16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Εξαρθρώθηκε σπείρα χάκερ που αποσπούσε χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών

    hacker-cliche

    Σπείρα οργανωμένου ψηφιακού εγκλήματος, αποτελούμενη από Ρουμάνους και Ιταλους χάκερ, που χρησιμοποιούσαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing e-mails), που υποδύονταν τις φορολογικές Αρχές, ώστε να αποσπούν προσωπικά ψηφιακά δεδομένα των χρηστών, εξαρθρώθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Ε.Ε.

    Η λεία των ψηφιακών εγκληματιών ξεπερνά το €1 εκατ., ενώ θύματα τους έπεσαν εκατοντάδες πελάτες δύο μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Για την υπόθεση του τραπεζικού phishing συνελήφθησαν εννέα άτομα στη Ρουμανία και 11 στην Ιταλία, μετά από έρευνα που διενήργησαν η Διεύθυνση Διερεύνησης κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας της Ρουμανίας, οι εθνικές αστυνομικές Αρχές της Ρουμανίας και της Ιταλίας και η Εισαγγελία του Μιλάνου.

    Η έρευνα, που ξεκίνησε από το 2016, αποκάλυψε πώς οι εγκληματίες χρησιμοποιούσαν τα κλεμμένα ηλεκτρονικά τραπεζικά στοιχεία για να μεταφέρουν κρυφά χρήματα από τους λογαριασμούς των θυμάτων σε δικούς τους λογαριασμούς. Εν συνεχεία, τα χρήματα μεταφέρονταν μέσω ΑΤΜ στη Ρουμανία με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς των ψηφιακών απατεώνων.

    Σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, ενώ οι πιο συνηθισμένες απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” παράγουν εκατομμύρια – γενικού τύπου – μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα phishing e-mails απευθύνονται προσωπικά στους ενδιαφερόμενους με περιεχόμενο, που τους επιτρέπει να προσποιούνται ότι προέρχονται από μια αξιόπιστη πηγή, όπως μια τράπεζα. Οι παραλήπτες ενθαρρύνονται να κάνουν “κλικ” σε έναν σύνδεσμο, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια ψευδή έκδοση ενός νόμιμου ιστότοπου, από τον οποίο μπορεί να κλαπεί ο λογαριασμός ή τα στοιχεία επικοινωνίας.

    Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Europol υποστήριξε την υπόθεση, παρέχοντας στους ανακριτές την ανάλυση των πληροφοριών και την απαραίτητη τεχνογνωσία. Η Eurojust, από την πλευρά της, εξασφάλισε τη στενή συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ των εισαγγελικών Αρχών σε Ρουμανία και Ιταλία.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles