15.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Η υπερβολική σημασία στο Facebook μπορεί να οδηγήσει σε… κατάθλιψη

    Η υπερβολική προσοχή στις ενημερώσεις των φίλων σας στο Facebook θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ κακή για την ψυχική υγεία σας , σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να είστε κολλημένοι με το Facebook, ξοδεύοντας πολλές ώρες της ημέρας για την παρακολούθηση των δημοσιεύσεων των φίλων σας, μπορεί να σας προκαλέσει συναισθήματα φθόνου, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

    Facebook status

    Αυτό σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης, Dr Margaret Duffy, από το Πανεπιστήμιο του Missouri, ως συμπέρασμα της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 736 φοιτητές από το Midwestern University. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 19 έτη, χρησιμοποιούσαν το Facebook κατά μέσο όρο δύο ώρες κάθε ημέρα, ενώ το 68% αυτών ήταν γυναίκες.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ η υπερβολική χρήση του Facebook δε συνδεόταν άμεσα με την κατάθλιψη, οι χρήστες που βίωναν συναισθήματα όπως ο φθόνος, ταυτίστηκαν περισσότερο με δηλώσεις που αντιστοιχούν τελικά σε… κατάθλιψη. Τέτοιοι χρήστες ήταν εκείνοι που συνέκριναν τις ζωές τους με αυτές των φίλων τους βλέποντας φωτογραφίες από διακοπές πολυτελείας, ενημερώσεις status με καλά νέα κ.ο.κ.

    Αυτή η μελέτη δεν είναι, πάντως, η πρώτη που φανερώνει ότι το Facebook ίσως επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας. Περσινή έρευνα έδειξε πως, όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουν οι άνθρωποι στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, τόσο χειρότερα αισθάνονται.

    Άλλες μελέτες έδειξαν πως ο χρόνος που δαπανά κάποιος στο Facebook θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο.

    facebook-friends

    Ο Edson Tandoc, πάντως, που συμμετείχε επίσης στη σύνταξη της τωρινής μελέτης του Πανεπιστημίου του Missouri, σημειώνει ότι “οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι η θετική αυτο-παρουσίαση είναι σημαντικό κίνητρο για τη χρήση κοινωνικών δικτύων, επομένως θα πρέπει να περιμένουν ότι οι φίλοι τους θα προτιμούν να δημοσιεύουν μόνο θετικά πράγματα για τον εαυτό τους”, μία γνώση που ελπίζει να μειώσει το φθόνο που αισθάνονται για εκείνους.

    Σε κάθε περίπτωση, ένας δυνατός και ισορροπημένος χαρακτήρας, που “χτίζεται” εντός και εκτός κοινωνικής δικτύωσης, είναι το μόνο “όπλο” για να μην αισθανόμαστε τέτοια συναισθήματα, ανεξάρτητα από το αν μας προκαλούνται από το Facebook, το Internet ή όσα παρατηρούμε στην offline ζωή μας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles