18.1 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
More

    Η Google απειλείται με πρόστιμο έως και 7 δισ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά του Android!

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει εκ νέου τη Google στο στόχαστρο με την αμερικανική εταιρεία να αντιμετωπίζει πρόστιμο που μπορεί να φτάσει έως και τα… 7 δισ. ευρώ!

    Google-EU-2

    Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι, σύμφωνα με την προκαταρκτική της άποψη, η Google φέρεται να έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, αξιοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση του λειτουργικού της για smartphone, του Android, για να προωθεί άλλες υπηρεσίες της.

    Το Android διαθέτει τεράστιο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη, με τις συσκευές που το υποστηρίζουν να διαθέτουν προεγκατεστημένο το κατάστημα εφαρμογών Google Play Store που επιτρέπει το download των apps. Ωστόσο όπως σημειώνει η Κομισιόν, φαίνεται ότι η Google ασκούσε πιέσεις στους κατασκευαστές των συσκευών που ενσωμάτωναν το Google Play Storeνα έχουν προεγκατεστημένες μαζί και άλλες εφαρμογές της, όπως ο browser Chrome, το Google search, το Hangouts κ.ά.

    Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις από την ΕΕ ότι η Google απέτρεπε τους κατασκευαστές από τη χρήση custom OS που βασίζεται στο Android αλλά δεν έχει την έγκριση της αμερικανικής εταιρείας. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το Android είναι ένα open source λογισμικό, εκδόσεις βασισμένες σ’ αυτό υπάρχουν ελάχιστες στην αγορά και κυρίως από άγνωστους κατασκευαστές.

    Τέλος, οι κατηγορίες προς την Google σημειώνουν ότι η εταιρεία έδινε οικονομικά κίνητρα σε κατασκευαστές αλλά και παρόχους δικτύων κινητής ώστε να έχουν το Google search εγκατεστημένο στις συσκευές τους.

    google-commission-européenne

    Η Google έχει προθεσμία 12 εβδομάδων ώστε να απαντήσει στις κατηγορίες, και, εφόσον κριθεί ένοχη, το πρόστιμο που θα της επιβληθεί μπορεί να φτάσει έως και το 10% των ετήσιων εσόδων της παγκοσμίως, δηλαδή έως και τα 7 δισ. ευρώ!

    Όπως σχολιάζει πάντως ο αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της Google, Kent Walker: “Το Android έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός αξιόλογου -και το πιο σημαντικό βιώσιμου- οικοσυστήματος, βασισμένο σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και σε ανοιχτή καινοτομία. Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναδείξουμε πώς το Android υποστηρίζει τον ανταγωνισμό και δίνει επιλογές στους καταναλωτές”.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles