25 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
More

    Το ΔΝΤ ετοιμάζει παγκόσμια πλατφόρμα ψηφιακών νομισμάτων

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εργάζεται γύρω από την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CDBC), ώστε να επιτρέψει τις συναλλαγές μεταξύ χωρών, όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.

    «Τα CBDC δεν πρέπει να αποτελούν κατακερματισμένες εθνικές προτάσεις. Για να έχουμε πιο αποτελεσματικές και δικαιότερες συναλλαγές χρειαζόμαστε συστήματα που συνδέουν χώρες: χρειαζόμαστε διαλειτουργικότητα», είπε η Georgieva σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ραμπάτ του Μαρόκου, στο οποίο συμμετείχαν κεντρικές τράπεζες. «Για αυτόν τον λόγο, στο ΔΝΤ εργαζόμαστε πάνω στην ιδέα μιας παγκόσμιας πλατφόρμας CBDC».

    Το ΔΝΤ θέλει οι κεντρικές τράπεζες να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ψηφιακά νομίσματα, που θα επιτρέψει την παγκόσμια διαλειτουργικότητα. Η αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας γύρω από μια κοινή πλατφόρμα, θα δημιουργήσει ένα κενό που πιθανότατα θα καλυφθεί από τα κρυπτονομίσματα, τόνισε η ίδια.

    Τα CBDC είναι ψηφιακά νομίσματα που ελέγχονται από την εκάστοτε κεντρική τράπεζα, ενώ τα κρυπτονομίσματα είναι σχεδόν πάντα αποκεντρωμένα. Ήδη, 114 κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε κάποιο στάδιο διερεύνησης της ανάπτυξης ενός CBDC, «με περίπου 10 να έχουν ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού», όπως τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Εάν οι χώρες αναπτύσσουν CDBC μόνο για εγχώρια υλοποίηση, υποχρησιμοποιούμε τις δυνατότητες τους».

    Τα CBDC θα μπορούσαν, επίσης, να βοηθήσουν στην προώθηση της χρηματοοικονομικής ένταξης και να κάνουν τα εμβάσματα φθηνότερα, σύμφωνα με την Georgieva, με την ίδια να σημειώνει ότι το μέσο κόστος της μεταφοράς χρημάτων ανέρχεται σε 6,3%, σε 44 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

    Η Georgieva τόνισε ότι τα CBDC θα πρέπει να υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία και πρόσθεσε ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια επενδυτική ευκαιρία όταν υποστηρίζονται από τέτοια. Σε διαφορετική περίπτωση, αποτελούν απλώς μια «κερδοσκοπική επένδυση.

    Διαβάστε επίσης: Νέοι κανόνες για τα κινητά – Στόχος η προώθηση ενεργειακά αποδοτικών, ανθεκτικών και εύκολα επισκευάσιμων συσκευών

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles