22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    ZTE S10Q hands-on video review: H συνταγή της επιτυχίας

    Μέχρι πριν λίγους μήνες, ένα ZTE tablet ίσως να μην ήταν η πρώτη επιλογή πολλών χρηστών που αναζητούσαν κάτι οικονομικό και ποιοτικό, όλα αυτά άλλαξαν, όμως, με την έλευση του S8Q, το οποίο και πρώτοι εντοπίσαμε και παρουσιάσαμε στο Digital Life, προτού καν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά. “Κίνηση ματ”, είχα γράψει τότε σαν τίτλο και εν τέλει περιέγραψε ακριβώς το τι ακολούθησε. Εκείνο το μοντέλο έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων και είναι το best-seller του πρώτου τριμήνου του 2014 στην Ελλάδα, αλλά οι χρήστες ζητούν κάτι μεγαλύτερο…Και εγένετο S10Q!

    zte s10q (4)

    Κατασκευή και σχεδιασμός

    Είχαν προηγηθεί τα E8Q και E9Q που προσέφεραν συνδεσιμότητα 3G, αλλά αύξαναν το κόστος, τη στιγμή που η πλειονότητα των χρηστών ήθελε ένα Wi-Fi only αλλά 10άρι tablet. To S10Q έχει διαφοροποιήσεις στην κατασκευή του από τα μικρότερα μοντέλα, κυρίως στην πλάτη του. Εκεί χρησιμοποιείται πάλι πλαστικό αλλά με ελκυστική, matte, υφή, το οποίο φυσικά δεν είναι αφαιρούμενο. Επίσης, λόγω των μεγάλων διαστάσεων και της κατασκευής του, αν πιεστεί προς το κέντρο τείνει να υποχωρεί ελαφρώς, χωρίς κίνδυνο να προκληθεί ζημιά, πάντως, ενώ κάτι άλλο που παρατηρήσαμε είναι το πόσο εύκολα…λερώνεται! Στο πίσω μέρος βρίσκουμε επίσης την έξοδο του ήχου, την οπίσθια κάμερα και τις…ετικέτες που δηλώνουν τι είναι κάθε πλήκτρο και υποδοχή στη δεξιά πλευρά του tablet (σε landscape θέση).

    zte s10q

    Όλα βρίσκονται σε αυτή την πλευρά, πιό συγκεκριμένα η microUSB θύρα, η υποδοχή-καρφί για τη φόρτιση με τον παρελκόμενο φορτιστή (φορτίζει και μέσω microUSB αλλά πολύ πιό αργά), η mini-HDMI, το audio jack, το πλήκτρο για hard reset (μόνο με βελόνα ή ειδικό tool), η υποδοχή microSD και τα δύο πλήκτρα, power/lock και back. Αν ψάχνετε πλήκτρα έντασης, δε θα βρείτε, είναι “soft” και στην κύρια μπάρα του Android, από εκεί θα ρυθμίζετε την ένταση. Το S10Q ζυγίζει συνολικά 552 γραμμάρια, που για 10άρι tablet δεν είναι και άσχημα, ενώ το πάχος του περιορίζεται στα 10 χιλιοστά.

    Software, hardware, λειτουργικότητα

    Το S10Q έχει μια οθόνη 10,1”, IPS με ανάλυση 1280×800 pixels, αξιοπρεπέστατη για την κατηγορία του. Η φωτεινότητα κυμαίνεται σε μέτρια προς καλά επίπεδα, ενώ η απόκριση του panel στο άγγιγμα είναι ικανοποιητική. Τις επιδόσεις εξασφαλίζει ένα τετραπύρηνο MediaTek chipset που «τρέχει» στο 1,42GHz, μαζί με το απαραίτητο 1GB μνήμης RAM και 8GB αποθηκευτικού χώρου. Φυσικά, ο τελευταίος επεκτείνεται μέσω microSD κάρτας (έως 32GB επιπλέον), οπότε είστε καλυμμένοι.

    zte s10q (3)

    Προφανώς το λειτουργικό είναι Android αλλά το ελαφρώς πεπαλαιωμένο 4.2.2 Jelly Bean και όχι το τελευταίο KitKat. Μικρές οι διαφορές για τον κοινό χρήστη και κάτοχο μιας τέτοιας συσκευής, εν τέλει, αφού άνετα θα καλυφθούν οι απαιτήσεις του. Ο συνδυασμός hardware και software έχει ως αποτέλεσμα αρκετά ομαλή και γρήγορη χρήση, χωρίς να συγκρίνεται φυσικά με ταχύτατες, high-end συσκευές. Από πλευράς συνδεσιμότητας υπάρχει Wi-Fi με Hotspot mode αλλά και δυνατότητα ενσύρματης σύνδεσης στο Internet, ενώ η HDMI θύρα εξασφαλίζει την έξοδο της εικόνας σε κάποια TV ή μεγάλη οθόνη, αν χρειαστεί. Και το Bluetooth δηλώνει «παρών», ενώ το A-GPS είναι απλώς υποκατάστατο του GPS, για μια περίπτωση ανάγκης. Όσο για το FM ραδιόφωνο, δυστυχώς απουσιάζει.

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Κανείς δεν παίρνει ένα tablet για την κάμερά του, αλλά αν υπάρχει είναι καλοδεχούμενη. Το ZTE S10Q έχει τόσο την κλασική εμπρόσθια VGA για selfies/video κλήσεις, όσο και μια οπίσθια των 2 MPixel για όποιον θέλει να τραβήξει φωτογραφίες ή video (720p) μέτριας ποιότητας. Μη περιμένετε θαύματα, αλλά η δυνατότητα είναι εκεί, αν τη χρειάζεστε.

    Το ηχείο της συσκευής με την έξοδο στο πίσω μέρος κινείται και αυτό σε «κανονικά» επίπεδα, όντας καθαρό και με μέτρια προς ικανοποιητική ένταση, αλλά ένα ζευγάρι ακουστικά ή ένα εξωτερικό, ασύρματο ηχείο είναι απαραίτητο αν θέλετε να απολαύσετε μουσική ή ταινίες.

    zte s10q (2)

    Κλείνουμε με την αυτονομία, η οποία οφείλεται στη μπαταρία των 5.700mAh. Πολύ μεγάλη σε χωρητικότητα (εξ’ού και η ανάγκη για εξωτερικό φορτιστή με έξοδο 2A), αλλά με τέτοια οθόνη η κατανάλωση εκτοξεύεται. Παρά τη μεγάλη μπαταρία, λοιπόν, το S10Q δεν αντέχει πάνω από 3-4 ώρες διαρκούς χρήσης, αυτό με τη φωτεινότητα στο μέγιστο, πάντως. Επίσης, τείνει να θερμαίνεται αρκετά κατά την αναπαραγωγή video μέσω streaming, κάτι που υποδηλώνει και την κατανάλωση ενέργειας. Δε γνωρίζουμε αν θα υπάρξει κάποιο software update που θα βελτιώσει την αυτονομία, αλλά μάλλον περιμέναμε κάτι καλύτερο, ειδικά με την «παράδοση» των προηγούμενων ZTE tablets.

    Με τιμή λιανικής στα €169,90 (μέσω της αλυσίδας καταστημάτων του ΟΤΕ), το ZTE S10Q είναι μια αρκετά καλή πρόταση για όποιον ψάχνει ένα 10άρι Wi-Fi tablet με βασικές δυνατότητες. Ο ανταγωνισμός στην αγορά έχει ενταθεί και πλέον ο καθένας βρίσκει πολύ ποιοτικά μοντέλα ακόμα και κάτω από τα €200, το S10Q όμως συνεχίζει στο σωστό δρόμο και με 2-3 βελτιώσεις στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια «χρυσή αγορά». Προς το παρόν, μπαίνει απλά στη λίστα των υποψηφίων προς αγορά.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    8 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles