21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    28 Ιανουαρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

    security lock digital

    Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου, ύστερα από πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης που την καθιέρωσε από το 2006, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το θεμελιώδες δικαίωμα της προάσπισης της ιδιωτικής ζωής, ειδικότερα στις μέρες μας όπου σε κάθε βήμα μας στο διαδίκτυο προσφέρουμε απλόχερα απεριόριστες προσωπικές πληροφορίες.

    Σημειώνεται ότι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θεωρούνται όλες οι πληροφορίες που περιγράφουν ένα άτομο, όπως Όνομα, ηλικία κλπ, αλλά και η διεύθυνση κατοικίας, το επάγγελμα, η οικογενειακή κατάσταση, η εργασία, η εκπαίδευση, τα φυσικά χαρακτηριστικά, ακόμη και οι πληροφορίες που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του κάθε ατόμου. Για την προφύλαξη σας παραθέτουμε πιο κάτω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν:

    Χρήσιμες συμβουλές για να προφυλαχθείτε
    Όταν κάποιος σας ζητάει τα στοιχεία σας / Ρωτήστε τον γιατί; Τον εμπιστεύεστε; Έχει σκοπό να τα χρησιμοποιήσει; Θα τα αποστείλει σε άλλους;

    Εισερχόμενα μηνύματα / Εάν λάβετε ηλεκτρονική αλληλογραφία ή μηνύματά στο κινητό, στο Facebook ή σε άλλο μέσω κοινωνικής δικτύωσης και σας ζητούν πληροφορίες, αγνοήστε τα, μην απαντήσετε, εάν δεν είστε σίγουροι ότι ξέρετε τον αποστολέα.

    Προσοχή στους όρους / Να τους διαβάζετε προσεκτικά, κυρίως τα «μικρά γράμματα», εκεί μπορεί να γράφουν τους όρους για χρησιμοποίηση των δεδομένων σας, για παράδειγμα για διαφημιστικούς σκοπούς. Να θυμάστε, ότι πάντα πρέπει να δίνετε τη συγκατάθεσή σας.

    Πλοήγηση σε ιστοσελίδες / Μάθετε πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα σας π.χ. αν εγκαθιστούν αρχεία cookies και αν προωθούν τις πληροφορίες σας. Αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια μιας ιστοσελίδας τότε δοκιμάστε μια άλλη.

    Κωδικοί σε ΜΚΔ / Χρησιμοποιήστε διαφορετικά συνθηματικά στους λογαριασμούς σας στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram, email κ.α). Επιλέξτε κωδικούς που είναι πολύ δύσκολο για τους άλλους να μαντέψουν.

    Αποσύνδεση από ιστοσελίδες / Να θυμάστε να αποσυνδέσετε από ιστοσελίδες στις οποίες έχετε εισέλθει με τη χρήση κωδικών, κυρίως όταν κάνετε αγορές από το διαδίκτυο.

    Ασφάλεια υπολογιστών / Χρησιμοποιήστε προγράμματα  ασφαλείας (Firewall) και Antivirus) για προστασία του υπολογιστή σας.

    Ανάρτηση φωτογραφιών / Πολλοί, αναρτούν ανεξέλεγκτα φωτογραφίες και τις κοινοποιούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Και όμως με την ανάρτηση μιας φωτογραφίας, μπορεί να οδηγήσει κάποιον, όχι μόνο στην αποκάλυψη των προσωπικών μας δεδομένων, αλλά ακόμη και έξω από την πόρτα του σπιτιού μας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles