15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Sound BlasterAXX SBX10 Review. Δοκιμάζουμε το νέο… “ασύρματο ηχείο” της Creative

    Μία από τις πλέον αξιόλογες παρουσίες στην αγορά, όσο αφορά στα ηχεία, είναι η νέα σειρά Sound BlasterAXX της γνωστής Creative, η οποία έκανε το μεγάλο της όνομα με τις κάρτες ήχου Sound Blaster (κυρίως με την σειρά Live!) που ενσωμάτωναν δικός της επεξεργαστή.

    Η σειρά Sound BlasterAXX αποτελείται από τρία μοντέλα, τα SBX20, SBX10 και SBX8, τα οποία διαφέρουν σε δύο τομείς, στις διαστάσεις και στην απόδοση όπως είναι φυσικό. Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στο Sound BlasterAXX SBX10 είναι η αισθητική του. Μακρόστενο, με εξαγωνικό “σωληνοειδές” σχήμα, δείχνει ιδιαίτερα ποιοτικό και παράλληλα είναι αρκετά φουτουριστικό και ελκυστικό.

    SBX10_1

    Επί της ουσίας είναι ένα ηχείο για όλες τις συσκευές που μπορείτε να φανταστείτε και το μόνο που απαιτεί για την τροφοδοσία του είναι το ρεύμα που παρέχει μία USB2.0 υποδοχή (500mv) για να λειτουργήσει. Αυτό σημαίνει επίσης (το ηχείο διαθέτει microUSB2.0 υποδοχή και προσφέρεται σχετικό καλώδιο), ότι αν θέλετε να το… πάρετε μαζί σας κάπου, για να στριμάρετε για παράδειγμα μουσική από το κινητό σας, το μόνο που χρειάζεστε είναι μία φορητή μπαταρία-φορτιστής σαν αυτούς που χρησιμοποιούμε στα κινητά τηλέφωνα, και τίποτα περισσότερο. Αν βεβαίως έχετε φορητό υπολογιστή, τότε μπορείτε να το συνδέσετε απευθείας σε αυτόν.

    SBX10_7

    Όπως ανέφερα μπορείτε να το συνδέσετε οπουδήποτε, σε PC ή σε Mac, σε iOS συσκευές (iPad, iPhone, iPod Touch κ.α) ή σε Android συσκευές (smartphones ή tablets). Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι το εξαιρετικής ποιότητας μικρόφωνο που διαθέτει καθώς και οι λειτουργίες που το συνοδεύουν (noise cansceling, voice focus κ.α) για να μετατρέπεται σε ένα εξαιρετικό Bluetooth speakerphone, ώστε να μπορείτε να απαντάτε σε κλήσεις (κανονικές, μέσω Skype ή μέσω FaceTime) και να συνομιλείτε, εφόσον το έχετε συνδέσει με το κινητό σας τηλέφωνο. Επίσης μπορείτε να έχετε πρόσβαση και σε εφαρμογές που αφορούν στην ομιλία, όπως το Siri ή το Google Now.

    SBX10_8SBX10_4

    Το ηχείο είναι αρκετά ποιοτικό σε κατασκευή. Στο πίσω μέρος διαθέτει είσοδο Aux-In και Mic-In για να συνδέσετε και άλλα ηχεία του είδους ή για να συνδέσετε εξωτερικό μικρόφωνο, έξοδο ακουστικών (μην ξεχνάτε ότι συνδέεται σε PC ή Mac και είναι απαραίτητο να υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε περίπτωση που θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του επεξεργαστή ήχου SB-Axx1 που ενσωματώνει το ηχείο) καθώς και microUSB2.0 υποδοχή για την σύνδεση με PC ή Mac και την τροφοδοσία του.

    SBX10_9 SBX10_10

    O επεξεργαστής που βρίσκεται στο εσωτερικό του είναι και όλα τα… λεφτά, αφού είναι παρόμοιος με αυτόν που ενσωματώνει η σειρά καρτών ήχου SoundCore 3D (στην ουσία πρόκειται για “re-branding” του γνωστού επεξεργαστή ήχου Creative CA0136) και ο οποίος είναι ικανός να επεξεργαστεί ήχο και δεδομένα φωνής σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπει στην εταιρεία να βελτιστοποιήσει την απόδοση του ηχείου και στις δύο περιπτώσεις χωρίς την συνδρομή λογισμικού για υπολογιστή. Ανάμεσα στα διάφορα τμήματα του PCB στο εσωτερικό, υπάρχει και ένας Audium AS2002 stereo ενισχυτής που συνοδεύει τον επεξεργαστή καθώς και άλλα chips όπως είναι ο VIA VT1728A USB 2.0 8-Channel HD Audio codec (24-bit/ 192kHz) και ο ενισχυτής ST Microelectronics V992AI.

    Screenshot_2013-03-18-19-17-15 Screenshot_2013-03-18-19-19-25 Screenshot_2013-03-18-19-19-17

    Στο πάνω μέρος, και σε μία ιδιαίτερα προσεγμένη glossy επιφάνεια υπάρχουν έξι πλήκτρα αφής ενώ στο κέντρο υπάρχει το χειριστήριο της έντασης του ήχου, επίσης αφής. Τα πλήκρα είναι και αυτά εξαγωνικά ώστε να ταιριάζουν με την αισθητική, ωστόσο είναι κάπως ασαφείς, με αποκορύφωμα το πλήκτρο της έντασης του ήχου, που είναι το πλέον ασαφές με αποτέλεσμα να χρειαστεί σχεδόν πάντα να κάνεις διόρθωση για να πετύχεις την ένταση που θέλεις.

    Screenshot_2013-03-18-19-19-33 Screenshot_2013-03-18-19-17-26

    Ως speakerphone δουλεύει εξαιρετικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες Noise Reduction (στην βιντεοπαρουσίαση εκ’ παραδρομής αναφέρω ότι πρόκειται για λειτουργία noise cancellation) και Voice Focus, ώστε να μειώσετε τον θόρυβο από το περιβάλλον γύρω σας και να μετατρέψετε το microphone array σε directional microphone, ώστε αυτός που σας ακούει, να μην ακούει τον ήχο του περιβάλλοντος παρά μόνο την φωνή σας. Και ξέρετε ποιο είναι το πιο “cool” χαρακτηριστικό σε αυτό το σημείο; Ότι ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τις λειτουργίες voice focus, noise canceling ή smart volume σε πραγματικό χρόνο και κατά βούληση. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.

    Screenshot_2013-03-18-19-17-35 Screenshot_2013-03-18-19-17-51 Screenshot_2013-03-18-19-17-43

    Χάρη στον επεξεργαστή, ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του SBX Pro Studio, το οποίο αποτελείται από αρκετές επιμέρους σπουδαίες τεχνολογίες. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει το SBX Crystalizer, το οποίο βελτιστοποιεί τον ήχο στην μουσική και στις ταινίες επαναφέροντας την λεπτομέρεια στις υψηλές και χαμηλές συχνότητες. Το SBX Surround, προσφέρει surround ηχητικό αποτέλεσμα. Το χαρακτηριστικό SBX Smart Volume λύνει το πρόβλημα με τα διαφορετικά επίπεδα έντασης ανάμεσα στα τραγούδια μία λίστας για παράδειγμα, εξισσοροπώντας την ένταση με έξυπνο τρόπο ενώ με το Night Mode, μειώνεται– π.χ σε κάποια ταινία – η επίδραση του θόρυβου που προκαλείται από εκρήξεις ή πυροβολισμούς στις ταινίες ώστε να μην ενοχλείτε τους άλλους. Το χαρακτηριστικό SBX Crystalizer βελτιστοποιεί τον ήχο γενικώς ενώ το SBX Dialog Plus, βελτιστοποιεί τον ήχο της ανθρώπινης φωνής στις ταινίες για να ακούτε τους διαλόγους καθαρά. Το SBX Bass, “γεμίζει” τον ήχο στις χαμηλές συχνότητες κ.α.

    Screenshot_2013-03-18-19-18-22 Screenshot_2013-03-18-19-18-30 Screenshot_2013-03-18-19-18-39

    Είναι πολύ λίγα τα ηχεία στην αγορά με τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της σειράς Sound BlasterAXX. Χωρίς να έχω ακούσει το “μεγάλο”, το οποίο όμως είμαι σίγουρος ότι είναι αρκετά καλύτερο από το SBX10 που είχα στα χέρια μου, μπορώ να πω ότι η συνολική εικόνα είναι θετική. Οι τεχνολογίες είναι μοναδικές και οι δυνατότητες παραμετροποίησης που έχει στην διάθεση του ο χρήστης αρκετές. Η ένταση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τροφοδοτείται μέσω θύρας USB 2.0 είναι αρκετά καλή, αλλά όχι απολύτως ικανοποιητική. Επίσης, αν και δεν μπορώ να πω ότι εκμεταλλεύτηκα στο μέγιστο δυνατό τις δυνατότητες παραμετροποίησης, η ποιότητα του ήχου δεν με ικανοποίησε πλήρως.

    Έμοιαζε να του λείπει η “λεπτομέρεια” ενώ παρατήρησα “ασάφεια” στα μπάσα και αρκετή, σχεδόν απαράδεκτη παραμόρφωση όταν ενεργοποιηθεί το SBX Studio Pro. Υπάρχουν ηχεία για υπολογιστή με αρκετά καλύτερη ποιότητα ήχου, ωστόσο το συγκεκριμένο ηχείο δεν απευθύνεται στους απαιτητικούς μουσόφιλους, αλλά σε χρήστες υπολογιστή που επιθυμούν να εργάζονται  και να ακούν παράλληλα μουσική. Επίσης όσοι παίζουν games δεν θα απογοητευτούν, αφού το ηχείο στον συγκεκριμένο τομέα τα καταφέρνει αρκετά καλά (αν μάλιστα συνδυαστεί ο επεξεργαστής ήχου με καλά headphones τότε το αποτελέσμα είναι πολύ καλό). Οι πλειονότητα των ηχείων δεν διαθέτει τόσο καλό μικρόφωνο και δεν έχουν δυνατότητες speakerphone.

    Είναι μία εξαιρετική πρόταση στον συγκεκριμένο τομέα. Θα ήθελα επίσης να διέθετε και ενσωματωμένη μπαταρία, ώστε να μπορώ να το μεταφέρω οπουδήποτε. Αυτό μπορεί να γίνει υποθέτω – διαθέτει microUSB2.0 υποδοχή – αν χρησιμοποιηθεί ένας φορητός USB2.0 φορτιστής/μπαταρία ωστόσο δεν είμαι σίγουρος για τον χρόνο που θα είχα στην διάθεση μου ακόμα και αν τα “έπαιζα” σε χαμηλή ένταση (τα εξωτερικά USB2.0 “τροφοδοτικά” του είδους έχουν μπαταρία χωρητικότητας 2000mAh-3000mAh και το SBX10 “τραβάει” περίπου 1,8W). Συμπερασματικά, το Sound BlasterAXX SBX10 είναι ένα ηχείο που θα ικανοποιήσει τον μέσο χρήστη ενώ διαθέτει δυνατότητες που άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα “βλέπουν με…. κυάλια”.

    Specs: Sound BlasterAXX SBX10 (www.you.gr, €144,49)

    Μοντέλο Sound BlasterAXX SBX10
    Επεξεργαστής ήχου
    SB-Axx1
    Ισχύς
    Ασύρματη τεχνολογία
    Bluetooth
    Τροφοδοσία  USB 2.0
    Χαρακτηριστικά Speakerphone, SBX Studio Pro, SBX Crystalizer, SBX Smart Volume, SBX Surround, SBX Bass, SBX Dialog Plus
    Τύπος ηχείου
     2.1
    Διαστάσεις  90.6 x 80.3 x 295.7 χιλ.
    Βάρος 800 γρ.

    Δείτε μία παρουσίαση του Sound BlasterAXX SBX10 που ετοιμάσαμε:

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles