25 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
More

    “Ψαλίδι” κατά €16,8 εκ. στις τρέχουσες δαπάνες της Cyta

    Ψαλίδι κατά €16,8 εκ. στις τρέχουσες δαπάνες της Cyta επιδιώκει ο ΔΗΣΥ, με πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του κόμματος Μάριος Μαυρίδης σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του οργανισμού κάτι το οποίο θα συνεπάγεται και με μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης νόμου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών ο Ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta, σημείωσε ότι η Αρχή θα καταβάλει προσπάθειες να μειωθούν οι ανελαστικές δαπάνες κατά €10 εκ., επισημαίνοντας ότι θα είναι δύσκολο για τη Cyta η συνολική μείωση €16,8 εκ.

    Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι από €168 εκ. των τρεχουσών δαπανών ζητείται η μείωση τους κατά 10%, επισημαίνοντας ότι η Cyta λειτουργεί σε περιβάλλον δεσπόζουσας θέσης και ο Ρυθμιστής δεν της επιτρέπει να επιβάλλει τις τιμές που επιθυμεί, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν την υπηρεσία πιο ακριβά και οι ανταγωνιστές του οργανισμού να έχουν πολύ περισσότερα έσοδα από τη Cyta.

    «Μας αναγκάζει» είπε «να υποβάλλουμε πρόταση για μείωση των εξόδων της Cyta με στόχο τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές».

    Ο κ. Μαυρίδης, εισηγήθηκε την ένταξη των εργαζομένων των ημικρατικών οργανισμών στο σχέδιο υγείας της δημόσιας υπηρεσίας, επισημαίνοντας ότι είναι άδικο μια μερίδα εργαζομένων να έχει ιδιωτική ασφάλιση. Καταλήγοντας, διερωτήθηκε κατά πόσο είναι ανελαστικές δαπάνες το ταμείο Ευημερίας των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως «το 50% του πληθυσμού της Κύπρου δεν θα πάει φέτος διακοπές όμως οι πολίτες πληρώνουν για να πάνε διακοπές οι εργαζόμενοι της Cyta».

    Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta Άριστος Ριρής, σημείωσε ότι οι αποκοπές στις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων καταλήγουν στα κρατικά ταμεία, επισημαίνοντας ότι η μείωση του κόστους του οργανισμού θα επέλθει με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με τον κ. Ριρή, με το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων και το κόστος λειτουργίας της Cyta, υπογραμμίζοντας ότι από τα €168 εκ. ο οργανισμός από μόνος του θα λάβει μέτρα για μείωση των δαπανών κατά €10 εκ. παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ζήτησε εξηγήσεις από την ηγεσία της Cyta κατά πόσο παρέχει δωρεάν τηλέφωνα στους εργαζόμενους, με τον ανώτατο διευθυντή του οργανισμού να σημειώνει ότι σχεδόν όλοι εργαζόμενοι λαμβάνουν επίδομα τηλεφώνου. Επισήμανε, ταυτόχρονα ότι οι πλείστοι λαμβάνουν επίδομα €10 – €15 το μήνα.

    Επίσης δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει κατάλογο με τον αριθμό των υπαλλήλων που κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος και το κόστος που έχει για τον οργανισμό.

    €773 χιλ. πρόστιμο στη Cyta

    Η επιτροπή εξέτασε και αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €773 χιλ. για πληρωμή διοικητικού προστίμου προς την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης που αφορά στην υπηρεσία Cytavision.

    Η Cyta δεν συμμορφώθηκε με τις πρόνοιες του νόμου για τη ψηφιακή τηλεόραση και κατείχε 100% των μετοχών.

    Ο πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Ανδρέας Πετρίδης, ανέφερε ότι δόθηκαν προειδοποιήσεις στη Cyta, για μη συμμόρφωση της με το νόμο, τονίζοντας ότι μετά την επιβολή προστίμου κινητοποιήθηκε η Cyta.

    Ο διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Νεόφυτος Επαμεινώνδας, σημείωσε ότι το πρόστιμο αφορά τα κανάλια της Cytavision στην οποία η Cyta εμφανίζεται ως καναλάρχης, επισημαίνοντας ότι η αρχή κατέχει 100% των μετοχών της Cytavision.

    Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Cyta δεν καταβάλει το πρόστιμο η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης θα κινήσει αγωγή στη Cyta και θα κληθεί να πληρώσει και πρόστιμο.

    Πηγή: Stockwatch

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles