15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Οργάνωσαν οι τρομοκράτες του ISIS τις επιθέσεις στο Παρίσι μέσω… Playstation 4;

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, συγκλόνισαν ολόκληρο τον πλανήτη καθώς οδήγησαν πάνω από 130 άτομα στο θάνατο, ενώ τραυμάτισαν εκατοντάδες. Κι ενώ εικασίες και πληροφορίες σχετικά με τους τρομοκράτες έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο, μία περίεργη φήμη έχει προβληματίσει τον κόσμο της τεχνολογίας: Είναι το… Playstation 4 το βασικό εργαλείο επικοινωνίας των τρομοκρατών; Κάποιοι ισχυρίζονται πως ναι, η αλήθεια ωστόσο δε σχετίζεται απαραίτητα με πολλά από τα δημοσιεύματα που είδαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    ps4

    Όλα ξεκίνησαν μάλλον από την αναπαραγωγή από το Forbes σχετικής δήλωσης Βέλγου υπουργού. Αναφερόμαστε στον υπουργό εσωτερικών του Βελγίου, Jan Jambon, ο οποίος ανέφερε μεν ότι πιστεύει πως το PS4 χρησιμοποιείται από πράκτορες του ISIS για να επικοινωνούν μεταξύ τους, η αλήθεια είναι όμως ότι το είπε… 3 μέρες πριν συμβεί η επίθεση στο Παρίσι. Στην αρχή, ο συντάκτης του Forbes μπερδεύτηκε και συνέδεσε τη δήλωση με τις πρόσφατες επιθέσεις, σύντομα ωστόσο αναθεώρησε το ίδιο του το άρθρο για να μην υποστηρίζει κάτι τέτοιο. “Το Playstation 4 είναι πιο δύσκολο να παρακολουθηθεί από το WhatsApp”, υποστήριξε ο Βέλγος υπουργός σε debate στις Βρυξέλλες, σημειώνονται απλά πως η κονσόλα της Sony χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από τρομοκράτες και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί από άλλες υπηρεσίες επικοινωνίας.

    Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρέθηκε ένα… PS4 σε σπίτι υπόπτου, φούντωσε προφανώς τα δημοσιεύματα που μιλούσαν ευθέως για συνεννοήσεις τζιχαντιστών που οργάνωσαν τις επιθέσεις στη Γαλλία μέσω της κονσόλας. Για μισό λεπτό όμως. Το Playstation 4 μπορεί να το βρει κανείς σε εκατομμύρια νοικοκυριά ανά τον κόσμο. Η αλήθεια είναι πως οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει log in σε ένα PS4 και να χρησιμοποιήσει την online υπηρεσία της Sony, Playstation Network, ώστε να επικοινωνήσει φωνητικά ή με μήνυμα με άλλους που χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα. Η υπηρεσία είναι εύκολη στη χρήση και δύσκολη στον εντοπισμό, κάτι που πιθανώς να την κάνει ακόμη και ιδανικό εργαλείο στα χέρια ατόμων που σχεδιάζουν κάποια εγκληματική δραστηριότητα. Αυτή η εικασία ωστόσο από μόνη της εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι δεν αρκεί ώστε να αποδείξει σε κάποιον ότι ο ISIS χρησιμοποίησε το PS4 για τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι ή ότι αποτελεί βασικό εργαλείο των τζιχαντιστών….

    Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που υπηρεσίες gaming συνδέονται με την τρομοκρατία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Από τις διαρροές του Snowden, πριν δύο χρόνια, είχε αποκαλυφθεί ότι η NSA παρακολουθούσε online gaming πλατφόρμες όπως τα Second Life και World of Warcraft, μετά από πληροφορίες ότι μέλη της Αλ Κάιντα τα χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους.

    Επιπλέον, τον περασμένο Μάιο, ένα 14χρονο αγόρι στην Αυστρία καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης, με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε το Playstation του για να κατεβάσει σχέδια βομβιστικών ενεργειών, έχοντας σχέσεις με τον ISIS.

    Ο ερευνητής ασφαλείας Graham Cluley πάντως επιμένει: “Οτιδήποτε επιτρέπει σε δύο ανθρώπους να ανταλλάσσουν μηνύματα μπορεί υποθετικά να χρησιμοποιηθεί και από τρομοκράτες” κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο συμπέρασμα που μπορεί να ακολουθήσει όλα τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles