20.2 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
More

    Ericsson @ MWC 2012 : συνέντευξη τύπου

    Τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, το πρωί με τη δροσούλα, 08:30 ώρα Βαρκελώνης, επιλέξαμε μία θέση στο Hall 6 ανάμεσα στους άλλους δημοσιογράφους. Εκεί ενεργοποιήσαμε τη βιντεοκάμερα και υποδεχτήκαμε τον Hans Vestberg, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ericsson, που ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου της εταιρείας.

    Κεντρικό θέμα ήταν η Διαδικτυωμένη Κοινωνία, δηλαδή η ιδέα πως ότι μπορεί να είναι συνδεδεμένο σε κάποιο δίκτυο, θα πρέπει να είναι. Το συγκεκριμένο concept είχε συζητηθεί ξανά από την Ericsson, και έτσι αυτή τη φορά η εταιρεία παρουσίασε την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι τώρα, και μια ματιά στο μέλλον του.

    Η Διαδικτυωμένη Κοινωνία βασίζεται σε τρία στοιχεία: τη φορητότητα, την ευρυζωνικότητα και το cloud, και φυσικά στο συνδυασμό αυτών. Το 2011, το 10% (500 εκατομμύρια) των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας , είχε πρόσβαση σε υπηρεσίες mobile data υψηλής ταχύτητας.

    Η ίδια η Ericsson σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2011, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χρονιά με τζίρο 35 δις δολάρια και ρυθμό ανάπτυξης 19%. Το πρώτο εξάμηνο αυτά τα έσοδα ήρθαν από το mobile broadband και τα δίκτυα, ενώ το δεύτερο εξάμηνο από τις υπηρεσίες. Όσο για το 2012, η Ericsson υπολογίζει ότι οι πάροχοι θα είναι πιο συγκρατημένοι στα επενδυτικά έξοδα τους. Η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή 30 χιλιάδες πατέντες τεχνολογίας, 3 χιλιάδες από τις οποίες κατοχύρωσε το 2011, και εξυπηρετεί παγκοσμίως περισσότερες από 6 δις συνδρομές. Υπολογίζει μάλιστα ότι το 2020 θα έχουμε 50 δις συνδεδεμένες συσκευές.

    Ο Vestberg αναφέρθηκε επίσης στην «απαραίτητη» διάσπαση της Sony Ericsson και είπε ότι η εταιρεία του έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά του LTE. Όσον αφορά τις υποδομές κινητής τηλεφωνίας, το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της Ericsson αυξήθηκε από 32% σε 38% τον τελευταίο χρόνο. Το 2011 η Ericsson παρουσίασε 70 νέες υπηρεσίες και έτσι αύξησε τη χωρητικότητα των δικτύων της. Η εταιρεία επίσης διαχειρίζεται 4 εκατομμύρια συνδρομητές από το χώρο της πληροφορικής.

    Η Ericsson υπολογίζει ότι έχουμε παγκοσμίως περίπου 5 δις συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή διείσδυση κατά 82% παγκοσμίως, και 85% παγκόσμια πληθυσμιακή κάλυψη. Η εταιρεία έχει διαπιστώσει ότι κάθε 10% διείσδυσης της ευρυζωνικότητας αντιστοιχεί σε 1% βιώσιμου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Κάθε διπλασιασμός ταχύτητας σε ένα δίκτυο, έχει ως αποτέλεσμα αύξηση κατά 0.3% στο εθνικό ακαθάριστο προϊόν της εκάστοτε χώρας.

    Για τους χρήστες των smartphones, ισχύει ότι το 74%-76% αυτών δεν χρησιμοποιεί τις συσκευές τους για φωνητικές κλήσεις. Η χρήση των smartphones αφορά κατά 3/4 τη διαχείριση email, την περιήγηση στο internet, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, και γενικά τα mobile data. Αντίθετα, πριν από 5 χρόνια, το 90% της χρήσης κινητών αφορούσε τις φωνητικές κλήσεις, ενώ το 10% αποδιδόταν στα SMS. Η Ericsson υπολογίζει ότι το 2016 θα υπάρχουν 5 δις χρήστες υπηρεσιών mobile broadband, ενώ η κίνηση δεδομένων θα δεκαπλασιαστεί και θα διατεθούν 5 φορές περισσότερα smartphones στην αγορά.

    Η Ericsson ανακοίνωσε ότι προσεγγίζει τους 1.6 δις συνδρομητές προπληρωμένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Το πρώτο δίκτυο που θα χρησιμοποιήσει τη νέα πλατφόρμα mobile wallet της Ericsson είναι η MTN. Στο πλαίσιο δημιουργίας ενός οικοσυστήματος για mobile συναλλαγές, η Ericsson ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη γνωστή εταιρεία χρηματικών συναλλαγών, Western Union. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2016 θα διακινούνται 800 δις δολάρια μέσω mobile συναλλαγών. Μάλιστα στη συνέντευξη τύπου ήταν καλεσμένη και η Diane West, chief marketing officer της Western Union, η οποία μίλησε για τη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών.

    Αμέσως μετά, ο Hans Vestberg παρουσίασε κάποιες νέες λύσεις hardware της εταιρείας του, όπως ένας πομποδέκτης picocell με δυνατότητα διαχείρισης δικτύων 3G, 4G και WiFi. Αυτή η συσκευή προορίζεται για εγκατάσταση τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, αφού έχει μικρές διαστάσεις. Αυτή η λύση συμπίπτει με την πρόθεση της Ericsson να αποκτήσει την καναδέζικη BelAir, μία εταιρεία που εξειδικεύεται στα δίκτυα WiFi.

    Ο Vestberg υποστηρίζει ότι χρησιμοποιώντας λύσεις ετερογενούς δικτύωσης, η Ericsson μπορεί να αυξήσει την απόδοση ενός φάσματος συχνοτήτων κατά 100%-200%. Σήμερα, το 50% της κίνησης δεδομένων από smartphones περνάει μέσα από δίκτυα της Ericsson. Η επόμενη λύση ήταν μία σφαιρική κεραία μικροκυμάτων, το Mini Link, με τη δυνατότητα αναμετάδοσης 1 Gbps, η οποία είναι επίσης κατάλληλη για εσωτερικούς χώρους, λόγω του μικρού μεγέθους της.

    Η τρίτη λύση ήταν το Evolved Packed Gateway, μία συσκευή που σε συνδυασμό με το Mini Link, αυξάνει τη χωρητικότητα δικτύων 2G, 3G και 4G για mobile data. Ως παράδειγμα, είπε ότι αυτή η συσκευή με μία μόνο κάρτα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Σουηδίας, ενώ ο μέγιστος αριθμός υποστηριζόμενων καρτών καλύπτει 30 εκατ. συνδρομητές. Το πρώτο δίκτυο που θα χρησιμοποιήσει την τελευταία λύση θα είναι η Telstra.

    Τέλος, μίλησε για τις τάσεις που σημειώθηκαν στην αγορά το 2011, και τόνισε ότι είναι παρόμοιες με αυτές που αναμένονται να επικρατήσουν το 2012. Πέρυσι, το 30% των νέων κινητών ήταν smartphones, ενώ το 2010 τα smartphones αποτελούσαν το 20% των νέων κινητών. Η συνέντευξη τύπου τελείωσε με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.


    Watch MWC 2012 Ericsson press conference in News | View More Free Videos Online at Veoh.com

    Δημήτρης Θωμαδάκης
    Δημήτρης Θωμαδάκης
    The Matrix cannot tell you who you are

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles