα διπλά συμβολικό χαρακτήρα στο ταξίδι: από τη μια, η Ελλάδα του παρελθόντος ως λίκνο πολιτισμού και επιστημών και από την άλλη, η Ελλάδα του σήμερα σε μια δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά στιγμή της ιστορίας της.
  Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο επικεφαλής του κινήματος Ανδρέας Μπλαζουδάκης, ο γενικός διευθυντής Over the Air Europe Δημήτρης Καβαφάκης και ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Προβολής της Attica Bank Γιάννης Πολυχρονόπουλος. Παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της ιδέας, ο επικεφαλής του LetsFree διευκρίνισε ότι με την εγκατάσταση μιας κεραίας Bluetooth στο ιστιοφόρο μπορεί να σχηματιστεί περιμετρικά δίκτυο ενός χιλιομέτρου και να εντοπίζονται τα κινητά που βρίσκονται μέσα σε αυτή την ακτίνα. Έτσι, σε ακτίνα 300 μέτρων μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο χωρητικότητας 500 έως 1.000 ατόμων. Όλοι αυτοί θα μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα (video, μουσική, ενημερωτικό υλικό) με Buetooth στα κινητά τους από το Internet. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Messenger, μπορούν να εγκατασταθούν κεραίες Bluetooth σε Η/Υ που έχουν ήδη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, επεκτείνοντας τη δυνατότητα αυτή από ένα σημείο σε χιλιάδες άλλα. Από την άλλη, ο κ. Καβαφάκης δήλωσε ότι «βασικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση όσων είναι ήδη εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ώστε να προωθήσουν την ιδέα.», ενώ ο κ. Πολυχρονόπουλος σημείωσε πως η Αttica Bank εξετάζει το ενδεχόμενο, τα καταστήματά της να αποτελέσουν hotspots αυτής της προσπάθειας».

  Ο εμπνευστής της προσπάθειας: Ανδρέας Μπλαζουδάκης

  Ο Ανδρέας, ένας 44χρονος “gaucho” (κάτοικος του Rio Grande do Sul – Βραζιλία) ελληνικής καταγωγής, είναι παθιασμένος με την τεχνολογία και με τη φύση, ειδικά τη θάλασσα. Κατοικεί στο MESSENGER από τις 2 Απριλίου του 2010. Στη στεριά διαμένει στο Sao Paulo, έχει μια αδελφή στο Rio de Janeiro και η μητέρα του ζει στο Porto Alegre. Είναι ειδικός στην τεχνολογία συστημάτων υψηλής κυκλοφορίας, όπως η ψηφοφορία του Big Brother Βραζιλίας και σε συστήματα αποστολής μηνυμάτων SMS. Ως ιδρυτής και πρόεδρος της Yavox Latin America και διευθυντής επιχειρήσεων της Movile έχει προσκομίσει πάνω από 6 εκατομμύρια πελάτες για τα πάνω από 200 κανάλια του με περιεχόμενα για κινητά τηλέφωνα. Το 2010 ο Ανδρέας αποφάσισε να κάνει στροφή στον τρόπο που εργάζεται και ανέλαβε την πρόκληση να εγκαταστήσει το γραφείο του μέσα σε ένα ιστιοφόρο μήκους 57 ποδιών, ένα Jeanneau που το ονόμασε MESSENGER, δηλαδή Αγγελιοφόρο. Με αυτό το ιστιοφόρο σκοπεύει να γυρίσει τον κόσμο μέσα σε 2 με 3 χρόνια, με μια ομάδα εκπαιδευμένων πλοηγών και ειδικών επιστημόνων σε τεχνολογίες κοινωνικών δικτύων για κινητά.

  Θέλεις να βοηθήσεις;

  Ανέβασε τα σχόλια σου στο Alouw! Μπες στο www.alouw.net, ακολούθησε ένα μέλος του πληρώματος (π.χ. LETSFREE_Andreas), γράψε και στείλε φωτογραφίες από μέρη που βρίσκεις ενδιαφέροντα. Κάθε πρόταση είναι δεκτή, οποιαδήποτε χώρα, φυλή ή θρησκεία, διότι αυτό που θέλει η ομάδα είναι να απελευθερώσει το Internet μέσω του κινητού τηλεφώνου και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο με την ένωση των ατόμων και των λαών από κάθε μέρος.

  www.letsfree.org

  Δείτε ένα video για το letsfree.org

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles