17 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    James Webb: Στη δημοσιότητα η πρώτη πεντακάθαρη φωτογραφία του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου

    Στη δημοσιότητα έδωσε η διαστημική υπηρεσία NASA την πρώτη καθαρή εικόνα του νέου τηλεσκοπίου James Webb, που αποτελεί το πιο εξελιγμένο που έχει σταλεί στο διάστημα μέχρι σήμερα. Το James Webb βρίσκεται ακόμη σε φάση ρυθμίσεων ευθυγράμμισης και δοκιμών των 18 εξαγωνικών τμημάτων του κυρίου κατόπτρου του, συνολικής διαμέτρου 6,5 μέτρων. Η εικόνα δείχνει -με καθαρότητα μεγαλύτερη του αναμενομένου- ένα λαμπρό πορτοκαλί άστρο. Στο φόντο φαίνονται χιλιάδες γαλαξίες, δημιουργώντας αισιοδοξία στην αστρονομική κοινότητα ότι το τηλεσκόπιο έχει πράγματι τη δυνατότητα να κάνει θεαματικές ανακαλύψεις τα επόμενα χρόνια.

    «Η οπτική απόδοση του τηλεσκοπίου είναι τελείως εντυπωσιακή. Δουλεύει πραγματικά τρομερά καλά», ανέφερε, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο υπεύθυνος του James Webb, Λι Φάινμπεργκ. «Όλες οι νύχτες αϋπνίας και οι ανησυχίες που είχα, όλα αυτά βρίσκονται πια πίσω μας», σημείωσε με ανακούφιση ο Ζερμπούχεν.

    Το James Webb, που είναι πολύ ισχυρότερο από το Hubble και αποτελεί το ακριβότερο και ακριβέστερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει ποτέ δημιουργηθεί. Κόστισε 10 δισ. δολάρια και  εκτοξεύθηκε τα Χριστούγεννα του 2021. Αναμένεται να τραβήξει τις πρώτες επιστημονικές εικόνες του φέτος το καλοκαίρι, έχοντας πια ακόμη καλύτερη εστίαση. Η πρώτη δοκιμαστική φωτογραφία του τηλεσκοπίου είχε τραβηχτεί τον Φεβρουάριο, αλλά ακόμη ήταν θολή, επειδή δεν είχαν πραγματοποιηθεί όλες οι ρυθμίσεις.

    Διαβάστε επίσης: Rossgram: Χρυσώνει το…χάπι ο Πούτιν στη νεολαία με πλατφόρμα-υποκατάστατο του Instagram (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles