15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Η ακριβής πρόβλεψη για την πτώση του διαστημικού σταθμού “Τιανγκόνγκ-1”

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έδωσε στη δημοσιότητα νέα ακριβέστερη πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ-1” θα πέσει στη Γη μεταξύ 30 Μαρτίου και 6 Απριλίου.

    tiangkongk

    Για μία ακόμη φορά τονίζεται το ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί το πού ακριβώς θα πέσει ο μήκους 10,4 μέτρων και βάρους 8,5 τόνων σταθμός. Ωστόσο, στη ζώνη της πτώσης, η οποία εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

    Η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα του σταθμού θα λάβει χώρα οπουδήποτε σε γεωγραφικό πλάτος ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια (περιοχή που περιλαμβάνει και την Ελλάδα). “Σε καμία περίπτωση δε θα είναι δυνατό να υπάρξει ακριβής εκτίμηση από την ESA για τον χρόνο και την τοποθεσία”, επαναλαμβάνεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Το μεγαλύτερο μέρος του σταθμού εκτιμάται ότι θα καεί, καθώς θα διασχίζει τη γήινη ατμόσφαιρα, θεωρείται όμως πιθανό ότι ορισμένα κομμάτια του θα πέσουν στην επιφάνεια της Γης και θα διασπαρούν σε μια μεγάλη έκταση, σε αποστάσεις έως 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

    Σύμφωνα με την ESA, η πιθανότητα κάποιο κομμάτι να πέσει στο κεφάλι κάποιου ανθρώπου είναι δέκα εκατομμύρια φορές μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί κανείς από κεραυνό μέσα σε ένα έτος ή μικρότερη από την πιθανότητα να χτυπηθεί από κεραυνό δύο φορές μέσα στο ίδιο έτος. Στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα καμία πτώση διαστημικού “σκουπιδιού” πάνω σε άνθρωπο.

    Τον Μάρτιο του 2016 έγινε γνωστό ότι ο σταθμός σταμάτησε να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στις εντολές του κινεζικού κέντρου ελέγχου, με συνέπεια να είναι πια σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος.

    Ο «Τιανγκόνγκ-1» υπήρξε το πρώτο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2011 για να βοηθήσει τη χώρα, που έχει μεγάλες διαστημικές φιλοδοξίες, να αποκτήσει τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κατασκευάσει και να θέσει σε τροχιά ένα μεγαλύτερο επανδρωμένο σταθμό, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020.

    Στη διάρκεια της ζωής του τον «Τιανγκόνγκ-1» είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: η πρώτη το 2011 ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou και ακολούθησαν άλλες δύο το 2012 και 2013, τα επανδρωμένα σκάφη Shenzhou 9 και 10 αντίστοιχα.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles