13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    The Falcon and the Winter Soldier: Ένα ταξίδι στη νέα εκπληκτική σειρά της Marvel!

    Έχουμε ξανααναφερθεί στο The Falcon and the Winter Soldier παλιότερα. Αρχικά εδώ όταν είχε ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Disney+ κατά τη διάρκεια του Super Bowl 2020, αλλά και εδώ όταν, λόγω πανδημίας, είχε αναβληθεί η πρεμιέρα της σειράς. Τώρα όμως που τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί, και το MCU (Marvel Cinematic Universe) ήδη έχει την πρώτη του επιτυχημένη μετάβαση από την κινηματογραφική στην τηλεοπτική οθόνη με το WandaVision (περισσότερα για αυτή τη σειρά εδώ, εδώ κι εδώ), ήρθε η ώρα και για το The Falcon and Winter Soldier να κάνει πρεμιέρα και είμαστε εδώ για να σας ανακοινώσουμε οτι άξιζε η αναμονή!

    Αρχικά, να διαχωρίσουμε τη θέση μας, δεν είμαστε fanboys ούτε του Falcon, ούτε του Winter Soldier ιδιαίτερα σε επίπεδο χαρακτήρων. Κατά συνέπεια, σε αντίθεση π.χ. με άλλες σειρές όπου πρωταγωνιστούσαν μάγισσες και synthezoids (το “Agatha all along” κατοικεί άνευ ενοικίου για πάντα πλέον στο μυαλό μας) η άποψή μας δεν επηρεάζεται από προϋπάρχουσες συμπάθειες.

    Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το timeline και τους βασικούς παίκτες. Τα γεγονότα του The Falcon and the Winter Soldier τοποθετούνται χρονικά μετά το τέλος του Avengers: Endgame, όπου ο Cap έχει ήδη “παραιτηθεί” και ορίσει τον Falcon, a.k.a. Sam Wilson, ως διάδοχό του, παραδίδοντας του την ιστορική ασπίδα του.

    Όποιος θυμάται το Super Bowl 2020 trailer της σειράς,  που πήραμε την πρώτη μας γεύση, θυμάται οτι επί της ουσίας περιείχε 2 στοιχεία: ένα πλάνο με τον Falcon να σηκώνει την ασπίδα του Captain America και μία σκηνή με τον Winter Soldier, a.k.a. Bucky Barnes, να έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο ξανά με τον Baron Helmut Zemo, τον εχθρό από το Captain America: Civil War, που είχε προσπαθήσει να τον ελέγξει χρησιμοποιώντας το brainwashing που του είχε κάνει η Hydra. Αμέσως λοιπόν έχουμε εντοπίσει τους 3 βασικούς χαρακτήρες που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά.

    Καθώς η σειρά έχει ξεκινήσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί (τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχουν βγει στον αέρα 3 επεισόδια) δεν θα μπούμε σε heavy spoilers και θα μείνουμε περισσότερο στην περιγραφή της υπόθεσης, όπως αυτή διαγράφεται από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, αλλά και στο σύνολο της σειράς σε επίπεδο παραγωγής, σεναρίου και ειδικών εφφέ.

    Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός οτι σχεδόν κάθε επεισόδιο (μεχρι τώρα) περιέχει τουλάχιστον μια σκηνή μάχης τύπου Marvel (κοινώς ακριβά εφφέ, γρήγορες κινήσεις της κάμερας, άπειρα cut και εντυπωσιακά stunts). Αυτό είναι βέβαια αναμενόμενο, σε τελικη ανάλυση, τι κι αν είναι τηλεόραση, δεν παύει να είναι Marvel και οι σκηνές μάχης συνήθως αποτελούν βασικό στοιχείο της αφήγησης σε όλα τα projects. Παρά το γεγονός οτι κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, προσωπικά πρέπει να ομολογήσω οτι το επίπεδο stunts και camera work δεν περίμενα οτι θα είναι τόσο “κινηματογραφικό”.

    Ακόμα και να μην είστε fan, η πρώτη σκηνή μάχης του πρώτου επεισοδίου είναι εντυπωσιακή. Ίσως είναι και ένας τρόπος να εδραιώσουν οι συγγραφείς οτι παρά το γεγονός οτι οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς, τυπικά θα χαρακτηρίζονταν ως “sidekicks” άλλων σημαντικότερων χαρακτήρων, όπως ο Tony Stark (Ironman) ή ο Steve Rogers (Captain America), εδώ είναι στο επίκεντρο. Και ο λόγος δεν είναι τόσο η απουσία των προαναφερθέντων ηρώων, όσο το γεγονός οτι και οι δύο πρωταγωνιστές έχουν αρκετό “ζουμί” ως χαρακτήρες ώστε να σταθούν μόνοι τους.

    Αυτό επιβεβαιώνεται καθώς προχωράει η υπόθεση και η σειρά κάνει ένα είδος εμβάθυνσης στην προσωπική ζωή του Falcon και του Winter Soldier, δείχνοντας μας πληροφορίες που μέχρι πρότινος καμμία από τις ταινίες δεν είχε ακουμπήσει καν. Με αυτόν τον τρόπο, βλέπουμε παραλληλα τόσο την “super hero life”, αλλά και την απλή καθημερινότητα των ανθρώπων πίσω από τα codenames, γεγονός που κάνει πιο εύκολο να τους συμπαθήσουμε. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες αλλά αρκεί να πούμε οτι και οι δύο χαρακτήρες εξελίσσονται πέρα από τους ρόλους που είχαν στις ταινίες (comic relief side kick & brooding troubled sidekick) και γίνονται πραγματικά πρόσωπα, με ιστορία, οικογένειες, προβλήματα, ενοχές και άλλα πολλά. Με μια λέξη, γίνονται από “χαρακτήρες”, άνθρωποι της διπλανής πόρτας και ο θεατής μπορεί να τους αισθανθεί καλύτερα κοντά του.

    Ενδιαφέρον έχει οτι και η κινηματογράφηση ακολουθεί τα cues του σεναρίου και θα μπορούσαμε να πούμε οτι ισορροπεί ανάμεσα σε action movie και κοινωνικό δράμα με εξαιρετικό τρόπο. Ακόμα και η εσωτερική πάλη του Falcon γύρω από την κληρονομιά του Captain America, ενσωματώνεται τόσο στις σκηνές δράσης, όσο και στις πιο προσωπικές σκηνές, με τρόπο που μας κάνει να νοιώθουμε κατανόηση για τον πρωταγωνιστή και τις δύσκολες επιλογές που καλείται να κάνει. Αντιστοίχως, ο Bucky βρίσκεται σε μια πορεία “ανάκτησης” του εαυτού του, αφού ξεπέρασε τον νοητικό έλεγχο της Hydra και τι κάνει; Ό,τι θα έκανε οποιοσδήποτε από εμάς μετά από ένα τραυματικό επεισόδιο: επισκέπτεται ψυχοθεραπευτή.

    Με δεδομένο οτι οι ήρωές μας ακολουθούν παράλληλη πορεία για ολόκληρο το πρώτο επεισόδιο, θα μπορούσαμε να πούμε οτι η ανάπτυξη του σεναρίου αναμένεται να είναι “αργή”, καθώς θα πρέπει πρώτα να εδραιωθεί το πλαίσιο της ιστορίας (να βρεθεί ο βασικός κακός, να εντοπίσουμε το επικίνδυνο σχέδιο κτλ) αλλά μην αγχώνεστε, αν το WandaVision ήταν ένδειξη, οι σεναριογράφοι της Marvel αρέσκονται στο να ανατρέπουν τις υποθέσεις και να μας βάζουν face-first στη δράση!

    Επι της ουσίας, η σειρά μας παρέχει τόσο νέα δεδομένα όσο και βοηθά στο να μας υποδείξει πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα του MCU μετά το Avengers: Endgame και την επιστροφή όλων των ανθρώπων που είχαν εξαφανιστεί στο blip. Πρόκειται για έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και οι ήρωές μας φαίνεται ζουν επακριβώς στην ίδια κατάσταση, μέχρι τη στιγμή που αποφασίζουν να αναλάβουν δράση. Και τότε επακριβώς ξεκινά να απογειώνεται και η σειρά.

    Υ.γ. Spoiler alert: there will always ever be just one Captain America!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles