15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ερευνητές κατασκευάζουν μπαταρίες με τρεις φορές μεγαλύτερη απόδοση χρησιμοποιώντας άμμο!

    “Ταπεινά” υλικά, μεγάλη αποδοτικότητα… Την άμμο φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν ως πρώτη ύλη επιστήμονες, δημιουργώντας έναν εναλλακτικό τύπο μπαταριών λιθίου με τρεις φορές καλύτερη απόδοση απ’ ό,τι τα σημερινά μοντέλα!

    sand-li-ion-batteries

    Ο τύπος των μπαταριών παραμένει… ιόντων λιθίου, ωστόσο η διαφορά είναι ότι στις ανόδους τους χρησιμοποιούν… άμμο αντί για γραφίτη. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να παρουσιάζουν τρεις φορές καλύτερες επιδόσεις, αλλά, επιπλέον, να διαθέτουν χαμηλό κόστος και να είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

    Πώς, όμως, κατασκευάστηκαν ακριβώς οι νέες άκρως υποσχόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου; Όπως διαβάζουμε, οι ερευνητές από το University of California Riverside επικεντρώθηκαν αρχικά στην παραγωγή νανοπυριτίου, το οποίο όμως είναι δύσκολο να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Η λύση βρέθηκε στη χρήση… άμμου, αφού βέβαια αυτή καθαρίστηκε, πήρε τη μορφή σκόνης και αναμείχθηκε με αλάτι και μαγνήσιο. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια υψηλών θερμοκρασιών, απομακρύνθηκε από αυτήν το οξυγόνο, με το αποτέλεσμα που προέκυψε να είναι καθαρό πυρίτιο το οποίο αξιοποιήθηκε στις ανόδους των νέων μπαταριών. Πρόκειται για ένα υλικό πορώδες και τρισδιάστατο που συντελεί στην υψηλή απόδοση και, πιθανότατα, την αντίστοιχα ικανοποιητική διάρκεια ζωής των μπαταριών.

    Fig1-e1

    Άκρως υποσχόμενη και οικονομική η χρήση της άμμου, ωστόσο, στην περίπτωση των μπαταριών, συχνά ακούμε για νέες βελτιωμένες προτάσεις, σπάνια όμως τις βλέπουμε στην αγορά. Ελπίζουμε, λοιπόν, όχι μόνο να διαβάζουμε νέα σαν αυτό, αλλά να δούμε προϊόντα που θα εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα των νέων άκρως αποδοτικών μπαταριών αυτού του τύπου στα καταστήματα σύντομα.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles