23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Lenovo Yogabook 9i Hands-On Review: «To convertible laptop των ονείρων μας»!

    H Lenovo ως γνωστόν έχει συνδέσει το όνομα της με πολλά καινοτόμα concepts κατά το παρελθόν, τα οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό τους κάποια στιγμή ξεφεύγουν από το drawing board, βγαίνουν από το συρτάρι και καταλήγουν στην αγορά. Με ένα laptop με rollable display (όπως παρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη στο τελευταίο MWC) που «ψηλώνει» να μοιάζει ακόμη… επιστημονική φαντασία (μέχρι το 2025 δηλαδή), η Lenovo έχει «κρυμμένα» μια σειρά από ενδιαφέροντα τεχνολογικά concepts που διαθέτουν επαναστατικό χαρακτήρα και τα οποία φτάνουν στον τελικό καταναλωτή.

    Ένα από αυτά είναι και το Yogabook 9i, ένα convertible, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει άρδην τον κύριο form factor που επικρατεί στα laptops εδώ και δεκαετίες. Το εν λόγω multirole dual-screen laptop που έχει τον χαρακτήρα ενός convertible κέντρισε το ενδιαφέρον της tech community στην έκθεση CES στις αρχές του 2023, αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» για τη Lenovo, σε μια πολύ ειδική και ξεχωριστή κατηγορία premium high-end προϊόντων, η οποία ωστόσο άρχισε να παίρνει πολύ τα πάνω της μέσα στο 2023. Ας περάσουμε όμως καλύτερα στο… «ψητό» και ας γνωρίσουμε πιο αναλυτικά το Yogabook 9i, το laptop που επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το mobile personal computing…

    Laptop που θυμίζει… Transformer!

    Η ποικιλομορφία βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της λειτουργίας του Yogabook 9i, καθώς στόχος της Lenovo είναι να δημιουργήσει ένα laptop που να μπορεί να είναι portable και ευέλικτο, αλλά σε επίπεδο παραγωγικότητας να μπορεί παράλληλα να προσφέρει μια εμπειρία χρήσης ανάλογη ενός desktop. Με το χωρίς περιορισμούς multitasking να αποτελεί το βασικό στοιχείο που αναζητάει ο power user, τo Yogabook 9i βασίζεται στην ύπαρξη και στη παράλληλα χρήση δύο οθονών υψηλής ανάλυσης OLED 13.3 ιντσών, οι οποίες ουσιαστικά σε συνδυασμό με τον hinge μηχανισμό (που παρέχει την απαιτούμενη «κίνηση») μπορούν να «αλλάξουν» τόσο τη μορφή όσο και τη χρήση του convertible της Lenovo.

    Έτσι λοιπόν, εκτός από την «παραδοσιακή» laptop stance,όπου η οθόνη που ακουμπάει στην κάτω επιφάνεια του μπορεί να μετατραπεί σε ένα πλήρως λειτουργικό virtual keyboard και mouse, η ξεχωριστή αυτή πρόταση της Lenovo μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως tablet, σε tent mode, σε presentation mode και σε ένα είδος “desktop mode” που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την ειδική βάση στήριξης που λειτουργεί και ως προστατευτική θήκη. Για να μπορέσει φυσικά να φέρει εις πέρας πολλές από τις παραπάνω λειτουργίες, το Yogabook 9i έρχεται στη συσκευασία του με όλα τα απαραίτητα κομφόρ και αξεσουάρ. Έτσι λοιπόν στο box του εκτός από τα manuals και τον φορτιστή περιλαμβάνεται ένα stylus (Lenovo Base Pen), ένα μαγνητικό Bluetooth keyboard, καθώς επίσης και μια βάση folio, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει επίσης ως stand για να εκτείνετε το Yogabook 9i σε κατακόρυφη διάταξη, χαρίζοντας ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία.

    Η πρώτη εντύπωση που σου αφήνει με το που αφαιρέσεις το Yogabook 9i από τη συσκευασία του είναι η σούπερ ανθεκτική και στιβαρή κατασκευή του. Χρησιμοποιώντας μέταλλο και αλουμίνιο είναι εμφανές ότι πρόθεση του σχεδιαστικού team της Lenovo ήταν να καταστήσει την premium high-end πρόταση της όσο το δυνατόν πιο ανθεκτική γίνεται. Αν και με δύο «ισάξιες» οθόνες θα ήταν κομματάκι δύσκολο να είναι «ελαφρύ σαν πούπουλο», παρόλα αυτά το laptop της Lenovo «ζυγίζει» περίπου 1.34 κιλά (πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτει ένα «ανεκτό» βάρος), ενώ το πάχος του παίζει στα 1.6 εκατοστά. Το βλέμμα βέβαια δεν γίνεται να μην πέσει στον ενισχυμένο hinge μηχανισμό, στον οποίο μάλιστα «συνυπάρχει» ένα λεπτεπίλεπτο audio setup, μια soundbar από την Bowers & Wilkins, το οποίο αν μη τι άλλο προσφέρει ένα σημαντικό ηχητικό αποτέλεσμα, υπενθυμίζοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο ότι το Yogabook 9i δεν είναι κατάλληλο μόνο για business αλλά και για… pleasure. O δε hinge μηχανισμός φροντίζει για την αλλαγή των θέσεων του laptop στις 90, 180 και 360 μοίρες, με την εντυπωσιακή σταθερότητα να αποτελεί το χαρακτηριστικό του γνώρισμα.

    Φυσικά, το χαρακτηριστικό του που δικαίως αποτελεί αντικείμενο συζήτησης δεν είναι άλλο από τις διπλές OLED οθόνες του, με το Yogabook 9i να λανσάρεται ως ο πρώτος φορητός υπολογιστής στον κόσμο που βασίζεται σε δύο «ισάξιες» οθόνες πλήρους μεγέθους. Πολλές από τις προτάσεις που κυκλοφορούν από τους μεγάλους κατασκευαστές στον τομέα του PC hardware, συνηθίζουν να προσφέρουν ένα τμήμα του σώματος του laptop, το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δεύτερη screen (όπως το ASUS Zenbook Pro 14 DUO για παράδειγμα που συνδυάζει οθόνη στις 14.5 ίντσες και 2o display στις 12.7 ίντσες).

    Ωστόσο, εδώ έχουμε δύο ίδιες OLED οθόνες στις 13.3 ίντσες τεχνολογίας Lenovo Puresight με ανάλυση  στα 2880 x 1800 Pixels, αναλογία 16:10 και υποστήριξη για Dolby Vision HDR, αν μη τι άλλο το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι με μια λέξη: «εντυπωσιακό». Πέραν μάλιστα της εξαιρετικής προβολής και οι δύο touch-screens είναι εντυπωσιακά responsive, διαθέτοντας anti-fingerprint τεχνολογία. Αυτό που διαπιστώσαμε μάλιστα είναι ότι η εμπειρία του virtual keyboard στην πληκτρολόγηση έχει σχετικά μικρό lag, δείγμα του ότι η απόκριση του εικονικού πληκτρολογίου κυμαίνεται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Αξίζει δε να προσθέσουμε ότι οι δύο OLED οθόνες του Yogabook 9i έρχονται με υποστήριξη Eyesafe 2.0, επιτρέποντας ουσιαστικά την περικοπή της βλαβερής μπλε ακτινοβολίας.

     

    Ολοκληρώνοντας την πρώτη μας εξωτερική επαφή με το Yogabook 9i αξίζει να αναφέρουμε ότι στην αριστερή πλευρά του θα συναντήσετε μια θύρα Thunderbolt 4 / USB4, ενώ στην δεξιά υπάρχουν 2 x Thunderbolt 4 / USB4 (με υποστήριξη data transfer, τροφοδοσία και display Port 1.4), καθώς επίσης και το Power Button, μαζί με το κλείστρο για την κάμερα.

    Unlimited Power & Performance!

    Στόχος του ευέλικτου dual-screen Yogabook της Lenovo δεν είναι άλλος από το υψηλό high-end performance, για αυτό και η πρόταση της γνωστής εταιρείας έχει βασιστεί στην πλατφόρμα Intel Evo, πράγμα που μεταφράζεται σε εξαιρετικό performance και σε άψογη ενεργειακή διαχείριση. Ειδικότερα, στην «καρδιά» του βρίσκεται ένας Intel Core i7-1355U, 13ης γενιάς, ο οποίος διαθέτει 12ΜΒ cache και είναι χρονισμένος στα 5GHz. Βάσει της αρχιτεκτονικής του, η εν λόγω CPU έρχεται με 10 πυρήνες και 12 Threads, όπου 2 P-Cores δίνουν μεγαλύτερη ώθηση στο κομμάτι του performance και οι εναπομείναντες 8 επιχειρούν να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα την κατανάλωση ενέργειας, αναλαμβάνοντας το ζωτικής σημασίας έργο της ενεργειακής διαχείρισης.

    Η παραπάνω CPU συνοδεύεται από 16GB RAM τύπου LPDDR5x-6400 και τα γραφικά αναλαμβάνει μια Intel Iris Xe GPU. Σε ότι έχει να κάνει με τον αποθηκευτικό του χώρο εδώ προφανώς έχουμε έναν SSD NvMe Μ.2 2242 (PCI 4.0) με χωρητικότητα στο 1TB. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας η Premium high-end πρόταση της Lenovo, διαθέτει υποστήριξη για Bluetooth 5.2 και Wi-Fi 6E, ενώ «φιλοξενείται» επίσης και μια Windows Hello camera στα 5.0MP,  η οποία καθίσταται ιδανική για τα διάφορα web meetings και tele-conference calls.

    Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το focus εδώ είναι η διατήρηση της υψηλής παραγωγικότητας σε συνδυασμό με την εξαιρετικού επιπέδου αυτονομία. Ειδικότερα, η Lenovo γνωρίζοντας τις ανάγκες των power users που τους αρέσει να είναι διαρκώς σε ένα on-the go status, επέλεξε για το Yogabook 9i μπαταρία χωρητικότητας 80Whr, με την αυτονομία της συσκευής να αγγίζει τις 14 ώρες (για αναπαραγωγή video) και περίπου στο 10ώρο σε καθεστώς full χρήσης με τις δύο οθόνες ενεργοποιημένες (video ενεργοποιημένο). Αν μη τι άλλο, το Yogabook 9i με μέσο όρο αυτονομίας κοντά στις 8 ώρες συνεχίζει εκεί που σταματάνε τα υπόλοιπα  παρέχοντας την απαιτούμενη ενέργεια για τους users που βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση.

    Φυσικά, πέραν των high-end specs του, το μεγάλο του ατού του dual-screen Yogabook, έγκειται στο user experience που προσφέρει, καθώς χαρίζει ένα μοναδικό αίσθημα «ελευθερίας». Πραγματικά δεν υπάρχει όριο στο τι μπορείτε να κάνετε με το μοναδικό αυτό convertible laptop, εκτοξεύοντας την παραγωγικότητα και το multitasking στα ύψη. Ουσιαστικά το στοιχείο που το καθιστά μοναδικό είναι ότι σας δίνει τη δυνατότητα να εκτείνετε τον χώρο εργασίας σας, απελευθερώνοντας πλήρως τη δημιουργικότητά σας. Αναμφίβολα, η on-the fly εναλλαγή και παράλληλη χρήση των εφαρμογών και των social media platforms πραγματοποιείται με αριστοτεχνικό τρόπο και το μόνο βέβαιο είναι ότι κυριολεκτικά θα σας λύσει τα χέρια.

    Φτιαγμένο από την ύλη των «tech» ονείρων!

    Χωρίς αμφιβολία, το Lenovo Yogabook 9i μοιάζει σα να βρίσκεται μπροστά από την εποχή του. Με ευελιξία και ποικιλομορφία που έχει έρθει από το μέλλον, δυνατό performance και σούπερ αυτονομία, δύο εκπληκτικές OLED οθόνες που διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο απόκρισης και την μοναδική υποστήριξη που προσφέρει το brand της Lenovo (έρχεται με premium care εγγύηση 3 ετών), δεν γίνεται να μην δελεάσει και να «πείσει» ακόμη και τους πιο απαιτητικούς power users.

    Μοναδική ενδεχομένως παραφωνία είναι ότι ακόμη το software (Windows 11) δεν μπορεί να ακολουθήσει το hardware στο 100%, για αυτό και το λειτουργικό της Microsoft χρειάζεται παραπάνω ανάπτυξη (και ορισμένα μελλοντικά updates) για να μπορεί να συνεργάζεται καλύτερα με την δυναμική ενός dual-screen laptop. Αν και η τιμή του είναι ομολογουμένως αρκετά υψηλή (ξεκινάει από τα 2.599 ευρώ)  και το καθιστά σχεδόν απλησίαστο για την πλειονότητα των users, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς τα εμπρός, καθώς μπορεί τώρα αυτή η τεχνολογία να φαίνεται premium και απλησίαστη, ωστόσο δεν αποκλείεται σε 3 με 4 χρόνια να είναι… mainstream! Ένα τολμηρό εναλλακτικό concept που αναμφίβολα δείχνει το… δρόμο για το «αύριο» των laptops!   

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles