18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος κατάθλιψης στους χρήστες Snapchat και Facebook

    Το τελευταίο διάστημα αρκετός λόγος γίνεται για την επίδραση που ασκούν τα social media σε νεότερους κυρίως χρήστες, καθώς πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι πλατφόρμες όπως το Instagram μπορεί να λειτουργήσουν «τοξικά» για τους εφήβους. Μια νέα αμερικανική έρευνα έρχεται τώρα στο «φως» συνδέοντας τα social media με την κατάθλιψη. Τη μεγαλύτερη επίπτωση στην ψυχική υγεία των χρηστών φέρονται να έχουν το Snapchat και μετά το Facebook, χωρίς να διευκρινίζεται αν δημιουργούν ή απλώς επαναφέρουν προϋπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα στην επιφάνεια.

    Σημάδια κατάθλιψης για το 9%

     

     

     

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 5.400 ενήλικες με μέση ηλικία 56 ετών. Κανένας από αυτούς δεν είχε διαγνωστεί με κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης. Όμως ένα χρόνο, το 9% είχε εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης.

    Ο κίνδυνος αυξανόταν όσο μεγαλύτερη ήταν η χρήση του Snapchat, του Facebook και του TikTok. Η ηλικία όμως φαίνεται πως έπαιζε κάποιο ρόλο. Ο κίνδυνος αυξανόταν στους χρήστες του TikTok και του Snapchat άνω των 35 ετών, αλλά όχι στους νεότερους. Το αντίστροφο ίσχυε στο Facebook, όπου ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος στους χρήστες κάτω των 35 ετών, αλλά όχι στους μεγαλύτερους.

    Προς το παρόν όμως δε γίνεται σαφές, ούτε από τη νέα έρευνα, κατά πόσο όντως τα ίδια τα social media προκαλούν κατάθλιψη. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου για κατάθλιψη, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη κατάθλιψη, είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα social media πράγματι συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου.

    Διαβάστε επίσης: Εισαγγελική έρευνα εις βάρος του Instagram ξεκινά στις ΗΠΑ (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles