27.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
More

    Fake update του Google Chrome “ξετινάζει” τραπεζικούς λογαριασμούς

    Πόσους κινδύνους μπορεί να κρύβει ένα update του Google Chrome;

    Παρά το γεγονός ότι οι διαδικτυακές απάτες είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και οι χρήστες έχουν αποκτήσει κάποια αξοικείωση, κάποιες από αυτές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και είναι δύσκολο να ανιχνευτούν.

    Τις τελευταίες μέρες μάλιστα εντοπίστηκε από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας ThreatFabric μια νέα οικογένεια malware για Android που εξαπατά τους χρήστες παριστάνοντας ότι αποτελεί update του Google Chrome. Πριν κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο που ισχυρίζεται ότι παρέχει ενημερώσεις για το Chrome, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ψεύτικος.

    Οι αναλυτές της ThreatFabric βρήκαν το κακόβουλο λογισμικό — το οποίο το ονόμασαν Brokewell — σε μια fake σελίδα browser update που σχεδιάστηκε για να εξαπατήσει τους χρήστες να κατεβάσουν το κακόβουλο malware. Αν η σελίδα καταφέρει να σας εξαπατήσει, θα καταλήξετε να κατεβάσετε ένα πραγματικά επικίνδυνο λογισμικό, που μπορεί να αδειάσει τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Brokewell, εμφανίζοντας μια πλαστή login screen πάνω από ένα πραγματικό πρόγραμμα, κλέβει τα διαπιστευτήρια του χρήστη και τα cookies.

    Το Brokewell χρησιμοποιεί επίσης καταγραφή προσβασιμότητας, η οποία του επιτρέπει να καταγράφει κάθε μοναδικό γεγονός που συμβαίνει στην μολυσμένη συσκευή, από πατήματα έως εισαγωγή κειμένου και άνοιγμα εφαρμογών. Όλα αυτά στέλνονται στο διακομιστή C2, δίνοντας στους χάκερ πρόσβαση σε πληθώρα προσωπικών δεδομένων. Για να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, όταν οι δράστες νιώθουν ικανοποιημένοι με τα προσωπικά δεδομένα και τα διαπιστευτήρια σύνδεσης που έχουν συλλέξει, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις απομακρυσμένες δυνατότητες ελέγχου του λογισμικού για να αναλάβουν τον έλεγχο της συσκευής. Έτσι, έχουν πλήρη έλεγχο επί του τηλεφώνου ή του tablet και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει για να ξεκινήσουν μεταφορές χρημάτων, να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης και άλλα.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles