16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Microsoft: Θα φέρει τα Windows desktop apps και σε mobile ARM processors

    Πριν από τέσσερα χρόνια, η Microsoft θέλησε να εγκαταλείψει τα “παραδοσιακά” desktop apps και να εστιάσει σε εφαρμογές οι οποίες θα είχαν περισσότερες δυνατότητες αφής και οι οποίες θα προορίζονταν για tablets με ARM επεξεργαστές. Η προσπάθεια αυτή έγινε με τη διάθεση των Windows RT τα οποία έκαναν το επίσημο ντεμπούτο τους παράλληλα με το Surface RT tablet της ίδιας της εταιρείας. Στη συνέχεια, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αποτυχημένο πείραμα, καθώς έκανε το λάθος να παρέχει στους χρήστες κάτι που έμοιαζε με Windows αλλά δε λειτουργούσε σαν τα Windows.

    Τα Windows RT δεν μπορούσαν να τρέξουν τις συνήθεις εφαρμογές που προορίζονταν για επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είχαν όμως μια λειτουργία desktop για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνταν πιο συχνά και υπήρχαν στα Windows για περισσότερα από 25 χρόνια.

    Η Microsoft φαίνεται τώρα αποφασισμένη να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υποστήριξης των ARM επεξεργαστών. Έτσι, ξεκινώντας από την επόμενη χρονιά, τα Windows 10 θα μπορούν να υποστηρίζουν (μέσω emulation) παραδοσιακές desktop apps, επιτρέποντας στους κατασκευαστές συσκευών να αναπτύξουν laptops, tablets αλλά και τηλέφωνα που να υποστηρίζουν τις εκατομμύρια υπάρχουσες εφαρμογές στον κόσμο των Windows.

    arm-chips

    Η δυνατότητα χρήσης των Windows 10 και σε ARM επεξεργαστές γίνεται εφικτή χάρη στη συνεργασία με την Qualcomm. Αρχικά, η Microsoft θα παρέχει υποστήριξη για τον Snapdragon 835 και τα laptops φαίνεται ότι θα είναι οι πρώτες συσκευές που θα δούμε στην αγορά την επόμενη χρονιά. Η υποστήριξη ARM επεξεργαστών από τα Windows 10 θα γίνει εφικτή με την ανάπτυξη ενός emulator που θα υπάρχει μέσα στο λειτουργικό. Οι συσκευές θα μπορούν να τρέξουν εφαρμογές αρχιτεκτονικής x86 win32, όπως ο Chrome η το Photoshop, όχι όμως και εκδόσεις αρχιτεκτονικής x64. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς πολλές εφαρμογές δεν έχουν γραφεί για x64 instructions, ενώ εκείνες που έχουν γραφεί έχουν παράλληλα εκδόσεις αρχιτεκτονικής x86.

    Η Microsoft από τη μεριά της δεν αναφέρει πώς θα λειτουργήσει επακριβώς το σύστημα του emulator, διαβεβαιώνει όμως ότι οι developers δε θα χρειάζεται να κάνουν κάποιες πολύπλοκες ενέργειες από τη μεριά τους για να είναι συμβατές οι εφαρμογές με ARM chips.

    surface_rt_microsoft_3

    Σε αντίθεση με τα Windows RT, τα Windows 10 σε ARM επεξεργαστές θα προσφέρουν περίπου την ίδια εμπειρία με την κανονική έκδοση των Windows σε οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παράλληλα θα υπάρχουν πρόσθετα οφέλη, με τα laptops που θα κυκλοφορήσουν την επόμενη χρονιά να χαρακτηρίζονται από αυξημένη διάρκεια μπαταρίας χάρη στο Snapdragon 835 SoC που θα διαθέτουν, κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής σε laptops με chips της Intel. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να σημαίνει ότι τα smartphones θα τρέχουν πλέον και desktop apps, τονίζοντας ακόμη περισσότερο τη δύναμη του Continuum concept.

    Όσον αφορά το πότε θα δούμε αυτή τη νέα πρωτοβουλία; Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υποστήριξη δε θα προλάβει να καταφθάσει στο Creators Update των Windows 10 που είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάρτιο. Επομένως, δε θα δούμε σύντομα συσκευές βασισμένες σε ARM επεξεργαστές που να τρέχουν Windows. Η εταιρεία τονίζει πως εστιάζει αρχικά στα laptops, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί και με τα smartphones.

    https://www.youtube.com/watch?v=A_GlGglbu1U

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles