16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Το ΙΚΕΑ “εξαφανίζει” τις γυναίκες από τον κατάλογο για τη Σαουδική Αραβία

    Είναι γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία δεν είναι μία χώρα και ένα καθεστώς πολύ φιλικό για τις γυναίκες. Το αντίθετο μάλιστα. Τους απαγορεύει να οδηγούν και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις γυναίκες που επιθυμούν να ταξιδέψουν ή να σπουδάσουν. Η Σουηδική εταιρεία IKEA, όμως, προχώρησε σε ένα βήμα μάρκετινγκ στον κατάλογό της για τα καταστήματα της Σαουδικής Αραβίας, που ήταν κάθε άλλο παρά απαραίτητο. «Εξαφάνισε» τις γυναικείες μορφές από τις φωτογραφήσεις του καταλόγου που θα αποσταλεί στη συγκεκριμένη χώρα.

    Fail; Ναι και μάλιστα μεγάλο. Το τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας μάλλον αντέδρασε με υπερβάλλοντα ζήλο όταν αποφάσισε να αφαιρέσει τα μοντέλα από τις φωτογραφίες του καταλόγου που κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε 62 χώρες, ειδικά για την έκδοση της Σαουδικής Αραβίας.

    Το «εξαφάνισμα» μέσω Photoshop εντόπισε πρώτη η Metro, η free press που κυκλοφορεί στη Σκανδιναβική χώρα και εμείς το διαβάσαμε στη Wall Street Journal. Εκπρόσωπος της Σουηδικής εταιρείας δήλωσε: «Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη γι αυτό που συνέβη. Δεν αφαίρεσε ο τοπικός franchisee τις φωτογραφίες. Το λάθος προέκυψε κατά την δημιουργία της πρότασής μας για τη Σαουδική Αραβία και είναι τελικά δική μας, κεντρική ευθύνη». Η ίδια εκπρόσωπος ενημερώνει πως η εταιρεία διερευνά τον λόγο για τον οποίο πάρθηκε η απόφαση να αφαιρεθούν οι γυναίκες από τον κατάλογο των ΙΚΕΑ Σαουδικής Αραβίας, καθώς η χώρα δεν απαγορεύει την απεικόνιση γυναικών σε προωθητικό υλικό.

    Τα σχόλια που έχουν γίνει για το γεγονός, δεν είναι καθόλου κολακευτικά για την Σουηδική εταιρεία που, εφόσον δραστηριοποιείται σε τόσες χώρες, συχνά αλλάζει το βασικό προωθητικό υλικό της, δηλαδή τον κατάλογό της, προκειμένου να ανταποκρίνεται στην τοπική κουλτούρα. Είναι όμως εξαιρετικά προσεκτική στο να μην δημιουργεί πολιτικές συζητήσεις γύρω από το όνομά της, αλλά με τη συγκεκριμένη παρέμβαση πέτυχε ακριβώς το αντίθετο.

    Είναι πάντως το δεύτερο περιστατικό μέσα σε 10 μέρες, για το οποίο εγκαλείται η εταιρεία IKEA. Πριν την «εξαφάνιση» των γυναικών για τον κατάλογο της Σαουδικής Αραβίας, στις 21 Σεπτεμβρίου, άλλαξαν μία φωτογραφία στο Ρωσικό site του IKEA. Ο λόγος; Η φωτογραφία απεικόνιζε 4 νεαρούς που φορούσαν «balaclavas», δηλαδή, τις γνωστές «κουκούλες». Η Σουηδική εταιρεία αφαίρεσε την φωτογραφία από το Ρωσικό site για να μην θεωρηθεί ως υποστήριξη στο συγκρότημα Pussy Riot που καταδικάστηκε πρόσφατα για την «ροκ» προσευχή διαμαρτυρίας που είχε κάνει. Καταδίκη που έχει συγκεντρώσει πολύ έντονες αντιδράσεις απ’ όλο τον κόσμο.

    Πηγή: Wall Street Journal

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles