15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Πάρε να έχεις. Τα 41 megapixels του Nokia 808 Pure View σε hands-on

    Τα πάντα είναι σχετικά. Ακόμη και αν μιλάς για ένα smartphone με αισθητήρα στα 41 megapixels που το μεγαλύτερο μέρος του ειδικού τύπου το έχει χαρακτηρίσει από τώρα σαν το “καμερόφωνο” της χρονιάς.

    Για όσους δεν θυμούνται η Nokia έχει μακρά παράδοση στα οπτικά, από την εποχή της σειράς N και πιο συγκεκριμένα του Ν95. Ήταν τότε που έκανε τη συνέργεια με την Carl Zeiss.  Τα έτη κυλούσαν και τα δείγματα καλών φωτογραφικών κινητών πλύθαιναν με αποκορύφωμα το Ν8, που εδώ και δυο χρόνια  θεωρείται το σημείο αναφοράς. Ακόμη και η ίδια η Nokia το διαφήμιζε στην παρουσίαση του 808. Παρεμπιπτόντως άντε να καταλάβεις πως προκύπτει η ονοματολογία…

    Αυτό που κάνει το 808 διαφορετικό, είναι να αποτυπώνει εικόνες έκτασης 7728×5368 pixels. Και ανάλογα με τον λόγο πλευρών 16:9 ή 4:3 να διαφοροποιεί την ανάλυση. Υπάρχουν αμετρήτες επιλογές όσον αφορά στο resolution και στις επιδόσεις του συγκεκριμένου κινητού. Για να καταλάβετε η ίδια η Nokia τις αναλύει σε ένα PDF 10 σελίδων. Στην ουσία το 808 έχει τη δυνατότητα να επιτρέπει τη μεγέθυνση μέχρι 3 φορές, χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητα, ή μέχρι και 4 φορές στο βίντεο με 1080p. Στα 720p μάλιστα, φτάνει μέχρι και τα 6x ενώ στο VGA δωδεκαπλασιάζει το θέμα. Ασχέτως αν το τελευταίο δεν έχει καμία πρακτική χρησιμότητα.

    Ναι, έχει δημιουργθεί πολύ ταρατατζούμ γύρω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά τα θετικά συνoψίζονται στα εξής:

    1) Πρακτικά δεν υπάρχει παραμόρφωση. Ή έστω είναι αμελητέα.
    2) Έχει αθόρυβο ζουμ εφόσον χρησιμοποιεί software και όχι hardware τεχνική, αν και το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αφορά μόνο σε επαγγελματίες – που μάλλον δεν χρησιμοποιούν κινητό.
    3) Το μέγεθος της PureView camera (αισθητήρας και οπτικά) είναι έως και 70% μικρότερο σε σχέση με οποιαδήποτε συμβατική που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.
    4) Λειτουργεί με ευρηγώνια λογική. Ή με άλλα λόγια έχει μεγάλο εύρος πεδίου.

    Με το Nokia 808 το δόγμα του big is beautiful επαναπροσδιορίζεται. Και των mobile φωτογραφικών μηχανών επίσης. Εκτός και αν έχεις ανεπανορθωτο κόλλημα με τις ψηφιακές. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί case study για το πως πρέπει να κατασκευάζονται τα καμερόφωνα του μέλλοντος. Με τη διαφορά πως οι Φινλανδοί στο προσφέρουν από τώρα..


    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles