14.7 C
Athens
Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024
More

    Nokia G20 Hands-On Review: «Υψηλές πτήσεις και ποιότητα κάτω από το όριο των 200 ευρώ»!

    Η σειρά G όπως είδαμε και με το review του G10, ουσιαστικά δηλώνει την πρόθεση της Nokia να δραστηριοποιηθεί πιο έντονα στις συσκευές που παίζουν δυναμικά στην budget-friendly κατηγορία. Μέχρι στιγμής η σειρά G αποτελείται από 3 μοντέλα, καθώς το G10 είναι το πιο low-end και οικονομικό, το G50 με κόστος πάνω από 270 ευρώ έχει τον χαρακτήρα του πιο premium μοντέλου της οικογένειας, ενώ το G20 (που θα γνωρίσουμε πιο αναλυτικά στο review που ακολουθεί) είναι ουσιαστικά η «μεσαία» πρόταση. Ακολουθώντας την ίδια Value for Money φιλοσοφία και εστιάζοντας όμως σε πιο ανεπτυγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το G10, το G20 είναι μια συσκευή που μπορεί να δελεάσει τον μέσο user που αναζητάει ικανοποιητικές επιδόσεις, αλλά συγχρόνως δεν θέλει να «τραυματίσει» το ήδη ταλαιπωρημένο πορτοφόλι του, παίζοντας στην κατηγορία των 200 ευρώ και κάτω. Για πάμε να το δούμε όμως και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια…

    Strong and beautiful

    Το Nokia G20 δεν διαφέρει ιδιαίτερα με το design των υπολοίπων smartphones της οικογένειας G. Είναι αρκετά συμβατικό εμφανισιακά, χωρίς ωστόσο να χάνει σε επίπεδο αντοχής, καθώς το πλαστικό που το περιβάλλει είναι αρκετά ποιοτικό και ανθεκτικό. Κατά τα άλλα στο πίσω μέρος δεσπόζει το «κυκλικό» camera setup, ενώ τα physical buttons της συσκευής περιλαμβάνουν εκτός από τα κλασικά volume rockers για την αυξομείωση της έντασης του ήχου και το Power ON/OFF button το οποίο λειτουργεί και ως αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ δίπλα από το tray (για την SIM και την microSD card) υπάρχει ένα Android button που επιτρέπει τη δυνατότητα των shortcuts, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στο χρήστη.  

    Από τη συσκευή δεν λείπει το audio input jack των 3.5mm (όπου οι πιο παραδοσιακοί μπορούν να συνδέσουν κλασικά ακουστικά με καλώδιο), ενώ στο κάτω τμήμα βρίσκεται το USB port (2.0), καθώς επίσης και το ηχείο της συσκευής. To G20 ζυγίζει 197 γραμμάρια και οι διαστάσεις του (164.9 x 7.6 x 9.2 mm) δεν καθιστούν απαγορευτικό τον χειρισμό με το ένα χέρι. Σε γενικές γραμμές εμφανισιακά το Nokia G20 διαθέτει αυτό το κάτι που μπορεί να τραβήξει το βλέμμα των users, καθώς η κομψότητα δεν απουσιάζει από την πρόταση της HMD Global.

    Σε γενικές γραμμές, διαπιστώσαμε ότι το G20 σε επίπεδο εμφάνισης έχει όλα όσα αναζητάει ο μέσος χρήστης. Στιβαρή και ανθεκτική κατασκευή και looks που δύσκολα περνούν απαρατήρητα καθιστούν το Nokia G20 ως μια λειτουργική και συγχρόνως όμορφη εμφανισιακά πρόταση.

    Performance on-a-budget!

    Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε για να μπορέσει η Nokia να συγκρατήσει την τιμή κάτω από τα 200 ευρώ, θα έπρεπε να κάνει έναν συμβιβασμό σε ότι έχει να κάνει με το display του Nokia G20. Η budget-friendly πρόταση της HMD Global έρχεται με οθόνη στις 6.52 ίντσες (IPS LCD) με 2.5D γυαλί και 20:9 aspect ratio, με την ανάλυση να φτάνει τα 720×1600 pixels. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση, καθώς η Nokia συνηθίζει να χρησιμοποιεί displays με HD+ ανάλυση σε αρκετές συσκευές της. Αν και στα χαρτιά το display του G20 δεν εντυπωσιάζει, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα. Η οθόνη του «μεσαίου» της G series χαρακτηρίζεται από πολύ καλή ευκρίνεια και ζωντανά χρώματα, ενώ τα επίπεδα φωτεινότητας του μπορούν να προσαρμοστούν στους εσωτερικούς χώρους.

    Προχωρώντας, στο νευραλγικό τομέα του performance, το «budget» chipset Helio G35 της MediaTek είναι εκείνο που αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος της mobile καθημερινότητάς σας. Το Helio G35 αποτελείται από έναν Octa-core επεξεργαστή (4×2.3GHz Cortex A53 και 4×1.8GHz Cortex A53) και την GPU της PowerVR, ενώ συνεργάζεται άψογα με 4GB RAM. Αναμφίβολα, το chipset της MediaTek που αποτελεί την καρδιά του Nokia G20 δεν αποτελεί το πιο γρήγορο SoC της αγοράς, ωστόσο το G20 μπορεί να διαχειριστεί όλες τις mainstream εφαρμογές που αφορούν στην επικοινωνία και την ψυχαγωγία σας και να σηκώσει και ορισμένα λιγότερο απαιτητικά games. Σε γενικές γραμμές, η Nokia έχει ενσωματώσει στο G20 ένα αρκετά αξιόλογο chipset, το οποίο προσφέρει ικανοποιητικό performance, ακόμη και κάτω από συνθήκες πίεσης.

    Σε ότι αφορά το λειτουργικό, το Nokia G20 στηρίζεται στο Android 11, το οποίο όμως δέχεται τα οφέλη του Android One. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όπως το G10, έτσι και το G20 δέχεται όλα τα security updates και τα patches από την day 1 που κυκλοφορούν, ενώ παράλληλα είναι απαλλαγμένο από περιττά bloatware και widgets που βαραίνουν το σύστημα και είναι η πρώτη αιτία lag. Σε ότι έχει να κάνει με τον αποθηκευτικό χώρο το Nokia G20 έρχεται σε εκδόσεις με 64GB και 128GB, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου μέσω της microSD. Η δυνατότητες διασύνδεσης της συσκευής δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς το «μεσαίο» της G Series μπορεί να συνδεθεί με Wi-Fi 802.11 B/g/n, hotspot, Bluetooth 5.0, ενώ φυσικά υποστηρίζει GPS (GLONASS, A-GPS, BEIDOU) και NFC (για συγκεκριμένα μοντέλα και αγορές).

    Εστιάζοντας στις κάμερες, σίγουρα θα σκεφτείτε ότι μια συσκευή, η οποία κινείται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ, ότι δεν μπορεί να προσφέρει και πολλά στον τομέα του mobile photography. Ωστόσο, το G20 είναι η «ευχάριστη» έκπληξη, καθώς το camera setup του είναι ιδανικό για τους λάτρεις του content creation (άλλωστε η Nokia δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι πρόκειται για ένα smartphone που επικεντρώνεται στην νέα γενιά). Το G20 βαδίζει στο δρόμο που χάραξε το Nokia 5.4, καθώς διαθέτει main sensor στα 48MP, 5MP Ultrawide φακό, 2MP macro cam και 2MP depth sensor που βοηθάει στην καλύτερη απόδοση του βάθους. Παράλληλα, το G20 δύναται να πραγματοποιήσει video recording 1080p στα 30 fps, ενώ εάν σας αρέσουν οι selfies εδώ δεν σας περιμένει κάτι το συγκλονιστικό, όμως η εμπρόσθια κάμερα των 8MP αν μη τι άλλο κάνει καλά τη δουλειά της. Σε γενικές γραμμές, οι δυνατότητες των cameras του Nokia G20 είναι άκρως ικανοποιητικές, καλύπτοντας όλους τους mainstream χρήστες και κυρίως όλους τους users που λατρεύουν τα social media.

    Ολοκληρώνοντας, το Nokia G20 διαθέτει μπαταρία με χωρητικότητα στα 5050mΑh εμφανίζοντας αρκετά καλή ενεργειακή συμπεριφορά. Ο φορτιστής του είναι στα 10 W, οπότε δεν προσφέρει fast charging δυνατότητες, αλλά παρόλα αυτά μιλάμε για 2 με 3 αντοχής χωρίς φόρτιση, οπότε η Nokia παίρνει άριστα στον τομέα της ενεργειακής διαχείρισης.

    H γοητεία της απλότητας!

    Χωρίς αμφιβολία, το G20 δεν είναι η συσκευή που θα σπάσει τα κοντέρ σε κάποιο δημοφιλές benchmarking utility, παρόλα αυτά εκπέμπει τη γοητεία της απλότητας. Με εξαιρετικά ενεργειακή συμπεριφορά, αξιόλογο camera setup (που θα καλύψει τις ανάγκες των content creators και των νεότερων ηλικιακά χρηστών), αξιοπιστία και την ύπαρξη του Android One αναμφίβολα προσφέρει πολλά περισσότερα από τα 160 ευρώ που κοστίζει.

     

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles