21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Η τηλεοπτική σειρά Person of Interest, το site διακίνησης ναρκωτικών Silk Road, η NSA και η οικογένεια Nolan

    {Spoiler Alert}

    Η σειρά που υπογράφει ο Jonathan Nolan (αδελφός του Christopher Nolan) και προβάλλεται στο κανάλι CBS, με τον τίτλο Person of Interest, εδώ και τρεις σεζόν, σαν να μας προετοίμαζε για τις αποκαλύψεις του Edward Snowden για τον σκάνδαλο PRISM και όλο εκείνο το παράλογο της παρακολούθησης όλης της υφηλίου. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του μάλιστα, (όπως ο Harold ή, κατά κόσμον Michael Emerson), λέει πως όταν άκουσε πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο τις αποκαλύψεις του Snowden, αισθάνθηκε πως το Person of Interest ήταν αληθινό. Να όμως που το τελευταίο επεισόδιο με τον τίτλο 4C, ενώ είχε γραφτεί αρκετούς μήνες πριν, έδωσε μία ενδιαφέρουσα οπτική σε μία πολύ γνωστή υπόθεση: την υπόθεση του Silk Road, του μεγαλύτερου site διακίνησης νακρωτικών, όπλων και άλλων «αναγκαιοτήτων» στο dark net.

    person-of-interest

    Spoiler

    Στο επεισόδιο του Person of Interest με τον τίτλο 4C, κεντρικός ήρωας ήταν ο Owen Matthews, ένας νεαρός geek που αποκαλύπτεται πως είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου site διακίνησης ναρκωτικών στο dark net. Ο Owen Matthews ταξιδεύει στη Ρώμη συνοδεία δύο US Marshals για να καταθέσει στην Interpol σχετικά με το site. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σε υπερατλαντική πτήση στην οποία επιβαίνει (όχι και τόσο τυχαία) ο κος Reese, προσπαθούν να τον σκοτώσουν δύο «ομάδες». Οι εκτελεστές του καρτέλ ενός Κολομβιανού εμπόρου ναρκωτικών και μεγαλύτερου προμηθευτή των πελατών του website που φοβάται ότι ο Matthews θα τον   «ξεσκεπάσει» και οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ. Γιατί οι δεύτεροι; Μέσα στη σειρά, οι σεναριογράφοι βάζουν τον πράκτορα Hersh να ομολογήσει στην Samantha Shaw: ο Matthews εδώ και καιρό συνεργαζόταν με τις αρχές ασφαλείας. Σε αντάλλαγμα με την ελευθερία του και την διατήρηση των κεφαλαίων που είχε κερδίσει μέχρι τότε, είχε παραχωρήσει την λειτουργία και τα έσοδα του site στις αρχές ασφαλείας, ώστε εκείνες να εισπράττουν τα κέρδη, ως ένα είδος «φορολόγησης».

    Το υπόλοιπο του επεισοδίου, δεν θα σας το αποκαλύψουμε. Θα σας θυμίσουμε όμως την ιστορία της σύλληψης από το FBI, του δημιουργού και ιδιοκτήτη του Silk Road, Ross Ulbricht, που ήταν γνωστός ως Dread Pirate Roberts. Αλλά και τα όσα ακολούθησαν την σύλληψή του, με την λειτουργία πια του Silk Road υπό την «σκέπη» των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ. Η σύλληψη του Ulbricht πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο. Το σενάριο της σειράς Person of Interest, γράφεται τουλάχιστον 11 μήνες πριν την προβολή κάθε επεισοδίου…

    Ο Jonathan Nolan γνωρίζει πολλά…

    person-of-interest-5072bf01989d0

    Η οικογένεια Nolan με κύριους εκπροσώπους της τα αδέλφια Christopher (Inception, Man of Steel, Batman Rises κ.α.) και Jonathan (Person of Interest, Dark Knight Rises, Memento κ.α.) κινείται στα όρια, ανάμεσα στη φαντασία και μία πραγματικότητα που την επιβεβαιώνει. Είναι λίγες μέρες που ο Jonathan Nolan, δημιουργός της σειράς, μίλησε στο New Yorker για το πόσο «φανταστικό» είναι τελικά το σενάριο της σειράς.

    Ο ίδιος, μαζί με τον έτερο executive producer της σειράς, Greg Plageman, μιλούν για την αναγκαία εξέλιξη της ύπαρξης που οδηγεί στην συνεχή παρακολούθηση. «Αφήνουμε τόσα δεδομένα στην καθημερινότητά μας πίσω μας, που δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα συλλέξει κάποιος», λέει ο Nolan. Για να συμπληρώσει ο Plageman, πως «το σύστημα της NSA, είναι σίγουρα η φαντασία του Edgar Hoover». Δεν δίνουν όμως απάντηση για το πόσα, τελικά, γνωρίζουν για όλες εκείνες τις υποθέσεις που ταλανίζουν τον χώρο της τεχνολογίας αλλά και της διπλωματίας, είτε αφορά τον Edward Snowden, είτε το Silk Road.

    Υπερασπίζονται την σειρά στις κατηγορίες ότι προσπαθεί να «ωραιοποιήσει» την ηλεκτρονική παρακολούθηση υπονοώντας ότι «η Μηχανή», φροντίζει να μην διαρρέει προσωπικά στοιχεία όλων των ατόμων που παρακολουθεί σε όλο τον κόσμο, ακόμα και για κείνους που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα, αλλά παραδίδει μόνο έναν αριθμό. Εκείνοι λένε πως ο σαρκασμός είναι διάχυτος στη σειρά. Ο σαρκασμός για την υπεροχή της τεχνολογίας – δημιούργημα ενός λαμπρού μυαλού και την επιλογή που μπορεί να κάνει ο κάθε άνθρωπος που έχει πρόσβαση σε αυτή, για το πώς θα την χρησιμοποιήσει.

    Στο επόμενο επεισόδιο…

    Τα γεγονότα, όπως αποκαλύπτονται από τον Edward Snowden, αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι και οι αρχές που έχουν πρόσβαση σε αυτή την τεχνολογία, σίγουρα δεν ασχολούνται με «ηθικές» ή «ανήθικες» επιλογές. Κάνουν την δουλειά που ονειρεύονται: είναι συλλέκτες όλων των δεδομένων και όλων των ζωών μας, με πρόσχημα την ασφάλειά μας. Θα δούμε την εξέλιξη του PRISM και της παράνοιας της NSA και των υπηρεσιών ασφαλείας σε όλο των κόσμο, σε κάποιο επόμενο επεισόδιο του Person of Interest; Παρακολουθώντας τη σειρά ανελλιπώς από τους πρώτους μήνες του 2012, πιστεύουμε πως ναι. Η οικογένεια Nolan κάτι πρέπει να ξέρει…

    Διαβάστε το εξαιρετικό δημοσίευμα του New Yorker για τη σειρά εδώ, για την υπόθεση του Silk Road, εδώ και αναζητήστε στο IMDB.com, τις περιλήψεις όλων των επεισοδίων του Person of Interest. Α! Και το review της σειράς που έκανε ο συντάκτης του digitallife.gr και του socialmedialife.gr, Θοδωρής Κόνσουλας, εδώ. Θα μας ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον επίσης, αν μοιραζόσασταν τις εντυπώσεις σας μαζί μας, όσοι από εσάς έχετε παρακολουθήσει τη σειρά.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles