21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Στα € 2,8 δις. η συνεισφορά του τομέα ΤΠΕ στη κυπριακή οικονομία

    digital

    Ανάλυση του τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), περιλαμβάνει σε ξεχωριστή ενότητα, η Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής Οικονομίας που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου.

    Όπως σημειώνεται στην Έκθεση, περισσότερες από 1.300 εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στη Κύπρο, στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, οι οποίες δημιουργούν από κοινού έναν ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα € 2,8 δις. Παράλληλα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΤΠΕ απασχολούν περίπου εννέα χιλιάδες άτομα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων απορροφάται στον υπό-τομέα των τηλεπικοινωνιών.

    Οι επιδόσεις του τομέα των ΤΠΕ στην Κύπρο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη, ιδιαίτερα από το 2012 και μετά. Από το 2008, ο αριθμός των εταιρειών ΤΠΕ στην Κύπρο υπερδιπλασιάστηκε και μαζί ο κύκλος εργασιών (ονομαστική) ο οποίος έχει αυξηθεί από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2008 σε πάνω από 2,8 δις ευρώ. Η προστιθέμενη αξία του τομέα ανήλθε το 2016. στα €787 εκ.

    Στην Έκθεση αναγνωρίζεται η υφιστάμενη δυναμική ανάπτυξης στη χώρα, σε συνέχεια της σημαντικής προόδου των τελευταίων χρόνων που οδήγησε στην ανάκαμψη μετά την κρίση και στην επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Αναγνωρίζοντας παράλληλα ένα γενικά καλό θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και αξιολογώντας κατ’ αρχήν θετικά τις συνθήκες αγοράς στην Κύπρο, τα συμπεράσματα της έκθεσης επικεντρώνονται στις ακόλουθες συστάσεις για περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας:

    • Προώθηση της επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης των κυπριακών επιχειρήσεων.
    • Ενίσχυση των συμπράξεων και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κυπριακών επιχειρήσεων, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.
    • Ενίσχυση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών και των ψηφιακών δεξιοτήτων.
    • Βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης και διάθεσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
    • Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από την εκπαίδευση και κατάρτιση για ενίσχυση των δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται τόσο στις τρέχουσες όσο και στις μελλοντικές απαιτήσεις.
    • Ενίσχυση της εξωτερικής συνδεσιμότητας, μέσα από τη διαμόρφωση μίας ενιαίας στρατηγικής για τις μεταφορές στην Κύπρο, και τη συνδεσιμότητα και τη διευκόλυνση της διασύνδεσης με βασικούς διεθνείς επιχειρηματικούς εταίρους.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles