14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    WandaVision: μια νοσταλγική αναδρομή στην ιστορία των τηλεοπτικών σειρών που «τίμησε» η επιτυχημένη σειρά!

    Η τελευταία παραγωγή των στούντιο της Marvel ήταν μια τεράστια επιτυχία σε πολλαπλά επίπεδα (μιλήσαμε πρώτη φορά για τη σειρά το Φεβρουάριο του 2020 εδώ και εδώ). Πέρα από την ξεκάθαρη εμπορική επιτυχία που η σειρά φάνηκε να απολαμβάνει από το πρώτο κιόλας επεισόδιο (από τα previews & trailers ήταν ξεκάθαρη η τροχιά επιτυχίας που θα ακολουθούσε), το WandaVision ήταν κάτι πολύ πιο περίπλοκο, πιο δύσκολο να υλοποιηθεί και πολύ πιο σημαντικό, τόσο για το στούντιο όσο και για την μελλοντική πορεία αυτού που όλοι πλέον έχουμε μάθει να αποκαλούμε MCU, κοινώς το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel.

    Αλλά όσο σημαντικό ήταν για την εταιρεία παραγωγής, τους ηθοποιούς, το τηλεοπτικό κοινό αλλά και όλους εμάς (τα Marvel geeks), η σειρά WandaVision, παρά τον έντονα δραματικό της χαρακτήρα κατάφερε και κάτι ακόμα: να επικοινωνήσει όλο το δράμα και την ψυχολογική ένταση των χαρακτήρων της μέσα από την αναβίωση κλασικών κωμικών σειρών από την ιστορία της τηλεόρασης , από τη δεκαετία του ’50 μέχρι και σήμερα. Ολόκληρες δεκαετίες, σειρές ορόσημα στην πορεία της παγκόσμιας τηλεοπτικής εμπειρίας, περνούσαν κάθε Παρασκευή από τις οθόνες μας, αναπαραγμένες σε κάθε λεπτομέρεια και με εξαιρετική φροντίδα, ταξιδεύοντας μας σε αναμνήσεις από την παιδική (κρύβε λόγια) ηλικία μας ή απλά δίνοντάς στους νεότερους μια ματιά στο τηλεοπτικό παρελθόν. Καθώς η σειρά ολοκλήρωσε τον κύκλο της την Παρασκευή που μας πέρασε, σκεφτήκαμε να την ξαναδούμε από την αρχή (legit δικαιολογία) και να κάνουμε κι εμείς μια αναδρομή στο παρελθόν, καταγράφοντας όλες τις τηλεοπτικές αναφορές και αναμνήσεις, στις οποίες στηρίχθηκε εν μέρει η επιτυχία του WandaVision.

    Here we go!
    (a spoiler alert is in effect!)

    Επεισόδιο 1: “In Front Of A Live Studio Audience”

    Εξ αρχής, το WandaVision μας ρίχνει στα “βαθιά” ταξιδεύοντας μας πίσω στο χρόνο, πάνω από 60 χρόνια, στη δεκαετία 1950, αντλώντας την έμπνευσή του από σειρές της εποχής που εστιάζουν κυρίως στην οικιακή ζωή των ηρώων τους (μοτίβο το οποίο αποτελεί επί της ουσίας τη βάση αυτού που ξέρουμε ως σήριαλ). Οι επιρροές εδώ είναι πολλαπλές αλλά στη βάση του, το πρώτο επεισόδιο αποτίνει φόρο τιμής κυρίως σε 2 από τις πρώτες τηλεοπτικές σειρές, το “Ι Love Lucy” και το “The Dick Van Dyke Show”. Για την ακρίβεια, η παραγωγή είχε τον ίδιο τον ηθοποιό Dick Van Dyke ως production consultant για τα 2 πρώτα επεισόδια.

    Behind the scenes tip 1: στοχεύοντας σε ένα όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό και ιστορικά ακριβές “περιβάλλον” οι παραγωγοί προμηθεύτηκαν μονάδες φωτισμού παλαιάς τεχνολογίας, όλα τα χρώματα της σειράς αναπροσαρμόστηκαν, ώστε να αποδίδονται σωστά σε ασπρόμαυρη μορφή (π.χ. ο Paul Bettany/ Vision για τις ανάγκες των ασπρόμαυρων επεισοδίων, έπρεπε να έχει πράσινο χρώμα, καθώς το κλασσικό κόκκινο χρώμα του χαρακτήρα δεν θα αποτυπωνόταν σωστά στο ασπρόμαυρο φιλμ).
    Behind the scenes tip 2: ο τίτλος του επεισοδίου δεν είναι τυχαίος, το πρώτο επεισόδιο όντως γυρίστηκε μπροστά σε ζωντανό κοινό (ρίξτε μια ματιά πίσω από τις κάμερες εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=RpzqDoEHS08 ).

    Επεισόδιο 2: “Don’t Touch That Dial”

    Στο δεύτερο επεισόδιο οι διακριτικές αναφορές του “In Front Of A Live Studio Audience” στην πλέον διάσημη μάγισσα της τηλεόρασης (και κατά συνέπεια της σειράς στην οποία πρωταγωνιστούσε) αυξάνονται και πληθύνονται. Έμπνευση λοιπόν για αυτό το επεισόδιο είναι η σειρά “Bewitched”, όπου μια μάγισσα, η Samantha Stephens/ Elisabeth Montgomery, ερωτεύεται και παντρεύεται έναν θνητό, τον Darrin Stephens/ Dick York και αναπόφευκτα, οι κωμικές καταστάσεις ακολουθούν. Χαρακτηριστική είναι η έναρξη του επεισοδίου, με τους τίτλους να αντιγράφουν επακριβώς το στυλ του animation της εποχής, ενώ ακόμα και η απεικόνιση των δυνάμεων της Wanda, όχι με τον κλασικό τρόπο που έχουμε ήδη δει στις ταινίες (κόκκινη αιθέρια λάμψη γύρω από τα χέρια της συνήθως) αντανακλά τις κινήσεις του χαρακτήρα της Samantha Stephens/ Elisabeth Montgomery από τη δική της σειρά, σε βαθμό που η παραγωγή έκρινε απαραίτητο να επαναφέρει τα παλαιάς σχολής “ειδικά εφέ” (αντικείμενα που αιωρούνται δεμένα από πετονιά, jumpcuts κ.ά.), ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αυθεντικό.

    Behind the scenes tip 3: Η σκηνή στο τέλος του επεισοδίου όπου βλέπουμε οι ήρωές μας να περνάνε από ασπρόμαυρο σε technicolour περιβάλλον αποτελεί απευθείας αναφορά σε μια ακόμα μαγική σειρά, το κλασσικό “I dream of Jeannie”, όπου στο 30ο επεισόδιό της έκανε την μετάβαση από ασπρόμαυρη εκπομπή σε έγχρωμη με ανάλογο τρόπο.
    Behind the scenes tip 4: Στην αρχή του επεισοδίου βλέπουμε την Wanda και τον Vision να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια, όπως επέβαλε η λογοκρισία που είχε επιβληθεί από τον Motion Picture Production Code (κώδικας που όριζε τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να απεικονίζεται σε ταινίες/ τηλεόραση, κοινώς γνωστός ως κώδικας Hays στις ΗΠΑ, από το όνομα του αρχικού συντάκτη του), ο οποίος ευτυχώς εγκαταλείφθηκε στην δεκαετία του 60 και 70 (γεγονός που αντανακλάται στο ότι στο τέλος του επεισοδίου η Wanda ενώνει μαγικά τα κρεβάτια τους). Fun fact: ποια ήταν η πρώτη σειρά που τόλμησε να απεικονίσει ένα παντρεμένο ζευγάρι να μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι; Μα, φυσικά μια σειρά που ούτως ή άλλως απεικόνιζε έναν “ανορθόδοξο” γάμο, αυτόν μιας μάγισσας και ενός θνητού, το “Bewitched” φυσικά!

    Επεισόδιο 3: “Now In Technicolour”

    Κάνοντας skip μια ακόμα δεκαετία, το τρίτο επεισόδιο μας τοποθετεί στο επίκεντρο της τηλεόρασης των 70s, αντλώντας έμπνευση από 2 από τις πιο θρυλικές σειρές της εποχής, “The Brady Bunch και το “The Mary Tyler Moore Show!”Ακόμα και η αρχιτεκτονική του σπιτιού του πρωταγωνιστικού ζευγαριού αλλάζει “μαγικά” ώστε να συμπεριλάβει μια εσωτερική σκάλα που πρότινος δεν υπήρχε μεν, αλλά αποτελούσε βασικό στοιχείο του σπιτιού της οικογενείας Brady! Εννοείται, ότι σε κάθε επεισόδιο, η μουσική των τίτλων αρχής ακολουθεί την πεπατημένη, αναπαράγοντας το στυλ της εποχής και των σειρών στις οποίες “πατάει” οπτικά το επεισόδιο.
    Behind the scenes tip 5: Το όνομα του γιατρού της πόλης όπου μένει η Wanda και ο Vision, εντελώς τυχαία είναι Nielsen, όπως λέμε Nielsen Ratings, κοινώς την δημοφιλέστερη (και μάλλον μοναδική τότε) εταιρεία παρακολούθησης τηλεθέασης, η οποία μονοπωλούσε την αγορά μέχρι τη δεκαετία του ’80.
    Behind the scenes tip 6: Η σειρά κάνει embrace όλα τα τηλεοπτικά τεχνάσματα, για αυτό και βλέπουμε την μαγικά επιταχυνόμενη εγκυμοσύνη της Wanda ναι μεν να την ανησυχεί/ τρομάζει και την ίδια να προσπαθεί να την κρύψει με διάφορα κωμικά τεχνάσματα, αλλά στο τέλος την αποδέχεται ως “φυσιολογική”, όπως ακριβώς έκαναν και οι τηλεθεατές στις αντίστοιχες σειρές, όπου η πρωταγωνίστρια ανακοίνωνε την εγκυμοσύνη της και στο επόμενο επεισόδιο ήταν στο μαιευτήριο. Η έλλειψη λογικής ναι μεν ταιριάζει με το σενάριο, αλλά επί της ουσίας αποτελεί ένα “κλείσιμο ματιού” από παραγωγούς και σεναριογράφους στο λεγόμενο “suspension of dysbelief” (δηλαδή της οικειοθελούς αναστολής της φυσικής μας δυσπιστίας απέναντι σε κάτι παράλογο, την οποία όμως κάνουμε κατ’ επιλογή, ώστε να απολαύσουμε περισσότερο τη σειρά που παρακολουθούμε).

    Επεισόδιο 5: “On a Very Special Episode…”

    Και αφού η “ψευδαίσθηση” του Westview έχει αρχίσει ήδη από το τέλος του επεισοδίου 3 να “ξεφτίζει”, το επεισόδιο 5 μας επιστρέφει στην πραγματικότητα του MCU, μόνο για να υπογραμμίσει ακόμα περισσότερο τη σύγχυση της πρωταγωνίστριας, αλλά και των τηλεθεατών. Έτσι λοιπόν και στο επόμενο επεισόδιο, η Wanda επιλέγει να αναπαράξει την ειδυλλιακή οικογενειακή ευτυχία που απεικόνιζαν οι σειρές της δεκαετίας του ’80 (και του ’90), όπως το “Full House”, “Growing Pains” και “Family Ties”. Ειδικά για τους τίτλους αρχής (που στο προηγούμενο επεισόδιο έλειπαν) η έμπνευση αντλείται από τη μουσική και το στυλ των “Family Ties” και “Growing Pains”. Ακόμα και η διακόσμηση του σπιτιού αποτελεί απευθείας αναφορά στο σπίτι της οικογένειας Keaton (“Family Ties”).
    Behind the scenes tip 7: Οι αναφορές σε αυτό το επεισόδιο θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ολίγον (έως πολύ) meta, καθώς η σειρά Full House, που ήταν στις οθόνες μας για πολλά χρόνια, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την πρωταγωνίστρια, καθώς ήταν η σειρά που απογείωσε την καριέρα των δίδυμων αδελφών Mary Kate & Ashley Olsen.
    Behind the scenes tip 8: Ο τίτλος του επεισοδίου αποτελεί μια αναφορά στην κλασική τακτική της εποχής, να ανακοινώνεται μέσω trailer η σημαντικότητα ενός επεισοδίου, ειδικά όταν αποκαλύπτεται κάποιο μυστικό, υπάρχει κάποιο δυσάρεστο γεγονός ή υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος καλεσμένος, που στην περίπτωσή μας ήταν ο πρώην νεκρός αδελφός της Wanda, Pietro, από ένα παράλληλο σύμπαν (?) και τον οποίο υποδύεται ο Evan Peters από τους Xmen.

    WandaVision
    .

    Επεισόδιο 6: “All-New Halloween Spooktacular!”

    Ενώ σε όλα τα προηγούμενα επεισόδια οι αναφορές ήταν περισσότερο “εποχής”, συνδυάζοντας πολλαπλές σειρές και στοιχεία από διαφορετικούς ηθοποιούς και παραγωγές, το συγκεκριμένο επεισόδιο εστιάζει σε μια μόνο σειρά (μια όχι και τόσο δημοφιλή στη χώρα μας) το “Malcolm In The Middle. Οι αναφορές ξεκινάνε από τους τίτλους και φτάνουν ως και τη γραμματοσειρά με την οποία εμφανίζονται τα ονόματα των ηθοποιών. Η αναφορά γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη όταν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου βλέπουμε ότι τα παιδιά της Wanda (δίδυμα αγόρια που γεννήθηκαν πριν από 2 επεισόδια και τώρα είναι 10 χρονών) απευθύνονται κατευθείαν στην κάμερα, σαν να κάνουν αφήγηση των όσων συμβαίνουν στο κοινό. Αυτό κινηματογραφικά/ τηλεοπτικά είναι γνωστό ως “breaking the fourth wall”, που ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία της σειράς (το έκανε ο πρωταγωνιστής Malcolm για να εξηγήσει τη συμπεριφορά της οικογένειάς του). Η ίδια η πρακτική του να αφιερώνεται ένα ολόκληρο επεισόδιο στο Halloween είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες τηλεοπτικές “παραδόσεις” της αμερικανικής τηλεόρασης.

    WandaVision

    Επεισόδιο 7: “Breaking The Fourth Wall”

    Και ένα επεισόδιο μετά τα δίδυμα, όλο το καστ αποφασίζει να κάνει 4rth wall breaks, καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου! Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι τα επεισόδια τώρα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, και για πρακτικούς λόγους (εξήγηση του φαινομένου, παράλληλη αφήγηση εντός και εκτός Westview κτλ) αλλά και ως μία ακόμα αναφορά στην εξέλιξη των σειρών, όταν πλέον έπαψαν να υπακούουν στον κανόνα του μισάωρου επεισοδίου (το οποίο ήταν ένα αποτέλεσμα της ολοένα αυξανόμενης δημοφιλίας του μέσου και άρα της ανάγκης εκ μέρους της παραγωγής, να έχει περισσότερα τηλεοπτικά διαλείμματα).
    Βέβαια, έχοντας πλέον πάλι προχωρήσει δεκαετία ο συνδυασμός της μεγαλύτερης διάρκειας, μαζί με τις “συνεντεύξεις” των πρωταγωνιστών, στο πλαίσιο πάντα της αφήγησης και οι εξομολογήσεις τους, κάνουν σαφή αναφορά σε 2 πιο σύγχρονες σειρές, το “Modern Family και το “The Office. Ειδικά οι τίτλοι αρχής φαίνεται να ακολουθούν την μουσική του “The Office”, ενώ το collage από στιγμές/ σκηνές/ εικόνες με έντονα χρώματα και εναλλαγή σε γρήγορη ταχύτητα είναι ένα δημοφιλές format που έχουμε δει και βλέπουμε ακόμα και πολύ πρόσφατα, με το “2 Broke Girls” (πρωταγωνίστρια η Kat Dennings) ή το “The Big Bang Theory”. Και στο τέλος του collage, για όποιον δεν είχε ήδη “πιάσει” την αναφορά, η τελευταία κάρτα των τίτλων είναι γραμμένη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως η αντίστοιχη στο “Modern Family”.

    WandaVision

    Επεισόδιο 8: “Previously On…”

    Ένα επεισόδιο πριν το τέλος της, η σειρά απομακρύνεται από το format της μίμησης παλαιότερων σειρών και κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν της πρωταγωνίστριας που μας βοηθά να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από την περίπλοκη αυτή ψευδαίσθηση. Παρότι το επεισόδιο κινείται περισσότερο στο πλαίσιο της canonical MCU πραγματικότητας, οι αναφορές δεν λείπουν εντελώς: ο πατέρας της εμπορευόταν DVD από παλιές αμερικάνικες σειρές, στο κελί όπου ήταν φυλακισμένη πριν αποκτήσει τις δυνάμεις της μια παλιά τηλεόραση παίζει το “The Brady Bunch”, ενώ στη σκηνή που υποτίθεται τοποθετείται μετά από τα γεγονότα του “Avengers: Age of Ultron”, βλέπουμε τη Wanda να προσπαθεί να πνίξει τον πόνο του θανάτου του αδερφού της βλέποντας “Malcolm In The Middle”. Στην ίδια σκηνή βλέπουμε και τις απαρχές της σχέσης της με τον Vision. Τέλος, η σκηνή όπου η πρωταγωνίστρια καταρρέει ψυχολογικά και χάνοντας τον έλεγχο των δυνάμεών της ξεκινά να “χτίζει” τη νέα της πραγματικότητα, κάνει μια αναφορά σε μια άλλη εξαιρετικά δημοφιλή σειρά με πρωταγωνίστριες μάγισσες, το γνωστό σε όλους μας “Charmed.

    WandaVision

    Επεισόδιο 9:…

    Αν το έχετε δει, κρατήστε το μυστικό! Ακόμα δεν έχουμε δει το φινάλε της πρώτης και τελευταίας (;) σεζόν αυτής της εξαιρετικής σειράς και, ειλικρινά, είναι δύσκολο. Γιατί; Γιατί η όλη σειρά έχει εστιάσει πάνω σε μια κεντρική ιδέα, της δυνατότητας απόδρασης από την πραγματικότητα που μας κουράζει, ενοχλεί, πονάει. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που προσφέρουν οι σειρές και οι ταινίες σε τελική ανάλυση, μια σύντομη απόδραση από μια πραγματικότητα που δεν είναι ιδανική, σε μία όπου, ακόμα και αν δεν είναι ιδανική, έχει προοπτική τέλους (τίτλοι τέλους). Και φυσικά, υπογραμμίζει και τον κίνδυνο του να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να παρασυρθεί και να απορροφηθεί από ψευδαισθήσεις, αποφεύγοντας να αποδεχτούμε την αλήθεια γύρω μας. Και ίσως αυτό να αποτελεί και το μεγαλύτερο κατόρθωμα cast, σεναριογράφων, παραγωγών: ότι κατάφεραν να μας κρατήσουν σε μια συνεχή, εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα σε πολλαπλές πραγματικότητες χωρίς να χάσουμε ενδιαφέρον ή συμπάθεια για τους χαρακτήρες.

    Και για αυτό τους ευχαριστούμε όλους!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles