9.9 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
More

  Οι Ιταλοί που έκαναν Τέχνη το Hacking, “χτυπούν” το Facebook!

  Είναι το Facebook ,Dating-Roulette?
  Αν στην επόμενη έκθεση video art, δεις κατά λάθος το πρόσωπό σου σε μια εγκατάσταση, μην παραξενευτείς, είσαι μέρος της Τριλογίας του «Hacking στο Μονοπώλιο»!
  Οι Paolo Cirio και Alessandro Ludovico είναι δύο Ιταλοί καλλιτέχνες και ειδικοί στις τεχνικές hacking που με το site τους, Lovely-Faces.com έκαναν το Facebook άνω-κάτω. Συγκεκριμένα, αυτό που έκανε το δαιμόνιο ντουέτο, ήταν να «κλέψει» ένα εκατομμύριο φωτογραφίες προφίλ, χρηστών του Facebook, να τις φιλτράρει μέσα από ένα σύστημα απομόνωσης των χαρακτηριστικών του προσώπου και να τις χρησιμοποιήσει για ένα site γνωριμιών! Το παράτολμο εγχείρημα των Ιταλών έγινε αρχικά στα πλαίσια μιας έκθεσης video art (“Digital Art Festival Transmediale” στο Βερολίνο). Το Facebook βέβαια, δεν έμεινε ασυγκίνητο, αλλά απαίτησε τη κατάργηση του site και εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθεί παρόμοια πράξη. Έτσι το site γνωριμιών (ουσιαστικά μηχανή αναζήτησης του ταίρι σου, ανάλογα με τη φωτογραφία σου), είναι πλέον κλειστό, ενώ οι δύο εμπνευστές του ζητούν νομική κάλυψη, επικαλούμενοι «διανοητική εικαστική πρόκληση». Εκπρόσωπος του Facebook, από την άλλη πλευρά δήλωσε πως «το να παίρνει κανείς πληροφορίες χρηστών, παραβιάζει τους όρους χρήσης του ιστοχώρου».
  Παρά τις συγκρούσεις που προκαλούν, οι αμφιλεγόμενοι Cirio και Ludovico, δεν πτοούνται εύκολα. Αμφισβητούν τους δημοφιλέστερους μηχανισμούς του ίντερνετ και στρέφουν το υλικό τους, εναντίων τους.  «Ήθελα να δείξω πώς αυτή η πληροφορία μπορεί να αντιγραφεί, να τροποποιηθεί, κατανεμηθεί και ανασχηματιστεί», αναφέρει σχετικά ο Cirio. Οι ίδιοι αρνούνται το χαρακτηρισμό του Hacker, και προτιμούν αυτό του ακτιβιστή/ καλλιτέχνη. Δηλώνουν πως η πληροφορία που χρησιμοποιούν είναι δημοσίως προσφερόμενη και πως δεν προκαλούν κακό σε κανέναν ούτε έχουν οικονομικά οφέλη από αυτή τη δραστηριότητα. Το Lovely-Faces.com, πρόγραμμα που σχεδίαζαν για δύο χρόνια, είναι κομμάτι της θεματικής τους με τίτλο “Face-to-Facebook” που θέλει να καταδείξει πως το Facebook είναι στην ουσία και αυτό, ένα site γνωριμιών (dating website).
  Ακόμη πιο εντυπωσιακά ωστόσο, υπήρξαν τα προηγούμενα επιτεύγματα των δύο ιταλών, οι καλλιτεχνικές επιθέσεις τους σε Google και Amazon. Το project «Google will eat itself», έκλεισε πονηρά το μάτι στη δημοφιλή πολυεθνική, όταν οι δύο καλλιτέχνες αγόρασαν μετοχές του οργανισμού, με λεφτά που έβγαλαν από διαφημίσεις τους στο Google, τις οποίες κλίκαραν οι ίδιοι! Αντίστοιχα, το εγχείρημά τους “Amazon Noire”, ανέλαβε να ανασκευάσει βιβλία της Amazon ,να τα μετατρέψει σε PDF και να τα μοιράσει δωρεάν! Με το Face-To-Facebook, το δραστήριο δίδυμο, έκλεισε το κύκλο της τριλογίας τους “Hacking Monopolism”. Οι ίδιοι δηλώνουν πως θέλουν χρόνο να ξεκουραστούν καθώς η τελευταία δουλειά χρειάστηκε πολύ χρόνο και γερά νεύρα. Ωστόσο, το υλικό του διαδικτύου που προσφέρεται είναι άπειρο ,οπότε  δεν ξέρεις πότε θα ξαναχτυπήσουν!

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles