21.7 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
More

  Ποια επαγγέλματα προκαλούν κατάθλιψη;

  Κι όμως σύμφωνα με τους ερευνητές οι απαιτήσεις κάποιων επαγγελμάτων είναι πιθανόν να δημιουργήσουν κατάθλιψη στους ασκούντες. Σύμφωνα με την έρευνα τα 10 επαγγέλματα που φιγουράρουν στη λίστα των πιο καταθλιπτικών είναι τα εξής:

  Γηροκόμοι / παιδοκόμοι που εργάζονται από το σπίτι
  Σύμφωνα με την έρευνα όσοι προσφέρουν υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με το ποσοστό του 11% να εκδηλώνει σοβαρή κατάθλιψη. ( το 13% ανήκει στους ανέργους και το 7% στο γενικό πληθυσμό). Ο λόγος είναι η γενικότερη φροντίδα σε άτομα που συχνά είναι ανίκανα να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή τους.

  Προσωπικό υπηρεσιών εστίασης
  Δεύτεροι στη λίστα βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης λόγω χαμηλών μισθών, εξαντλητικής εργασίας και πολλών προϊστάμενων.

  Κοινωνικοί Λειτουργοί
  Είναι πολύ λογικό τα άτομα που ασχολούνται με κακοποιημένα παιδιά ή οικογένειες σε κρίση και προβληματικές καταστάσεις να είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την γραφειοκρατία που χρειάζεται το επάγγελαμ δημιουργούν μια αγχωτική και απαιτητική εργασία με τάση στην κατάθλιψη.

  Εργαζόμενοι στον τομέα υγείας
  Το άγχος, η κούραση, τα ακανόνιστα και εξαντλητικά ωράρια και η μεγάλη υπευθυνότηταν των επαγγελμάτων αυτών, κάνουν τους ασκούντες να βρίσκονται μέσα στην πρώτη πεντάδα των καταθλιπτικών.

  Καλλιτέχνεςηθοποιοίσυγγραφείς
  Ακανόνιστες αποδοχές, αβέβαια ωράρια και μοναξιά χαρακτηρίζουν αυτού του είδους τους καλλιτέχνες που είναι περισσότερο επιρρεπείς σε διαταραχές στη διάθεση, αλλά και με συχνή τάση τη διπολική διαταραχή. Η κατάθλιψη επίσης συναντάται συχνά σε αυτού του είδους τις ομάδες.

  Καθηγητές
  Ο φόβος του διορισμού, η δουλειά εκτός σχολείου και οι χαμηλοί μισθοί, όπως επίσης η πίεση από πλευράς των παιδιών και των γονιών είναι οι αιτίες που σπρώχνουν στην κατάθλιψη τους καθηγητές.

  Διοικητικό και υποστηριχτικό προσωπικό
  Οι υπερβολικές απαιτήσεις που δε μπορούν να υποφέρουν, το στρες και οι πολλές οδηγίες και εντολές που δέχεται αυτή η ομάδα ατόμων είναι και τα αίτια που τους οδηγούν στην κατάθλιψη.

  Εργάτεςτεχνίτες
  Τα άτομα αυτά αμοίβονται λίγο για σκληρή δουλειά σε ακανόνιστα ωράρια κι αυτός είναι και ο λόγος που τους σπρώχνει στην κατάθλιψη.

  Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι
  Άγχος, άγχος και πάλι άγχος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε θέλουν να διαχειρίζονται μόνοι τα οικονομικά τους και να προχωρούν σε επενδύσεις. Γι’ αυτό υπάρχουν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι οποίοι διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό άλλων και απορροφούν το άγχος τους.

  Πωλητές
  Τελευταίοι στη λίστα έρχονται οι πωλητές που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι επιρρεπής στα αρνητικά συναισθήματα. Επιπλέον, το γεγονός ότι δουλεύουν με ποσοστά τους κάνει να αγχώνονται παραπάνω. Τέλος η υποχρεώσή τους να ταξιδεύουν συχνά και να μένουν μακριά από οικογένεια και φίλους είναι άλλος ένας λόγος που τους οδηγεί στην κατάθλιψη.

  Παρόλα αυτά εμείς δε σας προτείνουμε να μην ακολουθείσετε το επάγγελμα των ονείρων σας επειδή βρίσκεται στην παραπάνω λίστα, απλά να είστε προσεκτικοί στις παρενέργειες και να μην μεταφέρετε τα προβλήματα της δουλειάς στην προσωπική σας ζωή.

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles