14.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Οι τεχνολογικές “προβλέψεις” της μαγικής σφαίρας του digitallife.gr (ή αλλιώς Καζαμίας 2014)

    Το 2014 είναι εδώ και οι πρώτες μας τεχνολογικές «ανησυχίες» δίνουν το παρόν. Πώς θα είναι η νέα χρονιά; Πώς θα είναι τα νέα smartphones και τα λοιπά καινοτόμα gadgets που θα γνωρίσουμε και ποιες τεχνολογικές εξελίξεις θα σημαδέψουν το 2014; Η Χριστίνα Κιτσάτη, ο Δημήτρης Σκιάννης και η Νίκη Λυμπέρη, κάθησαν μπροστά από μία μαγική «σφαίρα», που προμηθεύτηκαν από το ebay, και εμπνεύστηκαν τις προβλέψεις τους για κάθε έναν από τους 12 μήνες που θα ακολουθήσουν. Και κάπως έτσι, αυτό που κάποτε θα λέγαμε «Καζαμίας 2014» έρχεται στις οθόνες σας…

    Καζαμίας 2014

    Ιανουάριος

    Η χρονιά αρχίζει με την CES 2014, το μεγαλύτερο τεχνολογικό event στον πλανήτη που πραγματοποιείται στο Las Vegas. Η κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να δώσει το παρόν ώστε να πάρει ιδέες (μεταξύ άλλων και για την υλοποίηση του project για δωρεάν Wi-Fi), έτσι ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει κλασικά το Δημήτρη Αβραμόπουλο, που παίρνει (επιτέλους) τον τίτλο του επίσημου εκπροσώπου της χώρας σε κάθε event στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσεται από κάθε άλλο του καθήκον (τι εννοείτε ευτυχώς;). Τελικά, ο υπουργός μπερδεύεται και, αντί για το Convention Center όπου πραγματοποιείται η CES, πηγαίνει στο Hakkasan Night Club όπου δίνει show ο δημοφιλής DJ Tiesto. Επιστρέφει στην Αθήνα με hangover, μία σφραγίδα στο χέρι από το club, ένα Moto G (που αγόρασε με την ευκαιρία, με αφορμή την άποψη της Νίκης Λυμπέρη που είχε διαβάσει στο digitallife.gr), αλλά χωρίς ιδέες για το Wi-Fi project. Ο Σαμαράς τον απομακρύνει από τη θέση του, το κακό είναι όμως ότι ξαναέχει τα παλιά του καθήκοντα…

    Φεβρουάριος

    Ο μήνας ξεκινάει με τη Samsung να βιάζεται να ανακοινώσει το Galaxy S5, πριν την πρεμιέρα του Mobile World Congress της Βαρκελώνης όπου οι υπόλοιπες εταιρείες θα δείξουν τις «ναυαρχίδες» τους. Και ιδού η νέα συσκευή, στην οποία, επιτέλους, έχουμε «δραματικές» αλλαγές σε σχέση με τους προκατόχους της. Η Samsung ακούει τα σχόλια και το κινητό δεν είναι πλέον πλαστικό, αλλά ολόκληρο από δέρμα (με αφορμή την πλάτη του Note 3). Οι οικολόγοι ξεσηκώνονται, όμως οι Κορεάτες σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται, φυσικά, για γνήσιο δέρμα, αλλά για δερματίνη (λες και δεν τους ξέραμε). Επιπλέον, η εταιρεία δίνει και πάλι έμφαση στις software λειτουργίες, με νέες καινοτομίες που συνοψίζονται στις ακόλουθες: Δωρεάν μαθήματα κορεατικής γλώσσας, special «ear tracking» functions για όσους καταφέρουν να κουνήσουν το λοβό των αυτιών τους μπροστά στη συσκευή, καθώς και νέες φωνητικές εντολές, έτσι κάθε φορά που ο χρήστης λέει στο Galaxy S5 «Fuck Apple», αυτό χορεύει στους ρυθμούς του τελευταίου hit του Κορεάτη rapper Psy.

    rapper psy 02

    Μάρτιος

    Επιτέλους μπαίνει η άνοιξη, ωστόσο στην Ελλάδα δε μας έχουν εγκαταλείψει ακόμη τα κρύα, όπως και η αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα λόγω των τζακιών. Υπάρχουν όμως και τα καλά νέα που προκύπτουν από αυτό, καθώς διάσημοι παραγωγοί αμερικανικών και βρετανικών σειρών επιλέγουν πλέον τη χώρα μας για τα γυρίσματα των νέων επεισοδίων τους, επειδή γλυτώνουν από τα έξοδα των «οπτικών εφέ» τύπου ομίχλης. Ακόμη και οSherlock δε γυρίζεται πλέον στο Λονδίνο και την υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία, αλλά στην «ομιχλώδη» Αθήνα, φέρνοντας μαζί του στους δρόμους της πόλης για τις ανάγκες των γυρισμάτων κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους και λεωφορεία. Ένα πρωί, ωστόσο, δημιουργείται «διπλωματικό επεισόδιο», όταν το συνεργείο βρίσκει τους κόκκινους θαλάμους καλυμμένους από πλεκτά «πουλοβεράκια». Η εξήγηση του δημάρχου μας ότι πρόκειται για τέχνη δε φαίνεται να τους πείθει, οπότε τα μαζεύουν και αποχωρούν για άλλες πολιτείες. Τι είχαμε, τι χάσαμε…

    Απρίλιος

    Το Facebook και η Google συνεχίζουν τις προσπάθειες να αποκτήσουν το Snapchat και ο Mark Zuckerberg, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τον Evan Spiegel να του πουλήσει την εφαρμογή του, προσφέρει 9 δισ. δολάρια, καθημερινά ταπεράκια στο γραφείο του με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό (που ενίοτε έχει σκοτώσει ο ίδιος), καθώς και τη γυναίκα του, Priscilla Chan. Ο Sergey Brin της Google, όμως, απαντά με τη δική του προσφορά. 11 δισ. δολάρια, 1 συλλεκτικό «ακυκλοφόρητο» ζευγάρι Google Glass που δείχνει τον κόσμο… χωρίς ρούχα και καθημερινά ταπεράκια με το «μπιφτέκι του εργαστηρίου». Η προσφορά δείχνει δελεαστική, έστω και αν δε συμπεριλαμβάνεται σε αυτή η Amanda Rosenberg, σύντροφος του συνιδρυτή της Google, έτσι ο Spiegel δέχεται και ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα σήριαλ στο χώρο της τεχνολογίας έχει ευτυχή κατάληξη.

    zuckerberg-brin

    Μάιος

    Η Apple ανακοινώνει αναπάντεχα, χωρίς καμία φήμη ή διαρροή να έχει προηγηθεί, το iPhone 5+1. Η νέα συσκευή αντικαθιστά το 5S αλλά αποτελεί προπομπό του iPhone 6 και διαθέτει ακριβώς ό,τι και ο προκάτοχός του, με την προσθήκη ενός χαρτιού στη συσκευασία. Το χαρτάκι έχει πάνω έναν αριθμό και παραπέμπει στο κοντινότερο κατάστημα διάθεσης iPhone του χρήστη, εξυπηρετώντας ουσιαστικά «νουμεράκι» προτεραιότητας για όταν θα κυκλοφορήσει το iPhone 6. Επιπλέον, ανακοινώνονται 3 νέα χρώματα/σχέδια για το iPhone 5C, το “Steve Jobs black & white”, το “Nyan Cat” και το “Transparency”, με τους χρήστες που αγοράζουν το τελευταίο να μη βρίσκουν εν τέλει τίποτα μέσα στο κουτί της συσκευής! Μετά τη διεθνή κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις χρηστών για το «αόρατο» μοντέλο, ο CEO της Apple, Tim Cook, προβαίνει στην ιστορική δήλωση: «Το κοιτάτε λάθος».

    Ιούνιος

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανακοινώνει νέα, φοροαπαλλακτικά μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις που θα μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα εντός του 2014 και η Google σπεύδει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία, κατασκευάζοντας ένα φουτουριστικό «αρχηγείο» στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού. Η ανάπτυξη επιστρέφει στη χώρα μας και γινόμαστε το επίκεντρο του κόσμου, για ένα μήνα, μέχρι να ψηφιστεί έκτακτη τροπολογία για επιβολή φόρου €1 ανά GB δεδομένων που μεταφέρεται μέσω των servers όλων των επιχειρήσεων που έχουν τις δικές τους μηχανές αναζήτησης στην Ελλάδα, δηλαδή της Google. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες μετά την τροπολογία, αυτόπτες μάρτυρες από Βουλιαγμένη, Άλιμο και Γλυφάδα κοιτούν αποσβολωμένοι το κεντρικό κτίριο της Google (που έχει τη μορφή σφαίρας) να απογειώνεται αργά με τη βοήθεια προωθητήρων και να χάνεται από τον αττικό ουρανό, αφήνοντας πίσω του τα χρώματα της Google. Προσγειώνεται στην Κρήτη, η οποία αυτονομείται και κυριαρχεί στη Μεσόγειο για τις επόμενες δεκαετίες.

    sphere

    Ιούλιος

    Διεξάγεται το Μουντιάλ της Βραζιλίας και η ελληνική αποστολή εξοπλίζεται με νέα smartphones και tablets ελληνικής κατασκευής που βγαίνουν από τις μονάδες της πρώην ΠΥΡ.ΚΑΛ.-EBO, οι οποίες πλέον κατασκευάζουν LCD οθόνες και μικροκυκλώματα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ελπίζει να προσελκύσει επενδυτές, προβάλλοντας τις δυνατότητες της ελληνικής τεχνολογικής βιομηχανίας. Η προσπάθεια αποτυγχάνει οικτρά αφού τα ξυπνητήρια των κινητών λειτουργούν με βάση την ώρα του 14844 και έτσι η ομάδα χάνει το πρώτο παιχνίδι στα χαρτιά λόγω μη προσέλευσης στο γήπεδο, ενώ τα tablets είναι προγραμματισμένα να παίζουν διαρκώς το νέο trailer του Υπουργείου Πολιτισμού που περιλαμβάνει αποσπάσματα από live εμφανίσεις του Παντελίδη και της Πάολα, ντυμένους με αρχαιολληνικούς μανδύες.

    Αύγουστος

    Λαμβάνει “σάρκα και οστά” το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για δωρεάν Wi-Fi για όλους, σε ολόκληρη την επικράτεια. Facebook και Foursquare «κρασάρουν» την πρώτη ημέρα των αδειών από τα εκατομμύρια check-ins σε παραλίες και απομακρυσμένα χωριά, ενώ ΟΤΕ και εναλλακτικοί πάροχοι διαμαρτύρονται καθώς το bandwidth τους δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Ταυτόχρονα, αυξάνονται δραματικά οι παράνομες δραστηριότητες μέσω Διαδικτύου, αφού πλέον οι ένοχοι εντοπίζονται πολύ πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα τη θέσπιση λογαριασμών με unique ID για όλους τους Έλληνες χρήστες του από την κυβέρνηση. Οι εταιρείες online security τρίβουν τα χέρια τους, αφού στα πλέον δημοφιλή passwords των χρηστών περιλαμβάνονται τα “12345678”, “87654321”, “dimitris13”, “giorgos7” και “panagiotis21”.

    router1_751_355

    Σεπτέμβριος

    Το καλοκαιράκι δε λέει να φύγει από την Ελλάδα και οι θερμοκρασίες παραμένουν στους 45 βαθμούς Κελσίου, φαινόμενο που αποδίδεται στην ευρεία χρήση του Wi-Fi του κυρίου Σαμαρά (βλέπε Αύγουστος), αλλά και των «θερμών» επεισοδίων online flirting στο Facebook. Βλέπετε, σε όλη την υπόλοιπη υφήλιο οι χρήστες έχουν εγκαταλείψει το κοινωνικό δίκτυο, καθώς έχει γεμίσει από περιεχόμενο που θέλει να βλέπουμε ο Zuckerberg και οι διαφημιστικές εταιρείες, αλλά οι Έλληνες επιμένουν, ως ο μόνος λαός που παραμένουν χρήστες γιατί ακόμα πιστεύουν πως το κοινωνικό δίκτυο είναι ο μόνος τρόπος να βρουν το ταίρι τους αλλά και να επαναστατήσουν. Έτσι, το Facebook μετονομάζεται αναγκαστικά σε Greekbook και η Sheryl Sandberg μετακομίζει αναγκαστικά στην Αθήνα για να «τρέξει» την επιχείρηση, ξεχνώντας προσωρινά την πολιτική της καριέρα.

    Οκτώβριος

    Ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας των μεγάλων τεχνολογικών αποφάσεων στις επιχειρήσεις. Αλλά και ο μήνας που η Nokia πραγματοποιεί το Nokia World. Για πρώτη φορά μετά την εξαγορά της φινλανδικής εταιρείας από τη Microsoft, το Nokia World πραγματοποιείται σε ένα κατάστημα McDonalds στο Redmond, ιδέα που χρεώνεται στον Stephen Elop που έχει γίνει εν τω μεταξύ CEO της Microsoft και έχει ήδη κατορθώσει να συρρικνώσει την εταιρεία σε μέγεθος περίπτερου. Παρουσιάζει 34 νέα smartphones, όλα Windows Phone 8.1, ενώ ανακοινώνει πως η επόμενη έκδοση Windows Phone θα λανσαριστεί το 2020, ΑΝ έχει επιβιώσει η εταιρεία. Τον ίδιο μήνα, η Apple λανσάρει το νέο νέο νέο νέο iPad Water, το οποίο έχει φανταστικά χαρακτηριστικά: 128bit επεξεργαστή που υποστηρίζει τη δυνατότητα της συσκευής να παραμένει σε λειτουργία κάτω από το νερό και να βγάζει μπουρμπουλήθρες.

    idive-home-620x377

    Νοέμβριος

    Τον προτελευταίο μήνα του χρόνου, η Υπηρεσία Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών (κατά κόσμον, NSA), αποφασίζει να αποκαλύψει την πλήρη λίστα συνεργατών της στις παρακολουθήσεις, σε όλο τον κόσμο και χρήζει τους υπαλλήλους της χρονιάς. Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η υπηρεσία παρακολουθήσεων της Ελληνικής ΕΥΠ, η οποία 1 χρόνο μετά, ακόμα δεν έχει αποκρυπτογραφήσει τις συνομιλίες των στελεχών της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά δεν έχει καμία σημασία εφόσον ο αρχηγός της οργάνωσης έγινε ο νέος Έλληνας Δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός (το Σεπτέμβριο έγινε αυτό, δεν σας το είπαμε, ε;). Η ανακοίνωση αυτής της πρωτιάς ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών στις τάξεις των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, με πρώτο τον Steve Ballmer, συνταξιούχο πια, που δηλώνει την πικρία του, εφόσον η Microsoft για δεκαετίες ολόκληρες συνεργαζόταν στο PRISM με την NSA, με μόνη ελπίδα να πάρει εκείνη τον τίτλο του καλύτερου συνεργάτη. Η Apple δεν προχωρά σε επίσημες δηλώσεις επί του θέματος, αλλά ο Tim Cook φέρεται βαθιά πληγωμένος και φήμες τον θέλουν να συνεργάζεται με τον Jeff Bezos της Amazon για να εξαπολύσει επίθεση με drones κατά του κτιρίου της ΕΥΠ στην Κατεχάκη. Η απορία όλων, πώς κατάφερε η ΕΥΠ να πραγματοποιεί παρακολουθήσεις ενώ τα στελέχη της δεν έχουν καμία κατάρτιση στα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα παραμένει αναπάντητη, αλλά εν τέλει αποδίδεται στο Ελληνικό DNA.

    ΘΟΥ-ΒΟΥ-ΕΥΠ

    Δεκέμβριος

    Ο τελευταίος μήνας του χρόνου χαρακτηρίζεται από ένα και μόνο γεγονός: την καταστροφή των Χριστουγέννων από την Amazon. Ενώ οι πολίτες όλης της υφηλίου έχουν πραγματοποιήσει τις αγορές τους από τα Amazon όλης της γης, η παράδοση των Χριστουγεννιάτικών δώρων με τα drones, αποδεικνύεται μία τεράστια αποτυχία. Οι χειριστές τους, Αμερικανοί, με γνωστή αδυναμία στη γεωγραφία, μπερδεύουν τις χώρες του κόσμου και στέλνουν τα δώρα στις Μουσουλμανικές χώρες, ενώ επαναπρογραμματίζουν τα drones που χρησιμοποιεί ο Αμερικανικός στρατός για να σκορπά «ειρήνη» με βόμβες οι οποίες καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού Κόσμου. Ο πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει απλά «Oops!» και τότε έρχεται η μεγάλη στιγμή της Google: αποδεικνύεται πως ο αφανισμός του δυτικού κόσμου ήταν βάσει σχεδίου και, η Google, εγκαθιστά σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα ρομπότ που έφτιαχναν πυρετωδώς οι εταιρείες ρομποτικής που είχε εξαγοράσει το 2013. Πλέον, όλοι είναι χαρούμενοι καθώς τα ρομπότ της Google, δε φέρνουν αντιρρήσεις, δε διαμαρτύρονται για την ανεργία και τα επιτόκια των τραπεζών και δεν τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιο λειτουργικό για smartphones και tablets, είναι καλύτερο.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles