20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Με ένα 3D printer φτιάχνετε πολλά cool πράγματα!

    09-20-2012form-1-on-desk00-1348689824

    Η τεχνολογία του 3D printing γνωρίζει σημαντικό πρόοδο τα τελευταία χρόνια και τείνει να γίνει σχεδόν mainstream, αφού πλέον το ευρύ κοινό τη γνωρίζει και έχει αρχίσει να τη χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο. Τα φθηνά μοντέλα βρίσκονται σε σχετικά προτιμές τιμές, από λίγες εκατοντάδες μέχρι 1.500-2000 € και αν σας φαίνονται μεγάλα αυτά τα ποσά, σκεφθείτε απλά τι μπορεί να κάνει ένα τέτοιο μηχάνημα!

    Ουσιαστικά ένας 3D εκτυπωτής δεν διαθέτει «μελάνια» αλλά, ανάλογα με τη χρήση του, τροφοδοτείται από το χρήστη με κάποιο συνθετικό υλικό που έπειτα αξιοποιεί για να κατασκευάσει αντικείμενα, με βάση το ψηφιακό σχέδιό τους. Μπορείτε να σκανάρετε ένα αντικείμενο (σε 3 διαστάσεις πάντα) ή να δημιουργήσετε ένα από τη μηδέν σε προγράμματα CAD και έπειτα το 3D printer αναλαμβάνει να δώσει «σάρκα και οστά» σε αυτό το σχέδιο, το οποίο μάλιστα δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι κάτι το στατικό και μονοκόμματο, αλλά μπορεί να αποτελείται από πολλά, ακόμα και κινούμενα, μέρη! Για να πάρετε μια ιδέα, δείτε τι μπορείτε να φτιάξετε με ένα 3D printer για το iPhone σας…

    3dp_2415448b

    airbike-03092011

    Και όμως, γυρίζει! Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει με δραστικό τρόπο την καθημερινή μας ζωή και κυρίως, τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τα υλικά αγαθά. Γιατί απλώς φανταστείτε να μη χρειάζεται να «αγοράσετε» κάτι από το κατάστημα, αλλά απλώς να αποκτήσετε τα δικαιώματα του σχεδίου του, να το κατεβάσετε και να το εκτυπώσετε στο σπίτι σας! Σούπερ-ουάου (που θα έλεγε και ο ξεχασμένος στα 90s Κηπουρόπουλος)…Για τους fans του Star Wars, ο master Yoda.

    new-balance-3-d-printed-shoes-1

    ODD's Atom 3D printed guitar

    Κάπου όμως σίγουρα θα αρχίσει να ξεφεύγει η κατάσταση και φυσικά θα χρειαστούν μέτρα, κανόνες αν θέλετε που θα αποκλείουν τη χρήση του 3D printing με κακόβουλο τρόπο…γιατί στη θέση της θήκης του iPhone ή του Yoda, μπορεί να είναι ένα πραγματικό όπλο!

    Για το λόγο αυτό, επείγει προσοχή. Επιλέγουμε, ωστόσο, να επικεντρωθούμε στα υπόλοιπα, «καλής χρήσης» αντικείμενα που μπορεί να φτιάξει κανείς με ένα 3D εκτυπωτή, αντικείμενα που χρησιμοποιούμε κάθε στιγμή και που με την τεχνολογία αυτή το κόστος κατασκευής τους μπορεί να μειωθεί ακόμα και πάνω από 50%! Μέχρι και προωθητή για πυραύλους της NASA κατάφερουν να φτιάξουν πρόσφατα ερευνητές από τις ΗΠΑ, σε 4 μήνες αντί για 12 και με το 30% του κόστους!

    dsc_3074_1

    Από την άλλη πλευρά, το 3D printing μπορεί, όχι απλώς να δημιουργεί καθημερινά, τυπικά αντικείμενα, αλλά ακόμη και να προσφέρει μια νέα ζωή στους ανθρώπους με τη δημιουργία προσθετικών μελών. Μέχρι και εσωτερικά όργανα μπορούν να κατασκευαστούν, με ανθρώπινο ιστό, τα οποία θα μεταμοσχεύονται στον ασθενή! Αν αμέσως σκεφθήκατε «αιώνια ζωή» ή «αθανασία», ίσως δεν πέφτετε πολύ έξω…

    sheriff1

    Σίγουρα περιμένουμε πολλά από το 3D printing, μια τεχνολογία που θα σημαδέψει με το δικό της τρόπο τις ερχόμενες δεκαετίες, αν και εφ’όσον χρησιμοποιηθεί σωστά. Fingers crossed…

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles