15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διάσπασης της Google

    Ενέκρινε τελικά σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το μη δεσμευτικό ψήφισμα που είχε διαρρεύσει την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο καλείται η Google να “αποδεσμεύσει τη μηχανή αναζήτησής της από άλλες εμπορικές υπηρεσίες της”.

    google

    Η πρόταση συμπεριλαμβάνει την αμφιλεγόμενη διάταξη για το διαχωρισμό της Google χωρίς πάντως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει την εξουσία να υποχρεώσει την εταιρεία σε μία τέτοια κίνηση. Στην ουσία, πρόκειται για ένα “μέτρο πίεσης” προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα μέλη της EE προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο να αντιμετωπιστεί το μονοπώλιο της Google στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και ενδεχόμενες διακρίσεις στη μηχανή αναζήτησής της εις βάρος ανταγωνιστών.

    Το ψήφισμα με σκληρή γλώσσα περιγράφει τις μηχανές αναζήτησης ως “φύλακες” με ιδιαίτερη σημασία, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να επιβάλλει τους κανόνες ανταγωνισμού της”. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη το ποσοστό χρήσης της μηχανής αναζήτησης Google φτάνει στο 90%, έναντι 70% στις ΗΠΑ.

    Η αμερικανική εταιρεία δεν έχει αντιδράσει επίσημα, στελέχη της ωστόσο φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ενοχλημένα από τις εξελίξεις και τον τρόπο που αυτές αντανακλούν το γεγονός ότι πολιτικοί κυρίως από τη Γερμανία και εταιρείες στη χώρα έχουν στραφεί, εναντίον της, αποτελώντας κάποιους από τους σημαντικότερους επικριτές της.΄

    Κι ενώ ο αμερικανικός κολοσσός έχει αποτελέσει στόχο ρυθμιστικών αρχών και πολιτικών στην Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια, φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει τώρα την Google να προχωρήσει και σε παγκόσμια εφαρμογή του δικαιώματος στη λήθη που επιτρέπει σε χρήστες να ζητήσουν την εξαίρεση αποτελεσμάτων που τους αφορούν από τη μηχανή αναζήτησης της Google. Ένας μικρός “πόλεμος” της Ευρώπης στην Google και αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles