20.7 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
More

    Για πρώτη φορά επιστήμονες μελετούν μία εντυπωσιακή, πραγματική σφαιρική αστραπή

    Τι απίθανη που είναι η φύση… Ένα από τα πολύ συναρπαστικά φαινόμενα που μπορεί να παρατηρήσεις κανείς, κατά την διάρκεια μίας ηλεκτρικής καταιγίδας, είναι η δημιουργία μίας φωτεινής σφαίρας που αιωρείται στον ουρανό. Γνωστή ως σφαιρική αστραπή ή St Elmo’s Fire (ωραία ταινία btw με ωραίο soundtrack), αποτέλεσε μύθο για τους επιστήμονες και έχει ήδη αναπαραχθεί σε εργαστήριο (Ο Nikola Tesla φέρεται να είναι μεγάλος fan). Να όμως που έχουν την ευκαιρία να την παρατηρήσουν για πρώτη φορά, στην πραγματική της συμπεριφορά σε πραγματικές συνθήκες.

    ball_lighning

    Επιστήμονες στην περιφέρεια Qinghai στην Κίνα, το 2012, μελετούσαν μία καταιγίδα, χρησιμοποιώντας βιντεοκάμερες και φασματογράφο, μία συσκευή που καταγράφει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, πράγμα που βοηθά στον εντοπισμό στοιχείων. Τα gadget αυτά, κατέγραψαν μία αστραπή που έπληξε το έδαφος και μετά, μία λαμπερή σφαίρα διαμέτρου 5 μέτρων περίπου (!), ανηφόρισε στον ορίζοντα, ταξίδεψε περίπου 15 μέτρα και εξαφανίστηκε μετά από 1,6 δευτερόλεπτα!

    Έκπληκτοι από το γεγονός, οι ερευνητές πήραν τον εξοπλισμό τους και επέστρεψαν στο εργαστήριο, για να διαπιστώσουν πως τα στοιχεία της λαμπερής αυτής σφαίρας, ήταν ίδια με αυτά του εδάφους: πυρίτιο, σίδηρος και ασβέστιο. Τα αποτελέσματα της μελέτης των στοιχείων της σφαιρικής αστραπής, δημοσιεύτηκαν στο Physical Review Letters.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών των Κινέζων επιστημόνων, επιβεβαιώνουν την θεωρία που διατύπωσε το 1999 ένας χημικός από το Πανεπιστήμιο Canterbury στη Νέα Ζηλανδία, ο John Abrahamson: ότι όταν μία αστραπή χτυπά στο έδαφος, αμέσως αποθηκεύει ενέργεια σε νανοσωματίδια πυριτίου μέσα στο χώμα. Η δύναμη της πρόσκρουσης τότε εκτοξεύει αυτά τα σωματίδια στον αέρα, όπου οξειδώνονται και εκλύουν αυτή την ενέργεια ως θερμότητα και φως.

    Το μυθικό φαινόμενο της σφαιρικής αστραπής, υπάρχει σε πολλές ιστορικές αναφορές. Μπορείτε να διαβάσετε γι αυτό σε σχετικό λήμμα της Wikipedia, εδώ. Και αμέσως παρακάτω, δείτε το βίντεο που κατέγραψαν οι Κινέζοι επιστήμονες. Δεν θα δείτε τίποτε εντυπωσιακό, καθώς οι επιστήμονες παρατήρησαν το φαινόμενο από απόσταση ενός χιλιομέτρου, αλλά και πάλι. Μπορείτε να αναφωνήσετε κι εσείς ότι «Υπάρχει!».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles