21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Μοναδικές εικόνες από τον Ποσειδώνα έδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

    Το πανάκριβο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει καταφέρει να αποδείξει σε ελάχιστο χρόνο τι μπορεί να κάνει και αναμένεται να αλλάξει μια για πάντα την αντίληψή μας για το διάστημα. Η ακρίβειά του όμως δε σταματά να μας εκπλήσσει, καθώς το “καμάρι” της NASA κατάφερε πρόσφατα να δώσει πολύ καθαρές εικόνες από τον Ποσειδώνα και τους δακτυλίους του.

    Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις πιο καθαρές φωτογραφίες των δακτυλίων του μακρινού πλανήτη που έχουν τραβηχτεί εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, από τότε που είχαν φωτογραφηθεί από το περαστικό σκάφος Voyager 2 το 1989. Μερικοί από τους δυναμικούς δακτυλίους του Ποσειδώνα είναι η πρώτη φορά που φωτογραφίζονται, ενώ άλλοι ποτέ έως τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί τόσο καθαρά. Ο πλανήτης χαρακτηρίζεται παγωμένος γίγαντας και, σε σύγκριση με τους δύο άλλους γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία και τον Κρόνο, είναι πολύ πιο πλούσιος σε χημικά στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο.

    Το Webb φωτογράφησε επίσης επτά από τα 14 γνωστά φεγγάρια του Ποσειδώνα, με πιο παράξενο τον Τρίτωνα που είναι καλυμμένος από παγωμένο συμπυκνωμένο άζωτο και ανακλά το 70% περίπου του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω του, με αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ πιο λαμπερός από τον ίδιο τον Ποσειδώνα. Περαιτέρω παρατηρήσεις του Ποσειδώνα και του Τρίτωνα με το Webb προγραμματίζονται για το 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Google: Έδωσε 250.000 δολάρια κατά λάθος σε hacker και εκείνος τα επέστρεψε

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles