16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Έρευνα της Samsung επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο ωράριο «9πμ με 5μμ»

    Πανευρωπαϊκή μελέτη που διεξήχθη από τη Samsung σε συνεργασία με το «The Future Laboratory» και την συμμέτοχη περισσότερων από 14.000 καταναλωτών, αποκαλύπτει ότι σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων εργαζομένων  θεωρούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο ωράριο «9πμ με 5μμ».

    Η συγκεκριμένη μελέτη, «Hybrid Living Futures», εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι έχουν προσαρμοστεί στον υβριδικό τρόπο ζωής – εργασίας και διασύνδεσης, τόσο εικονικά όσο και στην πραγματική ζωή και εξετάζει τον αντίκτυπο που θα έχει στο μέλλον αυτός ο νέος τρόπος ζωής τόσο στο σπίτι όσο και στον χώρο εργασίας.

    Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της μελέτης που αφορούν την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ελλήνων που συμμετείχαν στην ερεύνα (67%) αισθάνονται ότι έχουν υιοθετήσει έναν πιο υβριδικό τρόπο ζωής. Επίσης, ένας στους δύο (51%) βλέπει θετικά το νέο πρότυπο, έναντι μόλις 14% που νοιώθουν αρνητικά για αυτό. Παράλληλα, το 56% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι ή άποψή τους για τον υβριδικό τρόπο ζωής βελτιώθηκε τους τελευταίους 18 μήνες. Ακόμη, σε ποσοστό 58% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο νέος τρόπος έχει δημιουργήσει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική τους ζωή, ενώ το 78% έχει κάνει τροποποιήσεις που αφορούν σε βελτίωση ή αλλαγή σπιτιού προκειμένου να ανταποκριθούν και να αξιοποιήσουν καλύτερα τις αλλαγές.

    Η μελέτη «Hybrid Living Futures», αποκαλύπτει την εμφάνιση ενός ανθρώπινου δυναμικού που επιθυμεί ευέλικτα και βραχύτερα ωράρια εργασίας ως απάντηση στο κενό που αφήνει η υποχώρηση της παραδοσιακά εννοούμενης εργάσιμης ημέρας.

    Οι «Flexperts» (ευέλικτο εργατικό δυναμικό) αξιοποιούν πλέον το πλήρες εύρος του διαθέσιμου εργασιακού και προσωπικού τους χρόνου, παίρνοντας τον έλεγχο και καθορίζοντας το δικό τους ρυθμό, μετά από μια περίοδο όπου εκτέθηκαν και δοκίμασαν νέους τρόπους εργασίας.

    Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 86% των ατόμων που υιοθέτησαν το υβριδικό μοντέλο ζωής δεν επιθυμούν πλέον το παραδοσιακό ωράριο εργασίας. Το ποσοστό που εξακολουθεί να δείχνει προσκόλληση σε αυτή την εργασιακή ρουτίνα είναι μικρότερο σε Γερμανία, Σουηδία και Πολωνία, όπου μόλις το 7%, το 11% και το 12% των εργαζομένων, αντίστοιχα, προτιμούν το παραδοσιακό ωράριο 9πμ-5μμ έναντι της ευελιξίας του υβριδικού τρόπου ζωής.

    Ο Meik Wiking, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου «The Happiness Research», συνεργάστηκε με τη Samsung εξετάζοντας το μέλλον των προτύπων εργασίας. Όπως εξηγεί: «Καθώς η καινοτομία και η αναγκαιότητα της ευελιξίας αντικαθιστούν τη δια ζώσης εργασία, οι άνθρωποι αναζητούν καθοδήγηση για το πώς να καταφέρουν την ισορροπία μεταξύ παραγωγικότητας και ευημερίας, καθώς ο υβριδικός τρόπος ζωής φέρνει τις δικές του προκλήσεις».

    Οι κίνδυνοι της κουλτούρας «συνεχούς διαθεσιμότητας» (always on) 

    Ενώ κάποιοι έχουν υιοθετήσει επιτυχημένα τον υβριδικό τρόπο ζωής, ένας στους πέντε Ευρωπαίους (18%) δυσκολεύεται να σταματήσει να εργάζεται και πάνω από 26% είτε αισθάνεται ότι εργάζεται όλες τις ώρες, είτε εργάζεται μέχρι αργά τη νύχτα. Το 41% των συμμετεχόντων αξιοποιεί το χρόνο που θα χρειάζονταν για την επιστροφή τους από τη δουλειά ώστε να ολοκληρώσουν δουλειές του σπιτιού.

    Ο αυξημένος χρόνος παραμονής στο σπίτι σημαίνει ότι αρκετοί κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Οι εργαζόμενοι, προκειμένου να διαχειριστούν τις απαιτήσεις της εργασίας και του σπιτιού τους, συνηθίζουν να τα κάνουν όλα μαζί (30%). Στην Ελλάδα και στην Ιταλία, το 41% ​​και το 40% των εργαζομένων, αντίστοιχα, διαχειρίζεται τις απαιτήσεις του σπιτιού και της εργασίας ταυτόχρονα. Στη Γαλλία και τη Δανία, το 36% και το 35%, αντίστοιχα, εκτιμά πως ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στις εργασιακές και οικιακές υποχρεώσεις.

    Οι Γάλλοι είναι δεύτεροι στην κατάταξη των εργαζομένων που είναι πιθανό να λάβουν υποστήριξη από τον εργοδότη για το διαχωρισμό οικιακής και επαγγελματικής ζωής – από πρωτοβουλίες για ενθάρρυνση αποσύνδεσης από την εργασία, μέχρι παροχή φορητών προϊόντων τεχνολογίας. Οι Δανοί είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν χώρους στο σπίτι που θα τους βοηθήσουν να οριοθετήσουν τη διαθεσιμότητά τους για εργασία.

    Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

    Για να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις της «always on» κουλτούρας, σχεδόν τρεις στους πέντε (57%) ευρωπαίους εργαζόμενους εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους οριοθέτησης μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο μεταξύ των Ισπανών εργαζομένων (74%) και μειωμένο μεταξύ των Βρετανών (46%).

    Η έξυπνη τεχνολογία «εργάζεται σκληρά» για να καλύψει αυτό το κενό και να δημιουργήσει ουσιαστική σύνδεση σε έναν φυσικά αποσυνδεδεμένο κόσμο. Η έρευνα δείχνει ότι η τεχνολογία έχει βοηθήσει τα δύο τρίτα (65%) των Ευρωπαίων να προσαρμοστούν στις νέες συνήθειες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (51%) αναφέρουν ότι η τεχνολογία τους βοηθά να θέτουν νέα όρια και να ανακτούν τον έλεγχο της ζωής τους. Ένας στους έξι βάζει υπενθυμίσεις στο κινητό (16%), ένα επιπλέον 13% χρησιμοποιεί έξυπνες οικιακές συσκευές, το 10% χρησιμοποιεί εφαρμογές διαχείρισης χρόνου, ενώ το 38% χρησιμοποιεί έξυπνες συσκευές ή εφαρμογές για να διαχειρίζεται το χρόνο μεταξύ εργασίας και σπιτιού.

    Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες προσαρμογής, το 83% των ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να αναζητά καλύτερη τεχνολογία και περισσότερη υποστήριξη από τους εργοδότες που θα τους  βοηθήσει να διαχειριστούν το νέο τρόπο ζωής και εργασίας.

    Ο Benjamin Braun, Chief Marketing Officer στη Samsung Europe, σχολιάζει: «Αποτελεί κρίσιμο σημείο για τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν σωστά την πραγματικότητα του υβριδικού τρόπου ζωής. Η μελέτη αυτή  δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται πλέον έτοιμοι να βάλουν σε προτεραιότητα τις δικές τους ανάγκες. Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να εξελίσσεται και οι άνθρωποι είναι ξανά σε κινητικότητα, οι επιχειρήσεις πρέπει να ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν το παιχνίδι. Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να στηριχθούν ακόμα περισσότερο στην τεχνολογία για να ολοκληρώσουν εργασίες που πριν έκαναν «αναλογικά». Με τη φυσική παρουσία στο γραφείο να θεωρείται πλέον μία ξεπερασμένη έννοια, οι εργοδότες πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά πώς θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου υβριδικού τρόπου ζωής». 

    Ο Meik Wiking, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου «The Happiness Research», προσθέτει: «Η έξυπνη τεχνολογία έχει βοηθήσει τους Ευρωπαίους να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής, καθώς ένας στους πέντε χρησιμοποιεί ήδη το internet of things και τις έξυπνες συσκευές. Ωστόσο, απέχουμε πολύ ακόμα από την ολοκλήρωση του υβριδικού τρόπου ζωής. Προσβλέποντας στο μέλλον, είναι πιθανό να δούμε την τεχνολογία να αξιοποιείται για την παρακολούθηση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας καθώς και της ευτυχίας μας, με τις έξυπνες συσκευές να γίνονται βοηθοί στην ευημερία μας».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles